Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бородянка

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Ми бігли з 4-річним сином у поле. А позаду — догорав дім мого дитинства”. Історія Олексія Наконечного

зруйновано: березень 2022 / Київська область , Бородянський район , Бородянка / Центральна , 429/70

У відомому на весь світ будинку в Бородянці, де після авіаудару вціліла шафа з керамічним півником, жила родина Наконечних. Для Олексія ця висотка була особливою — колись її, як і багато інших об’єктів у селищі, зводив покійний батько. 

З перших днів нападу рф тимчасовою домівкою для всіх став підвал сусідського дому, який згодом рухнув.  

У підвалі пробули тиждень, на вулицю майже не виходили

“З дружиною та 4-річним сином жили в орендованій квартирі неподалік батьківського дому, в якому я виріс. Коли почалася війна, вирішили бігти саме туди, з собою взяли лише документи. А звідти перейшли у підвал сусідньої багатоповерхівки. У мого брата Віталія там був склад, стояли якісь меблі. Ми прожили там тиждень. Дуже переживали за маленького сина, він у нас алергік. Цей дім, в якому ми переховувалися, теж обвалився. Страшно подумати, щоб було, якби ми не виїхали”, — розповів Олексій журналістці “Свій дім” . 

У підвалі пробули тиждень, на вулицю майже не виходили. Мама інколи бігала додому на декілька хвилин. Безстрашним був і брат — саме від нього дізнавалися, що відбувалося навколо. 

“Забіг брат і сказав, що треба вибиратися, бо ми тут не виживемо”

Першого березня 2022 року вони почули найпотужніший звук. У підвалі вигнуло залізні двері, а маму відкинуло до іншої стіни. У цей момент забіг брат і сказав, що треба вибиратися, щоб вижити. Він вже дізнався про загибель друга з родиною, які сиділи в іншому сховищі.

“Вийшли з підвалу з іншої сторони будинку. Я таке тільки по телебаченню бачив. Наче Чечня. Все бахкає, палає, літають гелікоптери. Ховатися було вже нікуди, і ми вирішили бігти в поле. Вже звідти озиралися та бачили, як по центру гатять “Градами”, кружляє авіація та щось скидають. Бачили, як догорає дім нашого дитинства. Ми бігли й не знали, що робити далі, бо просто б не висиділи в полі з маленькою дитиною. Хтось встиг надіти куртку, а я був лише у двох кофтах. Але тоді я не думав про холод, лише про те, як втримати сина, бо руки вже “відпадали”. Брат зміг додзвонитися нашим американським друзям, у яких в Бородянці були родичі. Нас прийняли у приватному секторі, ми дуже вдячні хлопцю, який нас прихистив”, — розповідає Олексій.

Вибралися з пекла завдяки рівненським волонтерам

Через інтернет брат вийшов на жінку, яка жила в Туреччині та звідти організовувала евакуацію українців:

“Від неї приїхав якийсь хлопчина. Забрав маму, мене з дитиною та дружиною. Брат виїхав пізніше. Я не знаю, якими дорогами він нас вивозив. Бо я місцевий, але у шоковому стані не орієнтувався. Вже тоді автівки з цивільними просто розстрілювали. Ми опинилися в Загальцях, куди волонтери з Рівного привозили гуманітарну допомогу і цими ж машинами забирали з собою людей з малими дітьми. Тому нам і пощастило. За кілька днів ми дізналися жахливу новину — декількох з них розстріляли під час наступної евакуаційної поїздки”, — з біллю пригадує Олексій

До Бородянки повернулися у січні 2024 року

Вже в Рівному дочекалися брата, щоб триматися усім разом. Згодом потрапили до Коломиї, жили у школі. А потім, завдяки міжнародним організаціям, поселилися у шелтер для переселенців:

“Там були всі умови — і гарні кімнати, і душові. Ми прожили там майже два роки. Брат повернувся у Бородянку набагато раніше. Одразу почав відновлювати свій бізнес — кафе, яке відкрили перед повномасштабним вторгненням. Воно було під маминою квартирою. Тепер орендує нове приміщення та починає все з нуля”.

Олексій Наконечний з родиною приїхав до рідної Бородянки у січні 2024 року. Під час нашого інтерв’ю якраз розкладав валізи в орендованій квартирі. Але не в тій, де жили до нападу рф. Той будинок теж знищений, як і батьківський.

Мама переїхала жити в село, у батьківську стару хату. Умов там немає, воду набирає у сусідів. 

“Але мене постійно тягне до Бородянки. Я часто приїжджаю сюди і просто стою біля зруйнованого дому”, — каже Тамара Наконечна. 

Ще одна історія з цього будинку: Бо кожен дім — це дім 429. Історія Оксани Богомаз, яка втратила батьківську оселю та заснувала волонтерський проєкт

Юлія Ступка / 10.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”