Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / сел. Новоселівка

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Цей будинок збудував мій дідусь, а тепер тут все зруйновано”. Історія Людмили Бихової

зруйновано: травень 2022 / Донецька область , Краматорський район , сел. Новоселівка / 1 Мая , 15

Селище Новоселівка Лиманської громади постраждало на початку повномасштабного вторгнення та під час окупації. Багато людей втратили та покинули свої домівки. Серед них і Людмила Бихова, яка лише нещодавно повернулася додому з-за кордону та побачила, що залишилося від її домівки та селища. Свого майбутнього в Польщі вона не бачила. 

“Мама не хотіла покидати свій дім”

Коли почалася велика війна мама Людмили не захотіла покидати рідний дім. Тому всі жахіття окупації відчула на собі.

Людмила разом з дочками вирішила евакуюватися, бо обстріли стали інтенсивнішими. Коли бомбили село Рубці недалеко від Новоселівки, або авіація літала повз їхнє село, ховалися у погребі сусідів. 

“Ми думали, що їдемо на місяць-півтора. Хто міг подумати, що це затягнеться на 20 місяців і ми опинимося в іншій країні”

“Наш будинок повністю згорів”

10 травня 2022 року родина Бихових втратила будинок. Вже тоді росіяни постійно обстрілювали селище. В той день російські танки зупинилися біля їхньої домівки. Чоловік Людмили сказав мамі сховатися у підвалі, а сам спостерігав, що відбувається.

Коли українські військові звільнили селище, радості й щастю не було меж. Це сталося 27 вересня 2022 року. 

Тоді мама Людмили вийшла з погреба і побачила, що біля хвіртки стоять чоловіки у військовій формі. Вони їй прокричали “Слава Україні!”, а жінка на радощах розплакалася.

Повернення додому

Людмила приїхала в Новоселівку в грудні 2023 року. Жінка планує повернутися на роботу на залізницю в Лимані.

Разом з мамою продовжує жити в літній кухні сусідів. Ця будівля не постраждала від обстрілів, а до війни власники утеплили її та зробили ремонт в приміщенні. Сусіди, будинок яких також зруйнувався під час окупації, живуть і працюють у Харкові. 

Артем Безрук, адвокат:

Дії російських військових, які описує пані Людмила, є воєнними злочинами та класифікуються за Римським статутом як: 1. Умисне спрямування нападів на цивільні об’єкти, тобто об’єкти, що не є військовими цілями [стаття 8 (2) (b) (ii) Римського статуту]. 2. Умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

___________

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читати по темі: У селі Богородичне з’явився перший модульний будинок. Історія Любові Дорошенко

Катерина Черніговець / 03.01.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”