Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Я навіть не могла уявити, що востаннє бачу свою квартиру”. Історія Ангеліни Шостак

зруйновано: травень 2022 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Садова , 189

Рак, жахливі події 2014 року, приниження у Донецьку через український прапор на авто  – все це пережила депутатка краматорської міської ради Ангеліна Шостак. 

Жінка подолала хворобу, почала волонтерити й разом з чоловіком придбала власне житло у Бахмуті. Але попереду були нові випробування – армія рф зруйнувала не лише їхню оселю, а й місто, яке стало рідним з 2008 року. Син подружжя з першого дня великої війни став на захист країни.

А пам’ятаєш…Ми з чоловіком часто згадуємо свою оселю. У нас була 9-кілограмова соляна лампа. Така брила, а на ній – ведмідь. Дідух, який мені у 2016 році подарували військові. Ми збирали сувенірні тарілки. Привозили прапорці всіх країн, які для себе відкривали. Спочатку вони стояли у вазі, а потім зробили спеціальну підставку”, – розповіла проєкту Свій Дім пані Ангеліна.

Повномасштабне вторгнення подружжя застало у Бахмуті

Ангеліна Шостак – краматорчанка, чоловік родом з Донецька. Познайомилися у 1991 році. За рік одружилися, народився син. У 2008 році вирішили переїхати до Бахмута, але жили на два міста. Навіть прописка залишилася краматорська та й усі вихідні проводили саме там.

“У Бахмуті понад чотири роки винаймали житло у районі РАЦСу. У 2012 році придбали власну квартиру на виплату. Це вже був район райдержадміністрації”, – каже жінка

Повномасштабне вторгнення подружжя застало у Бахмуті. Після довгих вагань, цього ж дня виїхали до Краматорська. Свою швейну машинку жінка забрала одразу. З 2014 року вона шиє українські прапори й подушки. Хобі переросло у волонтерство після інциденту у Донецьку, коли з автівки родини почали зривати прапорці України та Євросоюзу. 

“Мені й чоловіку вдалося вирватися з оточення і коли повернулися додому, зрозуміли що окупанти ненавидять кольори нашого прапора, які символізують Незалежність і взагалі Україну. Ми придбали тканину і я почала шити прапори. У тому числі й рекордні”.

“Вони ж знають, чия ти мати. Залишатися тут небезпечно”

У 2022 році, коли почалися прильоти поруч з Бахмутом, Ангеліна та Андрій вирішили поїхати у місто і забрати деякі речі. У квартирі жінка за звичкою перегорнула календар-кубик – з 24 лютого на 5 березня

“Андрій хотів відвести мене у більш безпечне місто й повернутися до Краматорська. Я казала: “Якщо залишатися, то вдвох”. Була суперечка, навіть до сліз, але я розуміла, чого він наполягав. Я — депутатка, активістка і патріотка. Усі списки з нашими прізвищами вже були заготовлені”, – каже Ангеліна.

Жінка також не могла поїхати без мами, а вона відмовлялася до останнього.

Вони ж знають, чия ти мати. Ти розумієш, що залишатися тут небезпечно”, – казала я їй. 

Довгі вмовляння дали результат. З Краматорська усі разом виїхали вранці 14 березня 2022 року. Як і багато інших українців – в нікуди. Добиралися кілька днів й опинилися на Тернопільщині у місто Борщів. Звідти чоловіка Ангеліни забрали до війська. Йому дали повістку на 5 липня, а у червні родина вирішила з’їздити на Донбас – у свої рідні міста. 

Остання поїздка у рідний Бахмут

У Бахмут в’їжджали через Костянтинівку, бачили розбиті соковий завод біля літака та інститут іноземних мов. У їхньому будинку на 40 квартир залишилися п’ятеро мешканців. Серед них – сусідка Людочка. 

“Ми її вмовляємо поїхати, а вона нас благає, щоб вивезли телевізор, бо ходять мародери. Місця у машині було замало й для речей, але забрали заради її спокою”, – пригадує жінка.

Це був останній візит подружжя у рідний Бахмут.

Зараз родина мешкає у столиці. Чоловіка після 8 місяців служби звільнили в запас і він пішов працювати на своє підприємство, але вже у Києві. 

Під час нашого інтерв’ю пані Ангеліна дізналася про пряме влучання у сусідній будинок

“Ми жили майже в центрі. А від центра нічого не залишилось”, – каже вона.

Читайте ще: “Втратили дві квартири та справу всього життя”. Історія Олени Ходусової

Юлія Ступка / 16.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”