Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Київ

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

Рік потому і три експертизи. Яка доля зруйнованого російським дроном будинку на Жилянській

зруйновано: жовтень 2022 / Київська область , Шевченківськй район , Київ / Жилянська , 116 а

17 жовтня 2022 року військові рф атакували Київ дронами-камікадзе. Внаслідок атаки була пошкоджена 120-річна будівля, яка є частиною київської історичної забудови. Ворожий дрон поцілив у житловий будинок, який частково обвалився.Негаразди жителів чотириповерхівки по вулиці Жилянській на цьому не закінчилися і тривають вже понад рік. 

Перша експертиза — “будинок в аварійному стані”

На третій день після руйнування, мешканці отримали результати експертизи, що будівля знаходиться в аварійному стані, не підлягає відбудові та її потрібно знести. 

“Експертиза датувалася 17 жовтня. Нам було дуже цікаво, коли це обстеження встигли провести, тому що пожежу загасили тільки о 18-й годині вечора, а далі була комендантська година”, — згадує мешканка будинку Тетяна Махрінська.

“Будівля підлягає відбудові”

Не погоджуючись з результатами обстеження, мешканці дому замовили іншу експертизу в державному підприємстві “Київпроектбуд”. 

Її, на відміну від першої, зробили не так швидко. Через два з половиною місяці отримали висновок, що будівля може бути відбудована і підлягає капітальному ремонту.

З моменту руйнування чотириповерхівки минув понад рік. Весь цей час мешканці писали запити, робили експертизи та запитували в архітекторів інших країн, чи є шанси його відбудувати.

“Всі в один голос казали, що в будинку не такі пошкодження, щоб його зносити. Або якщо демонтувати, то використати досвід післявоєнної відбудови Польщі, щоб відтворити дім у тому вигляді, яким він був”, — поділилася Тетяна.

Третя експертиза — які будуть результати?

Після цього у вересні 2023 року КМДА призначили нову експертизу. Наразі мешканці будинку чекають її висновку, щоб визначити подальші кроки. 

Тетяна разом з донькою жила в цьому домі з 2011 року. Тепер їхнє місце сили знищене. Всі мешканці будинку живуть у родичів, друзів та знайомих або в орендованих квартирах.

“Хоча Віталій Кличко на камеру сказав, що всім нададуть тимчасове житло, цього не сталося. Ніхто не пропонував допомоги й всі люди вже рік так живуть”, — поділилася вона.

Реквізити для допомоги мешканцям будинку:

Найменування отримувача: ОСББ БУДИНОК НА ЖИЛЯНСЬКІЙ

Код отримувача: 45078255

Рахунок отримувача: UA083052990000026001045024322

Назва банку: АТ КБ “ПРИВАТБАНК”

Катерина Черніговець / 27.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова