Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Загальці

Історії, які ви нам розповіли
Житло

“Чи снаряди, чи бомби, чи що воно таке. Нас врятували три хвилини”. Історія Валентини Баглай

зруйновано: березень 2022 / Київська область , Бородянський район , с. Загальці / Шевченка , 102

Село Загальці знаходиться за 60 кілометрів від столиці. Російські військові обстрілювали його з перших днів великої війни. Люди в одну мить залишалися без домівок, які знищували цілими вулицями.

Повномасштабне вторгнення змінило життя Валентини Баглай – її хата, літня кухня та три машини згоріли вщент. Дві доньки втратили житло у сусідній Бородянці, а чоловік отримав поранення. 

Після прильоту собаки згоріли живцем

“Це було 20 березня, з нами жили три родини, у яких раніше повилітали вікна, двері. Було 13 градусів морозу і я їх забрала до себе. Ночували днів три чи чотири”, – розповіла журналісту “Свій дім” пані Валентина.

О 9-й ранку жінка пішла у літню кухню варити їсти. За пів години прилетіло. Собаки, які були поруч, побігли ховатися під полицю з банками. Коли був наступний прильот – згоріли живцем.

“Я почала вилазити звідти. Була у свідомості. Вікна сипалися. На углу хати і літньої кухні стояв колодязь. Я вже його не бачила, тому що його одразу рознесло. Я ступаю туди ногою і провалююсь по стегно, а потім чую крик мами: “Рятуйте, я жити хочу”, – пригадує вона.

Були дім і літня кухня. Залишилося згарище

Валентина вибралася з ями й на колінах лізла до рідних. Від літньої кухні до будинку усього два метри, але тоді ця відстань здавалась довжелезним шляхом. 

Жінка побачила, як її стареньку маму сусіди знімають з вікна. Згодом вийшов чоловік, його ноги були закривавлені. Тільки добігли на іншу сторону до сусіднього забору – знову два обстріли, один за одним.

“Чи снаряди, чи бомби, чи що воно таке. Цього разу хата і літня кухня загорілась. Нас врятували три хвилини. І ми давай по городах тікати, бо вдома були балони для приготування їжі й три машини”, – розповідала вона.

Сусіди пустили переночувати у стареньку хатинку, в якій жінка з чоловіком проживають і досі. 

“На другий день після обстрілу, прийшли подивитися на згарище. Не було нічого, абсолютно. Зараз залишився лише котлован”,  – пригадує вона.

Маму Валентини сестра забрала у Бородянку, там вціліла двокімнатна квартира. Діти винаймають гостинки по 11 кв. м, а до великої війни жили в одному під’їзді, але на різних поверхах. Їхнє житло теж згоріло вщент.

Реквізити для допомоги родині: 

5167 8032 3335 9517 (Ощадбанк)

Баглай Валентина Олександрівна

Читайте ще: На місці великого будинку були руїни. На подвір’ї – рештки худоби. Історія Наталії Семеняги

Юлія Ступка / 15.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова