Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Чернігів

Історії, які ви нам розповіли
Заклади

Чернігів росіяни обстрілювали вдень і вночі. Історія обласного історичного музею імені Василя Тарновського

зруйновано: березень 2022 / Чернігівська область , Чернігівський район , Чернігів / Музейна , 4

24 лютого 2022 року у Чернігівському обласному історичному музеї імені Василя Тарновського мала відбутись зустріч, присвячена спротиву кримських татар, а наступного дня – відкритись виставка різьбяра Камишнікова. Але зранку пролунали вибухи. Замість запланованих заходів директор Сергій Лаєвський разом із колегами рятували колекцію від війни.

“Погане передчуття було вже у січні”, – розповів журналісту платформи “Свій дім” пан Сергій, який працював у музеї з 1985 року з перервами, а у грудні 1999-го очолив заклад.

Один з найстаріших музейних закладів в Україні

Ще до повномасштабного вторгнення росії директор намагався вирішити питання евакуації колекцій з Міністерством культури та інформаційної політики та органом управління музеєм – Департаментом культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації. Але, як він каже, безрезультатно.

Цей музей у Чернігові – один з найстаріших музейних закладів в Україні. Він відкрився 26 листопада 1896 року й нараховує майже 250 тисяч пам’яток.

“Його колекція складається із зібрань Музею вченої архівної комісії, Музею церковної старовини, Музею українських старожитностей Василя Тарновського. Саме остання збірка робить музей унікальним”, – розповів Сергій Лаєвський

Історична експозиція музею розміщена у пам’ятці архітектури національного значення “Будинок губернатора”, який звели на початку ХІХ ст. З 1820-х до 1920-х років там була класична чоловіча гімназія. Музей переїхав сюди у 1934 році й з деякими перервами перебуває й донині. Під час облоги міста ця будівля постраждала найменше – уламками міни вибиті шибки та подряпаний фасад.

У Військово-історичному музеї вибиті вікна й повністю знищене музейне обладнання. Він розташований у будівлі, зведеній для музею у 1984 році. Це одна з трьох філій Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського. 

Перебували в музеї у режимі 24/7

“Протягом 24–25 лютого під обстрілами були демонтовані і переміщені до музейних сховищ експонати І групи (найцінніші предмети). У подальшому музейна команда, яка перебувала в музеї у режимі 24/7 продовжувала демонтаж та переміщення експонатів. Ця робота завершилася у середині травня, тобто після вигнання окупантів із Чернігівщини. За цей час були демонтовані понад 7 тисяч музейних предметів”, – розповідає пан Сергій.

“В одній із філій – військово-історичному музеї роботи з демонтажу експонатів І групи завершили у другій половині дня 24 лютого через загрозу ракетно-бомбових ударів. Після удару в ніч на 11 березня, музейна команда завершила демонтаж і переміщення найцінніших експонатів експозиції на першому поверсі у сховища”, – додає він.

У “Садибі” музейних предметів основного фонду не було, а “Лісограду” всі музейні предмети були вивезені восени 2022 року.

Протягом усієї облоги Чернігова музею, в якому переховувались місцеві, допомагали з ліками, продуктами харчування, засобами гігієни. Після звільнення міста – зі зберіганням музейних колекцій та необхідними матеріалами для господарсько-відновлювальних робіт. Зокрема, це генератори, кулери, розкладачки, OSB-плити, пакувальні матеріали, а також фінансова допомога співробітникам, які опинилися у скрутному становищі. 

Наразі музей потребує фінансування для завершення першого етапу ремонтно-відновлювальних робіт на Військово-історичному музеї та фінансування розроблення проєктно-кошторисної документації на реставрацію з подальшою музеєфікацією “Садиби родини Лизогубів”. А також технічні засоби для забезпечення оцифрування архівної групи колекції й для ведення поточної роботи в різних режимах. 

Рахунок для благодійних внесків: 

р/р: UA608201750314211001301020984

Держказначейська служба України м Київ 

МФО 820172

Читайте ще: Уламки пробили стіни наскрізь. Історія музею-заповідника Михайла Коцюбинського в Чернігові 

Юлія Ступка / 14.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”