Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Усі три об’єкти нерухомості були в різних районах міста. Я сподівалася, що хоч один вціліє”. Історія Наталії Вишневецької

Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Чайковського , 21

“Перший кадр – це наш будинок по Чайковського, 21 у Бахмуті. За ним – педагогічний інститут УІПА у формі книжки. І якби не ця будівля, а б і не впізнала наш район”,  – розповіла Наталя Вишневецька журналісту Свій дім.

Кадри руйнувань їй надіслала знайома, оселя якої була поруч. 

2014 рік: “Ми були в епіцентрі подій і бачили все на власні очі”

“Наш 21-й будинок знаходиться біля військової частини, де у 2014 році був львівський і кіровоградський спецназ, заблокований російськими найманцями. Ми кожного ранку виходили на балкон. Бачили, що висить жовто-блакитний прапор – значить хлопці живі. Біля будинків, що навколо, лежали снайпери та стріляли по нашим військовим. Ми були в епіцентрі усього цього і бачили все на власні очі”, – пригадує вона події 2014 року.

Почали волонтерити та приєдналися до організації “Бахмут Український”

“У військовій частині сиділи діти по 20-25 років, і ми повинні були теж щось робити. Купували цигарки, продукти, воду, і чоловік носив це хлопцям. Мене не пускав, але я стояла на балконі й все бачила. Усіх, хто приходив до частини, окупанти фотографували й записували. У 2014 році російські найманці не так зухвало себе поводили, як зараз. Тоді ж усім казали, що “их там нет””,  – розповідає Наталя.

Після звільнення міста подружжя приєдналося до патріотичної організації “Бахмут Український”, заснованої ще за часів тримісячної окупації міста. Коли у 2022 році знов почалася війна, допомагали військовим і переселенцям. З міста виїхали 5 квітня, але поверталися кілька разів, щоб забрати всіх собак і котів зі свого мініпритулку, а також вивезти бізнес – сировину для косметики.

Втратили 3 об’єкти нерухомості

Родина втратила усі три об’єкти нерухомості, які мала у Бахмуті. Квартиру, оселю, яку у 2005 році купувала для мами, і великий двоповерховий дім.

“Мій чоловік – киянин, йому у спадщину від батьків дісталася квартира. Вона 10 років стояла порожня. Ми ж не знали, що буде війна, тому вирішили її продати і купити у Бахмуті будинок. Десь місяць тому промайнуло, що там провалений дах, а потім була інформація в новинах, що по цій вулиці Матросова йшла лінія фронту та її практично не існує”, – каже вона.

Будинок мами вистояв у Другу світову війну, а зараз – ні

Будинок мами Наталі, яка померла через місяць після повномасштабного вторгнення, теж зруйнований. Він був ближче  до Маріупольського кладовища (один з найстаріших цвинтарів Бахмута) і постраждав першим: 

“Побачила допис у соцмережах. Спочатку мародери вкрали ковані ворота, потім прилетіло і зруйнувало півбудинку. Його збудували ще у 1921 році – це дім з багатою історією. Вистояв у Другу світову війну, а зараз – ні”,  – розповіла Наталя.

Жінка сподівалася, що вціліє хоча б одна з будівель, але всі вони зазнали руйнувань. Зараз з чоловіком живуть у Лубнах і винаймають дві оселі – для своєї родини і брата-інваліда.

“Я –  підприємиця. Продаю сировину для косметики. У мене був склад, товар. Я тричі наймала семитонник і вивозила все у Лубни. Продовжуємо працювати, але дуже важко. Найманих працівників немає, ми вдвох з чоловіком – намагаємось щось продавати і виживати. Чоловік онкохворий. Нас дуже підтримали постійні клієнти, хто у Львові, хто в Києві, Харкові, Дніпрі. Вони, знаючи, що десь може є дешевший товар, купували у мене. Тільки завдяки їм, ми вижили”, – каже вона.

Читайте ще: Тепер це — мертвий скелет, а не будинок. Історія Гаяне Авакян

Юлія Ступка / 09.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”