Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Житло

Збереження архітектурної спадщини українських сіл: як працює онлайн-конструктор будинків

В умовах повномасштабної російської агресії під загрозою опинилося не лише життя мільйонів українців, але й унікальна архітектурна спадщина нашої країни. За оцінками Київської школи економіки, станом на січень 2023 року понад 200 тисяч приватних будинків зруйновано або пошкоджено. І ця цифра, на жаль, продовжує зростати.

Зберегти архітектуру українських сіл

Особливо вразливим є приватний сектор невеликих міст та сіл, архітектура якого формувалася протягом останнього століття та є віддзеркаленням нашої історії та ідентичності. Усвідомлюючи загрозу безповоротної втрати цієї спадщини, українська архітектурна майстерня Balbek Bureau ініціювала проєкт RE:Ukraine Villages – онлайн-конструктор, який допоможе відновлювати зруйновані будинки з повагою до локального архітектурного коду.

Як розповіла Анна Вікторова, керівниця відділу корпоративної соціальної відповідальності Balbek Bureau, ідея проєкту народилася у березні 2022 року, коли архітектори майстерні долучилися до волонтерських місій у звільнених від окупації селах Київщини:

Ми на власні очі побачили масштаби руйнувань і замислилися – а чи є десь збережена інформація про архітектуру наших сіл, яка формувалася протягом ХХ століття? І зрозуміли, що ні. Якщо війна знищить ці будинки, ми можемо втратити цілий пласт нашої культурної спадщини

За словами Анни, архітектура це відображення культурного коду українців, частина нашої історії та самоусвідомлення себе як нації. Кожен регіон України має свій унікальний архітектурний “почерк” від різьблених дерев’яних прикрас на Чернігівщині до мальовничої кольорової гами будиночків на Сумщині.

Експедиції українськими селами

Аби зберегти цю красу та самобутність для майбутніх поколінь, команда Balbek Bureau розпочала масштабні дослідження – як польові, так і дистанційні. Архітектори та волонтери проєкту здійснюють експедиції селами постраждалих регіонів, фотографують, замальовують, спілкуються з власниками будинків, аби зафіксувати й зрозуміти традиційні архітектурні рішення кожної місцевості.

Ми звертаємо увагу на все: пропорції, матеріали, кольори, декоративні елементи. Шукаємо закономірності, “типові” деталі для кожного регіону. І при цьому розуміємо, що кожен будиночок, як відбиток пальця – неповторний. В цьому і краса нашої архітектури“, – ділиться враженнями Анна Вікторова.

На основі цих досліджень створюється бібліотека 3D-моделей типових архітектурних елементів для кожного регіону України. А завдяки онлайн-конструктору RE:Ukraine Villages кожен охочий може безкоштовно та за лічені хвилини “зібрати” собі будиночок з елементів, характерних для його місцевості, і отримати детальну інструкцію, як втілити цей проєкт в життя.

Наша мета – спростити процес відбудови, але водночас зберегти автентичність і шарм українських сіл. Ми розуміємо бажання людей жити в сучасних комфортних будинках. Але переконані, що цього можна досягти, не втрачаючи зв’язку з традиціями рідного краю“, – наголошує Анна Вікторова.

Як зробити проєкт будинку та що в нього входить

Процес проєктування будинку проходить дуже просто. Заходимо на сайт https://villages.reukraine.org/map, вибираємо область (є Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська, Миколаївська, Запорізька, Херсонська).
Далі крок за кроком вибираємо площу, планування, дах, вікна, оздоблення, веранду. В кінці формуємо файл та вантажимо його. В документі ви отримуєте детальний проєкт будівництва:

  • План будинку з розмірами та розташуванням приміщень.
  • Схема даху з розмірами та кутами нахилу.
  • Кресленики фасадів будинку з розмірами та висотними позначками.
  • Варіанти влаштування фундаментів, стін, перекриттів, покрівлі та інших конструктивних елементів.
  • Деталізовані кресленики типових для регіону елементів декору – карнизів, наличників, сандриків, кутових елементів тощо.
  • Варіанти конфігурації та розміщення прибудов.
  • Типові пропорції та варіанти розбивки вікон, характерні для регіону.
  • Добірка типових колірних рішень для регіону, надані у форматі RAL.
  • Кресленики та опис традиційних опалювальних та варильних печей.

Отже, ви отримуєте вичерпну інформацію для відтворення архітектури будинку, характерної для певного регіону України. Він включає як загальні креслення та тривимірні моделі, так і детальне опрацювання окремих конструктивних та декоративних елементів.

Популяризація української архітектури

Розробники сподіваються, що RE:Ukraine Villages не лише допоможе відновити зруйноване житло, але й популяризує українську архітектуру, привернувши до неї увагу як всередині країни, так і за кордоном, адже конструктор доступний в тому числі англійською мовою.

“Навіть якщо власники пошкоджених будинків використають наші напрацювання на 5% – пофарбують стіни в традиційні кольори чи додадуть характерний декор – ми вважатимемо це успіхом. Бо це означатиме, що люди замислилися про важливість збереження свого архітектурного коріння”, – підсумовує керівниця відділу корпоративної соціальної відповідальності Balbek Bureau.

Тож попри всі жахіття та втрати, які принесла війна, українці не лише відбудовують свої домівки, але й відроджують свою неповторну культурну спадщину.

_____

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: Подорожуй та відновлюй Україну разом з ВідНОВА:UA. Хто може взяти участь у програмі?

Юлія Машута / 23.05.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”