Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Святогірськ

Історії, які ви нам розповіли
Готель

“Я замовив експертизу з оцінки збитків на випадок, якщо хтось захоче інвестувати у відбудову готелю”. Історія Dolce Vita

зруйновано: липень 2022 / Донецька область , Краматорський район , Святогірськ / Соснова , 5а

Парк-готель Dolce Vita, розташований у сосновому борі всього за 3 км від Святогірський Лаври, приймав гостей понад 16 років. Колись це була територія радянського табору, яка завдяки інвестиціям та роботі його власника Михайла Розумного, стала великим готельно-ресторанним комплексом:

“Готель побудували не за один рік. Постійно створювали щось нове. А зруйнували його за місяць”.

“За три місяці до війни зробили капітальний ремонт”

Територія Dolce Vita налічувала 600 квадратних метрів та включала три корпуси, спа комплекс, бані, басейн, дитячу кімнату, тренажерний зал та більярд. 

Готель працював круглий рік. Найбільше відпочивальників було з Донеччини та Харківщини, також приїжджали іноземці. Цей заклад був місцем роботи для близько 50 людей, в основному зі Слов’янська, Краматорська та Ізюма. 

За три місяці до початку повномасштабного вторгнення Михайло Розумний зробив капітальний ремонт і не міг уявити, що готель, в який він вклав не малі інвестиції та роки роботи, буде повністю знищений. 

“Готель розбомбили та спалили”

Після початку великої війни готельний комплекс стояв зачинений. Адміністраторка виїхала за тиждень до того, як в місто заїхали росіяни. Тоді все ще було ціле.

Dolce Vita повністю зруйнували під час окупації Святогірська. Його розбомбили й спалили. Експертиза зафіксувала 11 влучань.

“Спочатку мені зателефонували й сказали: “У тебе вже немає корпусів”. Потім, що загорівся спа комплекс”, — розповів власник.

Єдина будівля, яка вціліла — ресторан. Він розграбований, але вікна, стіни, двері та дах залишилися непошкодженими.

“Я повернувся у Святогірськ 20 березня 2023 року і єдине, що міг зробити — це провести експертизу з оцінки збитків на випадок, якщо хтось захоче інвестувати у відбудову готелю. Зараз він так і стоїть розбомблений”.

Артем Безрук, адвокат:

У додатковому протоколі до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів в статті 52 зазначено: у разі сумніву в тому, чи не використовується об’єкт, який звичайно призначений для цивільних цілей, наприклад, місце відправлення культу, житловий будинок чи інші житлові будови або школа, для ефективної підтримки воєнних дій, передбачається, що такий об’єкт використовується в цивільних цілях. Натомість, місто Святогірськ зазнавало постійних артилерійських та ракетних обстрілів з боку російських військових. Обстріли готелю «Dolce Vita» є воєнним злочинним та згідно Римського статуту класифікується, як умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

______________________________________________________________

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читати по темі: “Не знаю, з чого такого стріляли, але там всередині все повилітало”. Історія готелю Alpen у Святогірську

Катерина Черніговець / 04.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”