Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Кривий Ріг

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

Після ракетного удару директорку відкинуло разом з кріслом. Історія коледжу “Політехніка” ДУЕТ

зруйновано: липень 2023 / Дніпропетровська область , Криворізький район , Кривий Ріг / просп. Поштовий , 68

Зранку 31 липня 2023 року у Державному університеті економіки і технологій (ДУЕТ) у місті Кривий Ріг розпочалася онлайн-нарада. Колеги тільки-но встигли привітатися, як пролунав потужний вибух. 

Перша російська ракета влучила у лабораторний корпус фахового коледжу “Політехніка”. Це відокремлений структурний підрозділ ДУЕТу. Його директорка Наталя Волошанюк теж була присутня на нараді, але в одну мить зникла з екранів моніторів.

“Десь о 8.58 пролунав перший вибух. Пані Наталю відкинуло вибуховою хвилею, і ми це бачили. Вона просто зникла, а потім почули якийсь шум”, — розповів журналісту Свій дім проректор Валентин Орлов.

Друга ракета влучила у багатоповерхівку. Вибухова хвиля пошкодила корпуси та гуртожитки

Пан Валентин знаходився в учбовому корпусі ДУЕТу на площі Визволення, 2. Повітряної тривоги не було, він вийшов на вулицю і побачив, як летить друга ракета. Через кілька секунд вона влучила у багатоповерхівку по вулиці Українській, 55

“Фактично усі наші будівлі університету знаходяться на відстані одного кілометру від епіцентрів цих двох ракетних ударів. Тільки одні корпуси ближче до першого вибуху, а гуртожитки –  до другого. Тобто кожна будівля постраждала, але найбільше зруйнований лабораторний корпус коледжу, в який потрапила ракета”.

Біля зруйнованого корпусу “Політехніки” проректор з групою співробітників були через 10-15 після вибуху.

Цегла відлітала й впивалася у дерева

“Перед нами була купа будівельного сміття. Уявіть, що будівлю розрізало посередині 10-15 метрів й видно всі стіни в розрізі: коридори, столи зі стільцями, висять дошки. Сила удару була така, що цегла відлітала й впивалася у дерева. І це в ракеті не було цієї вибухової речовини, тільки сила інерції, яку несла ракета. Якби там був бойовий заряд, то будівлі взагалі не було б. І сусідніх також, – розповів проректор.

За кілька хвилин до вибуху з корпусу, в який влучила ракета, вийшов співробітник, який знімав показники лічильника. Він встиг дійти до сходин іншого навчального корпусу, розташованого поруч, й дивом не постраждав. А звідти вже виходили поранені й налякані колеги, серед них і директорка Наталя Волошанюк.

“Пощастило, що після вибуху мене відкинуло разом з кріслом. І саме на нього впали двері, а на них зверху посипалося скло. Трохи отримала порізи обличчя, шиї, але вже зажило. Дуже поранило прибиральницю — вона вже перенесла дві операції. На жаль, загинула наша двірничка, яка була у дворі лабораторного корпусу”, — розповідає Наталя. 

На першому поверсі працювала невелика крамниця. Біля неї загинув молодий нацгвардієць, який зайшов випити кави перед нарадою.

“Тепер ми розглядаємо лише дистанційне навчання” 

Усього у коледжі “Політехніка” постраждали 5 об’єктів: лабораторний корпус (найбільш зруйнований), корпус майстерень, головний і два гуртожитки, розташовані через дорогу.

“На момент ракетного удару 31 липня у чотирьохповерховому лабораторному корпусі з навчальними аудиторіями фактично все було готово для початку освітнього процесу у змішаному форматі. Тепер ми розглядаємо лише дистанційне навчання”, – розповідає проректор Валентин Орлов.

Чи підлягає відновленню лабораторний корпус коледжу

“Ми підготували всі необхідні документи, щоб занести в Дію. Відправили усі документи до Міністерства освіти і науки України й повідомили його, як власника майна про руйнування. І долю закладу буде вирішувати власник, бо ми тільки балансоутримувачі, — розповідає проректор. — Лабораторний корпус коледжу, на наш погляд, не підлягає відновленню. Майстерні, які примикали до нього  – теж не підлягають, по всій будівлі пішли тріщини. У головному корпусі зруйнований дах. Його підняло вибуховою хвилею і він впав під силою тяжіння. Пошкоджені самі балки, зсунулась шиферна конструкція. Практично зараз відкрите повітря, вітер гуляє і ллє дощ. Повилітали всі вікна, навіть металопластикові. З великим ризиком вивезли незначну частину найбільш цінних приладів та архів з кутових приміщень. Тому що ці документи – це людські долі”.

Пошкодження отримали і два гуртожитки коледжу сталінського типу, розташовані через дорогу від коледжу. У них теж проблема зі стелями, вікнами. По стінах пішли тріщини, відпала штукатурка. 

“Станом на 16 серпня 2023 року офіційного огляду експертів ще не було. Висновок про подальшу придатність корпусів і гуртожитків зроблять тільки вони”, – говорить Валентин Орлов.

Що з іншими корпусами ДУЕТу

“Будівлі найбільш зруйнованого корпусу Політехніки знаходяться в центральній частині Кривого Рогу і вони компактно розташовані на одній земельній ділянці. До них примикає один із навчальних корпусів ДУЕТу. Там знаходиться ще один наш корпус і гуртожиток”, — розповідає проректор. 

Найближче до епіцентру вибуху був корпус університету по проспекту Поштовому, 64. Там фактично немає даху й повилітало скло. Коли йдуть дощі, то все заливає. Співробітники поки прикрили перший поверх від мародерів. 

Наступний за дальністю — гуртожиток по просп. Поштовому, 51. На даху зсунувся шифер, а по будівлі пішли тріщини. Там, де були напіввідкриті вікна, вигнуло склопакети. 

У корпусі на площі Визволення, 2 вилетіли вікна старого зразка, також пішли тріщини, стеля у дірках через пошкодження шиферу.

Постраждав гуртожиток, де жили ВПО

Гуртожиток по вулиці Петра Калнишевського, 18 постраждав від другої ракети, яка влучила у будинок по Українській, 55. Повністю повилітали вікна 9-го поверху. Там ніхто не постраждав, але в цій будівлі живуть переселенці.

“Ми якраз співпрацюємо з французькою гуманітарною організацією ACTED, щодо модернізації цього гуртожитку під потреби внутрішньо-переміщених осіб”, – додав Валентин Орлов.  

До гуртожитку №3 по провулку Асірійський, 2 теж дісталася вибухова хвиля і він залишився без вікон.  

Усього внаслідок ракетного обстрілу Кривого Рогу 10 будівель університету зазнали пошкоджень різного ступеня – від вибитих вікон до майже повного руйнування. 

ДУЕТ спільно з БО “БФ “Разом з тобою” оголошує збір коштів на відновлення освітньої інфраструктури вишу.

Швидке посилання тут.

Номер картки: 5169 3351 0114 9983

Гривневий рахунок: UA563052990000026009020409339

ЄДРПОУ банку 14360570

Код банку 305299

Рахунок для валюти USD (долар США):

UA073052990000026034040400974

ЄДРПОУ банку 14360570

Код банку 305299

Юлія Ступка / 29.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”