Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Святогірськ

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

Втратила батьківську квартиру та кіоск, де продавала ековарення. Історія Олени Волох зі Святогірська

Донецька область , Краматорський район , Святогірськ / Зарічна , 1А

Олена Волох жила у Святогірську на Донеччині та мала бізнес з виготовлення ековарення. За сезон закривала понад 500 банок цілющого десерту з пелюстків троянд, лаванди, м’яти, меліси та ін. Дуже смакувало туристам й варення з молодих шишок, які жінка власноруч збирала у лісі.

Все змінив повномасштабний напад рф — кіоск, де вона продавала свої вироби, згорів після ворожих обстрілів. А від батьківської квартири залишилися самі стіни. Родині довелося виїхати на Київщину. Після адаптації Олена знов повернулась до улюбленої справи — варить варення для себе та пригощає знайомих. Мріє, що колись у неї знову будуть покупці.

Дім дитинства згорів. Залишилися стіни

Перед повномасштабним вторгненням Олена жила у бабусі чоловіка — за два кілометри від батьківської оселі. Зі Святогірська виїхали 9 березня 2022 року, коли неподалік був перший прильот. Спочатку жили у Дніпрі, а потім переїхали на Київщину. 

Батьки жінки залишалися у Святогірську до останнього. Навіть, коли прилітало за 300 метрів від дому. Сиділи у квартирі, бо погріб був ненадійний. Щоб додзвонитися рідним підіймались до дерев’яної церкви (яку потім окупанти теж спалили), бо тільки там ловив зв’язок. 

Олена вмовила їх виїхати, а через місяць був черговий прильот і будинок згорів. 

“Не знаю з чого такого стріляли, але там навіть оплавились залізні перекладини. Залишились одні стіни. Російські окупанти гатили з усього, що в них було. Коли батьки виїжджали, то розуміли, що буде багато руйнувань”, — розповіла Олена журналістці Свій дім.

“Хоч би якесь житло дали батькам”

Тато Олени після деокупації повернувся додому. Живе у свекрів — їхня квартира у Святогірську теж знищена, але вціліла хата біля Лаври. Влітку Олена з донькою їздили додому та побачили, що росіяни зробили з містом та батьківським домом. Подавали заяву про пошкоджене житло в “Дію”, робили акт обстеження.

“Нам кажуть, що можна отримати сертифікати на купівлю нового житла, але не на території Донецької області. Хоч щось би дали, бо батьки вже у віці”, — каже вона.

Артем Безрук, адвокат:

Непоодинокими є випадки коли російські військові використовують заборонену конвенціями зброю або таку, яка наносить надмірне ураження. Ґрунтуючись на історії пані Олени, за нормами Міжнародного права армія рф вчинила воєнні злочини, які кваліфікуються наступним чином: застосування зброї, боєприпасів і матеріалів, а також методів ведення війни такого характеру, які спричиняють надмірні ушкодження чи непотрібні страждання або які за своєю суттю є невибірковими в порушення норм міжнародного права збройних конфліктів, за умови, що така зброя, такі боєприпаси і матеріали та методи ведення війни є предметом всеохоплюючої заборони [стаття 8 (2) (b) (хх) Римського статуту]; умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

___________

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читайте також: Для місцевих вона так і залишилась “Лісною”. Історія Святогірської санаторної школи-інтернату

Юлія Ступка / 26.12.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”