Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Макіївка

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Через катування й погрози розстрілу нам з чоловіком довелося тікати з рідного села, а наш дім зруйнували”. Історія Галини Глобчастої

зруйновано: листопад 2022 / Луганська область , Сватівський район , с. Макіївка / Шкільна , 32

Галина Глобчаста з Макіївки на Луганщині зустріла вторгнення рф у своєму рідному селі, обіймаючи посаду старости. Вже за тиждень після початку вторгнення російські війська захопили населений пункт. Протягом місяця жінка перебувала в окупації, переживаючи погрози, допити та катування. Через загрозу життю їй з чоловіком довелося тікати.

“3 березня до нас зайшли “лнрівці”. Вони були злі, але не такі, як кадировці, які з’явилися вже у квітні. Ті були скажені. Не люди, а звірі. Поводилися як загарбники — забрати, привласнити, принизити. Дивилися на нас, як на людей другого сорту. Я допомагала нашим бійцям, це всі знали. Вони одразу перекрили дорогу й почали ходити по будинках та відбирали коштовності. Одного односельця застрелили, також фотографували людей та забирали їхні телефони та речі”, — розповідає жінка журналісту “Свій Дім”.

Одного ранку до жінки прийшли росіяни й сказали, що будуть робити зачистку. Вдарили по обличчю, зв’язали та притягли у приміщення місцевої школи. Разом з Галиною там сиділи ще 11 людей. 

“В мене знайшли листи до міністра інфраструктури щодо ремонту доріг. Ще їх дуже сильно дратувала українська мова — по суті це були головні “звинувачення” проти мене. Затримали й мого чоловіка. Його відпустили й змусили зі мною попрощатися, а мамі сказали, що мене вб’ють. Потім відпустили та наказали збирати інформацію про всіх у селі. Тієї ж ночі ми з чоловіком втекли, бо розуміли, що більше так не пощастить. Ми гарно знали місцевість, це допомогло, тому що 22 кілометри довелося йти пішки, а навкруги постійні обстріли та вибухи. Знайшли наших військових, вони нас і вивезли. Так дісталися Львівщини, де й живемо зараз”, — каже Галина.

58 років мирного життя на Луганщині 

Жінка майже 60 років прожила в рідному селі Макіївка, де працювала вчителькою математики в тамтешній школі. В 2020 році її обрали депутаткою, а потім — старостою:

“Село звільнили у листопаді 2022 року, я продовжую виконувати свої обов’язки. Працюємо дистанційно та періодично їздимо разом з поліцією та доставляємо гуманітарну допомогу людям. Хоча фактично села немає, суцільні руїни”, — говорить жінка.

Будинок Галини частково зруйнований та знаходиться в тій частині населеного пункту, де тривають активні бойові дії. За весь час після звільнення вона була там лише один раз.

Збудував наш дім колгосп. У 1994 році нам його віддали у недобудованому стані. Ми вже самі його доробили. Одноповерховий блочний будинок на 4 кімнати й 96 квадратів. Був в нас й город на 25 соток, де вирощували овочі для себе й тримали господарство — кролі, птахи й свині. Зараз він стоїть без даху та з побитими стінами, а веранда повалена. За майже 30 років ми багато чого зробили: утеплення стін, новий котел, провели воду, внутрішні роботи —  поклеїли шпалери та поклали підлогу”, — розповідає жінка.

Галина мріє про перемогу та повернення додому, аби відбудувати рідне село. 

“Там похована моя донька, мене тягне назад, цей мій дім. Зараз я не можу потрапити на цвинтар. Поліція не пускає, бо там все заміновано”. 

Окрім своєї основною роботи жінка займається волонтерством та збирає кошти військовим, які боронять Луганщину. 

________

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: “Наш будинок в Попасній армія рф зрівняла з землею. Залишився лише паркан та фундамент”. Історія Тетяни Зеленської

Олександр Забродін / 11.06.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”