Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Ржищів

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

Прилетіло у навчальний корпус і гуртожитки. Загинули люди. Історія Ржищівського професійного ліцею

зруйновано: березень 2023 / Київська область , Обухівський район , Ржищів / Соборна , 110

У ніч проти 22 березня 2023 року в Києві та області оголосили повітряну тривогу. Армія рф атакувала іранськими безпілотниками навчальний корпус і гуртожитки професійного ліцею у місті Ржищів, яке входить до Обухівського району й розташоване за 80 кілометрів від столиці. 

Загинули 9 людей. Двоє працівників закладу освіти, студент третього курсу та мешканці гуртожитків – серед них переселенка, яка ще у 2014 році приїхала з Луганщини. 

Усього було чотири вибухи

Методистка ліцею Наталія Гордієнко мешкає поруч і прокинулася, коли пролунав перший вибух. Усього їх було чотири. На світанку вона побігла на місце трагедії, там вже гасили пожежу і розгрібали завали.  

“Рятувальники, поліцейські… Картина була жахливою. Під час четвертого вибуху загинув водій карети швидкої допомоги, який приїхав на виклик з Кагарлика. Наш працівник з родиною опинилися у лікарні з опіками. Ще одному вийняли уламок, який потрапив у руку”, – пригадує ті жахливі події пані Наталія.

Під час повітряної тривоги, чергові по гуртожитках виводили студентів в укриття, розташоване під навчальним корпусом. Коли російські військові влучили у крило закладу – вхід у сховище завалило

“Ось, коли вже був цей вибух і завалилися сходи укриття, то дітей виводили через інший вхід до стадіону, якомога далі від корпусів. Тоді вони дзвонили майстрам виробничого навчання, батькам, які приїжджали і забирали їх”, – розповіла Наталія.

Загинув студент, який навчався на кухаря-кондитера

Відразу почали складати списки по групах, щоб зрозуміти, хто ночував у гуртожитку. Не могли знайти одного студента, який навчався на кухаря-кондитера, й двох супроводжувальних. Згодом повідомили про їхню загибель. 

До ворожої атаки “Ржищівський професійний ліцей” працював за змішаною формою навчання: теорія здебільшого проводилася дистанційно, а виробниче навчання – у майстернях. Тепер перейшли на дистанційку. 

“Крило корпусу, де кабінети, не постраждало. Вибиті шибки позабивали плівкою, двері відремонтували й продовжуємо навчання дистанційно. Викладачі ходять на роботу, світло і вода є”, – каже методистка.

Заклад працює та збирає кошти на відбудову

Історія ліцею починається з 1966 року, коли на базі Ржищівської “Сільгосптехніки” відкрилося сільське професійно-технічне училище № 50, яке випускало механізаторів. За роки існування заклад змінював назви, працював у різних приміщенням, а на початку 1970-х років отримав власну оселю, яку у 2023-му зруйнувала армія рф.

Нині у ліцеї тривають роботи з відновлення приміщень. Допомогти закладу коштами на відбудову можна тут.

Читайте ще: Після ракетного удару директорку відкинуло разом з кріслом. Історія коледжу “Політехніка” ДУЕТ

Юлія Ступка / 09.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”