Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Лиман

Історії, які ви нам розповіли
Заклад торгівлі та послуг

“Мені не раз снилося, що він працює, наче й не було руйнувань”. Історія дитячого розважального центру “Кенгуру”

зруйновано: травень 2022 / Донецька область , Краматорський район , Лиман / Грушевського , 19 а

Ірина Гаврилова до початку великої війни була власницею трьох дитячих розважальних центрів — двох у Слов’янську, одного у Лимані.

“Я 10 років працювала вихователем. Мені ця тема була дуже близька. Також завжди хотілося розпочати свою справу. Тому ми з чоловіком відкрили розважальні центри у Слов’янську. Коли побачили інтерес зі сторони Лимана, то вирішили розвиватися далі й радувати дітей”, — розповіла жінка журналістці “Свій дім”.

Відкрили дитячу кімнату у Лимані перед карантином

Дитячі розважальні центри в Слов’янську працювали з 2016 року. Туди часто на святкування приїжджали діти з Лимана. Саме цей факт став поштовхом до розширення діяльності. 

Підготовка до відкриття тривала довго. Тільки приміщення Ірина разом з чоловіком шукала не один рік. Частина обладнання у них вже була, а все інше придбали. Багато робіт зробили самостійно. 

До дитячої кімнати в Лиман приходили не лише містяни, а й люди з найближчих сіл.

“Ігровий майданчик, який ми відкривали влітку, розташовувався біля Ломоносівського озера. Там було дуже красиве місце — вода, пісок, сосни серед міста та багатоповерхівок”. 

Згодом роботу дитячих кімнат призупинили карантинні обмеження. Як тільки ситуація з коронавірусом стабілізувалася, сталося інше лихо — повномасштабне вторгнення.

Будівля, де працював дитячий центр, повністю згоріла

1 травня 2022 року армія рф поцілила в розважальний комплекс “Меридіан”, де на другому поверсі була дитяча кімната. Власники надіслали Ірині фотографію з будівлею, що горить. Тоді жінка вже евакуювалася в Литву. Працівниці дитячого центру також були не в місті, тому нічого не врятували:

“Мій кум займається розмінуванням і був в Лимані. Я його попросила надіслати фото будівлі всередині. Але туди неможливо було зайти. Навіть сходи на другий поверх повністю зруйнувалися”.

В Слов’янську дитячі центри не постраждали. Але в місті не працюють дитячі садки та школи, тому можливостей для відновлення роботи немає. До того ж висока ймовірність ворожих обстрілів.

“Залишитися без бізнесу — це не страшно, його можна відновити і без нього можна жити. Дуже шкода людей, які втратили родичів та житло в Лимані та по всій Україні”

В планах Ірини перевезти дороге обладнання зі Слов’янська до Литви, де вона зараз живе з дітьми, і вже там запустити бізнес. 

“Я розумію, що якщо все вивезу, то потім уже не повернуся. Спочатку я планувала все відбудувати в Лимані, але зараз не впевнена”.

Артем Безрук, адвокат:

Ґрунтуючись на історії, такі дії російських військових є воєнним злочином, що можливо кваліфікувати за деякими статтями Римського статуту: умисне спрямування нападів на цивільні об’єкти, тобто об’єкти, що не є військовими цілями [стаття 8 (2) (b) (ii) Римського статуту]; умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту]

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читати по темі: “Наживо все виглядало набагато гірше”. Що російські окупанти зробили з відомими закладами у Святогірську

Катерина Черніговець / 07.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”