Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Ржищів

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

Прилетіло у навчальний корпус і гуртожитки. Загинули люди. Історія Ржищівського професійного ліцею

зруйновано: березень 2023 / Київська область , Обухівський район , Ржищів / Соборна , 110

У ніч проти 22 березня 2023 року в Києві та області оголосили повітряну тривогу. Армія рф атакувала іранськими безпілотниками навчальний корпус і гуртожитки професійного ліцею у місті Ржищів, яке входить до Обухівського району й розташоване за 80 кілометрів від столиці. 

Загинули 9 людей. Двоє працівників закладу освіти, студент третього курсу та мешканці гуртожитків – серед них переселенка, яка ще у 2014 році приїхала з Луганщини. 

Усього було чотири вибухи

Методистка ліцею Наталія Гордієнко мешкає поруч і прокинулася, коли пролунав перший вибух. Усього їх було чотири. На світанку вона побігла на місце трагедії, там вже гасили пожежу і розгрібали завали.  

“Рятувальники, поліцейські… Картина була жахливою. Під час четвертого вибуху загинув водій карети швидкої допомоги, який приїхав на виклик з Кагарлика. Наш працівник з родиною опинилися у лікарні з опіками. Ще одному вийняли уламок, який потрапив у руку”, – пригадує ті жахливі події пані Наталія.

Під час повітряної тривоги, чергові по гуртожитках виводили студентів в укриття, розташоване під навчальним корпусом. Коли російські військові влучили у крило закладу – вхід у сховище завалило

“Ось, коли вже був цей вибух і завалилися сходи укриття, то дітей виводили через інший вхід до стадіону, якомога далі від корпусів. Тоді вони дзвонили майстрам виробничого навчання, батькам, які приїжджали і забирали їх”, – розповіла Наталія.

Загинув студент, який навчався на кухаря-кондитера

Відразу почали складати списки по групах, щоб зрозуміти, хто ночував у гуртожитку. Не могли знайти одного студента, який навчався на кухаря-кондитера, й двох супроводжувальних. Згодом повідомили про їхню загибель. 

До ворожої атаки “Ржищівський професійний ліцей” працював за змішаною формою навчання: теорія здебільшого проводилася дистанційно, а виробниче навчання – у майстернях. Тепер перейшли на дистанційку. 

“Крило корпусу, де кабінети, не постраждало. Вибиті шибки позабивали плівкою, двері відремонтували й продовжуємо навчання дистанційно. Викладачі ходять на роботу, світло і вода є”, – каже методистка.

Заклад працює та збирає кошти на відбудову

Історія ліцею починається з 1966 року, коли на базі Ржищівської “Сільгосптехніки” відкрилося сільське професійно-технічне училище № 50, яке випускало механізаторів. За роки існування заклад змінював назви, працював у різних приміщенням, а на початку 1970-х років отримав власну оселю, яку у 2023-му зруйнувала армія рф.

Нині у ліцеї тривають роботи з відновлення приміщень. Допомогти закладу коштами на відбудову можна тут.

Читайте ще: Після ракетного удару директорку відкинуло разом з кріслом. Історія коледжу “Політехніка” ДУЕТ

Юлія Ступка / 09.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію