Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Щурове

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Росія, замість того, щоб покращувати життя своїх мешканців, прийшла руйнувати наші міста”. Історія Ірини Ливановської

зруйновано: червень 2022 / Донецька область , Краматорський район , с. Щурове / Соборна , 17

Село Щурове Краматорського району Донецької області розташоване на березі річки Сіверський Донець. Колись мальовниче місце з десятками баз відпочинку армія рф перетворила на руїну.  

“Досі не можу зрозуміти, як так вийшло, що у 21 столітті “наш сусід” замість того, щоб покращувати життя своїх мешканців, прийшов на нашу землю. Я постійно згадую мого покійного дідуся, який на війні отримав поранення. Коли ми маленькі у нього щось питали про той час, він починав плакати й казати, що нам краще не знати, що там робилось. Якби він ще був живий, то просто не витримав того, що зараз відбувається”, — розповіла журналістці “Свій дім” Ірина Ливановська.

Для жінки Щурове — це рідна земля. Її сім’я роками жила у Лиманському районі. Там поховані бабуся з дідусем, батьки та чоловік, який помер 6 років тому. Будинок, який зводили довго та важко, ворог знищив під час окупації. Зараз жінка живе у Світловодську на Кіровоградщині й сумує за рідним домом.

“У 2014 році відмовилась покидати дім, але у 2022-му довелося”

“Я навіть не думала, що колись залишу свою хату. Навіть у 2014 році, коли тільки почалася війна, чоловік вмовляв тимчасово переїхати на Харківщину. Ми сильно сперечалися, але домовилися, що туди поїде тільки дочка. Коли вивозили її з області, я побачила на стовпах лелек. І мені стало прикро до сліз. Там люди жили звичайним, спокійним життям, а нас ця гидота прийшла “освобождать”. Хто ж знав, що у 2022 році все повториться в таких масштабах і я втрачу свою домівку”, — каже жінка.

У квітні 2022 року Ірина виїхала з Щурового. Лиман, який недалеко від села, постійно обстрілювали. Син вмовив її евакуюватися разом з ним:

“Я не збиралася нікуди виїжджати. Але син сказав мені фразу, яка вибила ґрунт з-під ніг: “Ма, мені треба вивезти дітей. Без тебе я поїхати не можу. З цієї хвилини їхнє життя на твоїй совісті, а далі сама вирішуй”. Я спочатку мовчала, потім спитала, скільки в мене часу на збори”.

Тоді вони ще вірили, що їдуть днів на 10. Тому спочатку тиждень прожили в Дніпропетровській області, а потім поїхали на Кіровоградщину до родичів. Жили на літній дачі. Коли похолодало, жінці довелося орендувати квартиру.

“Мій будинок згорів, а речі — вкрали”

Під час окупації будинок Ірини зруйнували. Вціліли лише стіни першого поверху. Світлини руїн зробив її син, коли приїздив у Щурове. Жінка вдома більше не була.

“Вперше я побачила знищений будинок на відео окупантів. Він розташований на центральній вулиці біля церкви. Вони бігали по селу, фотографували та показували “результати своєї роботи”.

Документи на компенсацію по державній програмі “єВідновлення” Ірина подала. Але через те, що село розташоване поряд з лінією фронту, результатів поки немає. 

“Я любила свій сад та город. Це був мій стиль життя”

До початку повномасштабного вторгнення Ірина займалася вирощуванням квітів та овочів, тримала курей та кролів. Зараз живе в багатоповерхівці й не має можливості займатися тим, що колись приносило задоволення.

“Я вклала багато сил та часу в сад та город. Це був мій стиль життя. Іноді відмовляла собі в якихось речах, але купувала ту рослину, яку хотіла. Перед евакуацією у мене вже було багато розсади. Але довелося її залишити й все пропало”.

______

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі: “Чоловік зробив мені пропозицію до початку вторгнення. Одружилися дистанційно вже у 2022 році, але житла в нас більше немає”. Історія Юлії Муханової

Катерина Черніговець / 09.05.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”