Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Херсон

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

“Два артилерійські снаряди прилетіли на дах та територію освітнього закладу”. Історія Херсонського Таврійського ліцею мистецтв

зруйновано: грудень 2022 / Херсонська область , Херсонський район , Херсон / Вишнева , 44

Херсонський Таврійський ліцей росіяни обстріляли двічі. Перший прильот був наприкінці грудня 2022 року. Артилерійський снаряд зруйнував дах над спортивною залою. Від вибухової хвилі повилітали вікна та тріснули стіни.

“Конструкція будівлі така, що спортивна зала розташована в центрі, а по периметру — навчальні класи, кабінети та коридори. І через це вони також отримали пошкодження”, — розповіла директорка ліцею Анжеліка Мельник.

Черговий російський снаряд впав перед центральним входом закладу в лютому 2023 року. Фасад ліцею залишився майже без вікон — пошкоджено скло, рами, кріплення та ручки. В той час в ліцеї перебували технічні працівники. Дивом ніхто не постраждав. 

Зруйновані кабінети та техніка

У будівлі ліцею від прильотів також постраждали кімнати на третьому поверсі. Там зруйнована стеля, обвалилася штукатурка, пошкоджені кондиціонери та офісна техніка. 

“Через те, що водовідведення облаштовано з даху, вода почала затікати у приміщення. Вся плитка та інші будівельні матеріали, які там зберігалися, намокли й більше не придатні до використання. Ми придбали їх перед війною, бо хотіли зробити ремонт в класах”, — поділилася пані Анжеліка.

У ліцеї вже вдалося зробити ремонт центрального входу. 

Гроші для проведення ремонтних робіт зібрали батьки й вчителі. До війни ліцей надав додаткові освітні послуги з англійської мови, тому на спеціальному рахунку закладу були додаткові гроші. 

“Готові працювати офлайн хоч завтра”

Навчання в Таврійському ліцеї проходить дистанційно, але працівники періодично приходять у заклад для догляду за прилеглою територією. Коли є матеріали та немає обстрілів, проводяться ремонтні роботи, щоб законсервувати будівлю на зиму.

“Ми готові хоч завтра вчитися, якщо нам допоможуть з відбудовою”, — каже вона. 

“До війни облаштували підвал”

За місяць до початку повномасштабного вторгнення, за допомогою батьків, з підвалу ліцею вивезли все “сміття”, яке там зберігалося 30 років. 

“Я не можу сказати, що таким чином, ми готувалися до війни. Зробили це про всяк випадок. Але це дуже нам допомогло”, — поділилася пані Анжеліка.

В підвалі вони поставили парти, ліжка, бочки з водою та облаштували тимчасовий туалет. До них довгий час приходили люди, які жили неподалік, щоб пересидіти російські обстріли. 

Ровесник України

Херсонський Таврійський ліцей мистецтв був створений у 1991 році як навчальний заклад нового типу, з метою стимулювання художнього розвитку. З нагоди 10-річчя незалежності України заклад нагородили ювілейною медаллю Президента України. Міжнародна Академія рейтингових технологій і соціології “ЗОЛОТА ФОРТУНА” у 2013 році нагородила колектив ліцею.

Допомогти Херсонському Таврійському ліцею мистецтв можна за реквізитами:

р/р UA968201720314201004302031183

Читати по темі: Армія рф зруйнувала навчальний корпус, майстерні та гуртожиток. Історія Куп’янського автотранспортного коледжу

Катерина Черніговець / 26.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”