Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Попасна

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“З 2014 року ми живемо за принципом — день минув і слава Богу”. Історія Ірини Тішкової

зруйновано: березень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Попасна / Первомайська , 5а

Ірина Тішкова жила в Попасній 25 років. До міста приїхала із Сімферополя — після навчання її за розподілом відправили в компанію, яка займалася ремонтом об’єктів на залізниці. Коли підприємство розформували жінку перевели в комунальне підприємство житлово-комунального господарства, де вона пропрацювала багато років. Бажання кудись переїхати ніколи не було, але військові дії в 2014-2015 років змусили її разом з дітьми евакуюватися до Харкова. У 2022 році росія дісталася і туди.  

“З Попасної ми виїхали в 2015 році”

У 2014 році обстріли Попасної хоч і не були такими масованими, як в 2022 році, але жити там з дітьми Ірині було нестерпно. Деякий час довелося переховуватися у підвалі гуртожитку.

“Через 7 місяців ми вирішили евакуюватися. Тоді були проблеми зі світлом та водою. Ворог вже влучав у центр міста, а не як раніше по околицях”, — розповіла журналістці “Свій дім” Ірина Тішкова.

Разом зі знайомими вони виїхали до Харкова, де жили в таборі для переселенців. В одній кімнаті розмістили три родини. Через декілька місяців їм довелося шукати житло.

“24 лютого 2022 року ми вирішили, що залишаємося в Харкові”

“Коли почалось повномасштабне вторгнення, ми вирішили нікуди не їхати з Харкова. Якщо у 2014 році у нас були збереження, то зараз їх немає. Всі зароблені кошти витрачаються на оренду та базові потреби”, — розповідає жінка.

Дорослий син Ірини одразу пішов добровольцем на війну — захищає країну і зараз. Він наполягає, щоб родина евакуювалася, бо Харків постійно обстрілюють, прильоти бувають зовсім поряд з житлом. Але жінка не хоче.

“Через постійну стресову обстановку у нас погіршився стан здоров’я. У мене були проблеми з щитоподібною залозою. Молодший син постійно лікується в неврології”.

“Будинок у Попасній частково зруйнований, а квартира згоріла”

Під час обстрілів 2014-2015 років будинок Ірини в Попасній був цілим. Наразі єдине джерело інформації про місто — це відео, яке викладають окупанти. На одному з них вона і побачила свій будинок. 

Зараз багатоповерхівка частково зруйнована, квартира жінки згоріла. Були попадання в під’їзд, де жила Ірина. 

“Я не вірю у відновлення та повернення до Попасної. Думаю, що це нереально. Всі підприємства зруйновані та розграбовані. Де люди будуть жити й працювати? Але, можливо, я помиляюся”.

______

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі:  “Купили будинок за два тижні до вторгнення рф. Встигли пожити там лише місяць”. Історія Юлії Сидоренко

Катерина Черніговець / 16.05.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”