Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Житло

Американські та канадські волонтери відновлюють села Миколаївської області, які постраждали внаслідок вторгнення рф

Миколаївська область , Миколаївський район

Американські та канадські християни-меноніти відновлюють церкву у селі Благодатне та будинки на Миколаївщині, які були зруйновані внаслідок російської агресії. Зокрема активісти відновлюють пошкоджені дахи, понівечені стіни та покрівлю. Окупанти захопили село на початку повномасштабного вторгнення, у березні 2022 його перший раз звільнили ЗСУ. До листопада 2022 року неподалік проходила лінія фронту, а населений пункт переходив “із рук в руки”. Остаточно Благодатне українські військові звільнили лише наприкінці осені 2022 року. Тому руйнувань в громаді чимало й роботи волонтерам вистачає. 

Вирішувати питання з придбанням будматеріалів і комунікацією з місцевими жителями, представниками влади та журналістами іноземцям допомагає родина місіонерів Харшів.

“Моя родина родом з Пенсільванії. Ми приїжджали до України у 1999 році та побачили, що тут є потреба у вірянах. У них завжди було таке бажання: поїхати кудись як місіонери. У 2002 році батьки перебралися до України з християнською місією.Нам тут дуже подобається, багато роботи в духовному і в фізичному плані”, — розповідає Авен Харш родинну історію журналісту “Свій Дім”.

Хлопець народився в Америці, але усе життя прожив в Україні. Вдома Харші говорять англійською, але він вільно володіє українською, яку вивчив самостійно без школи або репетиторів. 18-річний юнак під час робіт у миколаївських селах працює водієм, вантажником, виконробом і перекладачем. Він впевнено керує автомобілем з причепом, розуміє, як правильно проводити будівельні роботи, і мріє купити земельну ділянку, на якій зможе збудувати власний дім.

“Ми робимо дещо більше, ніж просто відбудовуємо будинки. Ми даємо людям надію”, — каже він.

Спочатку допомагали гуманітаркою

Батько Авена та за сумісництвом пастор руху менонітів Вейн Харш говорить, що волонтерські місії, організовані з початком вторгнення рф в Україну, стали можливими завдяки донатам небайдужих людей по всьому світу. У селі Киселівка Миколаївської області Харші купили будинок, який поступово розбудовують, у ньому ж розміщують волонтерів з Америки. Менонітська громада у США жертвує гроші на допомогу постраждалим від війни українцям. Спочатку волонтери допомагали місцевим та переселенцям продуктами. Згодом почали відновлювати пошкоджені будівлі — ремонтують побиті обстрілами дахи та відбудовують зруйновані будинки.

“Як війна почалась, багато наших вірян виїхали за кордон, а ми з сім’єю вирішили, що залишимось тут, в Україні, щоб допомагати. Спочатку фасували пайки та набори продуктів для роздачі. А потім вже почали працювати по селах. Зокрема працюємо у Киселівці, Благодатному та Партизанському. Відновлюємо пошкоджені дахи, стіни та покриття”, — говорить пастор.

Волонтери відновлюють житло в першу чергу для тих, хто не здатен зробити це самостійно: літні люди та родини у скрутному становищі. 

Житло для людей  — в пріоритеті

Одна з головних локацій відбудови у Благодатному — колишня місцева церква, яку дозволили перебудувати під тимчасовий прихисток для тих, хто втратив оселі.

“Є чотири кімнати, які стануть місцем для людей, які захочуть повернутися до Благодатного. Вони могли б там жити тимчасово, поки будують свої дома. Або ж це буде місце для волонтерів. А ось зал, де був головний вівтар, ми зробимо для людей, щоб вони могли там збиратися та прославляти Бога. Можливо колись тут знову буде повноцінний храм, але зараз людям в першу чергу необхідний дах над головою”, — каже пастор.

Як повідомляє місцева влада перемовини про відновлення богослужінь вже йдуть. Церква буде працювати у звичайному режимі, як це було до великої війни. Вже є домовленість зі священниками ПЦУ, які зголосилися по черзі проводити служіння. Відновити будівлю планують до жовтня. Паралельно хочуть допомагати місцевим з відбудовою осель не лише в Благодатному, а й навколишніх селах.

Об’єднані спільною ціллю

Зі слів одного з волонтерів, американця Мерла Сенсеніга, він вражений масштабом руйнувань в Благодатному, в якому з березня по листопад 2022 року точилися бойові дії. 

“Я бачив ці кадри в інтернеті й зрозумів, що просто не можу стояти осторонь. Це й мотивувало мене приїхати в Україну. Розвантажуємо будматеріали, робимо дах, кладемо покрівлю та загалом відновлюємо зруйноване”, — розповідає волонтер.

Канадець Дерек Боумен долучився, адже подібний досвід у відбудові пошкоджених обʼєктів вже мав в себе на Батьківщині. Тому вирішив, що буде корисним й тут.

“Ми тут не просто, щоб відновити якусь будівлю, але й допомогти людям отримати притулок, якого вони потребують. Мені подобається українська культура, подобаються люди. Вже думаю про вивчення української мови”.

Меноніти —  це одна з найстаріших течій у протестантизмі, яка виникла ще в 16 столітті. Нині найбільша їхня кількість живе Північній та Південній Америках, куди їхні предки тікали від релігійних переслідувань в Європі. Меноніти сповідують безкорисливе служіння ближньому та пацифізм, живуть громадами та практикують повторне хрещення у свідомому віці.

Читайте ще: З українського любить все, крім холодцю. Але обіцяє спробувати ще. Американський волонтер Кевін Сміт допомагає відновлювати будинки в селі на Миколаївщині

Олександр Забродін / 18.09.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова