Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Гуляйполе

Історії, які ви нам розповіли
Об'єкт культури

Гуляйпільський краєзнавчий музей щороку відвідували 10 тисяч туристів. Російські ракети його зруйнували

зруйновано: грудень 2022 / Запорізька область , Пологівський район , Гуляйполе / Соборна , 75

122 роки будівля колишнього банку в середмісті Гуляйполя Запорізької області, де нині розташований краєзнавчий музей, зберігала первісний вигляд. Так, мабуть, було й надалі, якби не “російські освободітєлі”, які понад рік обстрілюють місто та знищують історичний центр.

“Музей пошкоджений уже неодноразово. Перед Новим роком руйнувань зазнав дах музею. У нас на даху були три башточки дуже гарні. Їх уже немає, знищені. Також в одному місці пробита стіна у верхній експозиційний зал. Пошкоджені вікна і пошкоджені двері”, – розповіла директорка музею Світлана Мірзоєва.

У періоди затишшя музей ремонтували

Щоб зберегти історичну будівлю, після кожної ворожої атаки музей ремонтують.

“Коли відносне затишшя і немає обстрілів, приїжджають комунальники та все латають. Вікна забиваються ДСП, дах перекривається залізними плитами, щоб всередині не промокало. Але, на жаль, тільки це зроблять і знов прильоти. Без кінця це пошкоджується”.

Більш ніж половину музейної колекції, яка налічує 18 тисяч експонатів, у перші дні повномасштабної війни вивезли у безпечне місце.

“У нас не було часу на евакуацію. Адже повноцінні бойові дії на території нашого міста розпочалися на початку березня. Музей евакуйовували в прямому значенні цього слова, ризикуючи життям”.

Гуляйпільський краєзнавчий музей заснований у 1960 році

Спочатку він займав кімнату на Соборній, 75 і лише наприкінці 80-х історичний будинок повністю віддали музейникам. До того дім встиг змінити чимало господарів. Тут був і банк, і поліклініка, і церква.

“Ця будівля була збудована для приміщення банку “Товариства взаємного кредиту”. Вона цікава тим, що зберігалася у своєму первісному варіанті до останніх тижнів”, – зазначає історик Сергій Звілінський.

Нині експозиція музею налічує 9 розділів. Серед них чільне місце належить періоду Української революції та очільнику повстанського руху на півдні України Нестору Махну, який народився та провадив свою діяльність у Гуляйполі. Чи бував відомий анархіст та політик у нинішній будівлі музею невідомо.

Утім, це не заважало 10 тисячам туристів, зокрема з-за кордону, відвідувати Гуляйпільський краєзнавчий музей щороку.

Читайте ще: Найбільшою втратою є викрадені твори мистецтва. Історія Херсонського музею

Марина Лапицька / 07.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань