Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Попасна

Історії, які ви нам розповіли
Житло

“Я вибігла з дому у капцях і старій куртці. Через 10 хвилин його знищили”. Історія Світлани Романюк

зруйновано: березень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Попасна / Бахмутська , 205

Світлана Романюк родом з Рівненщини. До Попасної переїхала, коли створила власну родину. Згодом розійшлася з чоловіком і залишилась без житла. У 1997 році їй довелося придбати дім у занедбаному стані.

“Взяла його у розстрочку на два роки. Можна сказати – не їла, не пила. Жила з дитиною і все вкладала в хату. Були голі обдерті стіни, усе трухле. Штукатурила, клеїла шпалери, провела воду і газ. Згодом обшила дім сайдингом, поставила пластикові вікна”, – розповіла Світлана журналісту Свій дім.

Дім жінка вдосконалювала 25 років. З часом викупила другу половину, замінила підлогу, зробила камін. 

Обстріли Попасної та влучання в хату

У 2018 році Світлана познайомилась з другим чоловіком. Нарешті в її житті з’явилася надійна опора, але щасливе життя зруйнував повномасштабний напад рф. 

“Чоловік пішов захищати країну й дуже переживав, що я сама залишаюсь у Попасній. Але я тоді їхати не хотіла”, – пригадує Світлана.

З другого на третє березня місто обстрілювали цілу ніч. Вранці жінка хотіла розпалити пічку, щоб приготувати їжу й нагодувати вівчарку. 

“Десь о 8-й ранку чую шум, крик й хату так затрясло! В старій куртці й капцях вибігаю на вулицю й бачу, як горить газова труба у сусідському городі. Вискочив сусід і каже: “Біжи бігом до нас”. І я тільки до них зайшла, як через 10 хвилин попали по моїй хаті. Було три влучання. І, уявіть, що зараз з тим домом після зими”, – каже вона.

Війна забрала у родини місце сили

Наступні 15 днів Світлана провела у сховищі локомотивного депо. Ті дні вона пригадує з жахом. Постійні обстріли й крики людей зводили з розуму. Одна жінка померла прямо у сховищі. Її винесли на вулицю й залишили на снігу, бо поховати було неможливо.

Депо руйнувалося, контора падала на нас, летіла цегла, вибивало двері. Не дай Боже це бачити й чути кому-небудь”, – пригадує Світлана.

Війна забрала у жінки місце її сили. Вона пережила мікроінсульт, а зараз найбільше переживає за чоловіка. Після поранення під Попасною, він вже переніс кілька операцій, на черзі – ще одна.

Ніні родина винаймає житло в Івано-Франківську, але після лікування хочуть переїхати у село. 

“Зараз операцію зробимо чоловікові й будемо шукати житло десь у селі за комунальні послуги, бо квартиру не потягнемо. Чоловік служив, щось було, а тепер все – грошей в притик. Так сидиш і думаєш: Де ти завтра будеш? Прийде власниця квартири, а платити нічим”, – каже вона.

Допомогти родині можна за реквізитами:

4149499992192128 ПриватБанк (Романюк Світлана Юріївна).

Читайте ще: Подзвонив чоловік і сказав: “Я живий. Виліз з-під завалів, але будинку в нас більше немає”. Історія Олександри Ватанської

Юлія Ступка / 07.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова