Відбудова

головна / Відбудова / Львів

Відбудова
Житло

Житло та реабілітація. У Львові зводять перший з восьми будинків для поранених переселенців

Львівська область , Львівський район , Львів / Миколайчука

Повноцінне житло з паркінгом повністю адаптоване для людей, які отримали поранення внаслідок російської агресії. Саме таким має бути  багатофункціональний комплекс, що будується на вулиці Миколайчука у Львові. Це тимчасове житло для внутрішньо переміщених осіб, які проходять реабілітацію у центрі “Незламні” (UNBROKEN). Пацієнти зможуть жити там разом зі своїми сім’ями. Зараз будують перший з 8 будинків, саме такої кількості має вистачити для комфортного проживання 700 осіб. 

Будівництво нового житлового комплексу у Львові набирає обертів

Ми потрапили на будівництво 4 квітня о 10 годині ранку. Там активно тривають роботи. Ще два місяці тому Львівська міська рада повідомила тільки про влаштовану основу й фундамент під каркас будівлі. Тоді ж проводили бетонування і починали встановлювати будівельні конструкції. Нині вже завершили зводити перший та другий поверхи. В процесі — монолітно-каркасні роботи на рівні третього поверху. 

Швидкість приємно вражає, якщо порівнювати з темпами будівництва інших багатоквартирних будинків у Львові. Будівельників на об’єкті багато, кожен робить свою справу. Поки одні працюють біля самого дому, то другі, з іншого боку, щось зварюють і готують конструкції до подальшого встановлення. Поруч — геодезисти, які проводять заміри для котловану вже наступного будинку

Вже завершили зводити перший та другий поверхи

Фото: Олеся Вакуленко

Представник підрядника, з яким вдалося поспілкуватися на місці, сказав, що всі роботи виконуються у визначені терміни. На запитання, що могло б затримати будівництво, він, посміхаючись, каже: “Хіба що сильні снігопади”. За даними синоптиків такої погоди у Львові не прогнозується.  

Поруч працюють геодезисти, які проводять заміри для котловану ще одного будинку

Фото: Олеся Вакуленко

На паспорті об’єкта можна побачити сучасну мінімалістичну архітектуру з інклюзивним середовищем. Кожна будівля матиме 6 поверхів, загальна площа 24 квартир становитиме 1350 квадратних метрів. Загальна площа будинку, яка сягає 3360 кв. м., включатиме в себе всі необхідні зручності для повноцінного комфортного життя. Не менш важливою є присутність наземного паркінгу на 47 місць, який розроблено так, щоб максимально зручно розміщувати автомобілі мешканців. Також цей проєкт є частиною Програми Nefco in Ukraine “Зелене відновлення України”, яка передбачає дотримання вимог щодо “зеленого” будівництва, де у фокусі знаходиться екологія та сталий розвиток. 

Паспорт об’єкта

Фото: Олеся Вакуленко

Те, що всі роботи йдуть за планом, нам підтвердив Юрій Теліпський, директор комунального підприємства “Львівське міжміське бюро технічної інвентаризації”. Він також є і керівником цього проєкту. Пан Юрій зазначив, що роботи розпочали в достатньо незручний період для будівництва:

Це ще взимку, в грудні. Були складні погодні умови, але підрядна організація, розуміючи важливість цього проєкту, жодного дня не зупиняла будівельні роботи. Навіть тоді, коли була насправді холодна погода, мінус 15.” 

Юрій Теліпський, керівник проєкту

Джерело: Facebook/Юрій Теліпський

Оптимістичні терміни завершення та виклики будівництва

Юрій Теліпський зазначив, що нинішні погодні умови сприяють будівельним роботам. Запевнив, що перший будинок планують завершити влітку 2024 року. Про наступні будинки, які ще мають збудувати, він сказав наступне: 

Більшу частину будівельних робіт хочемо зробити цьогоріч, але насправді обсяг самого будівництва достатньо великий і треба розуміти, що є певні технологічні процеси, які в часі можуть розтягнутися. Але ми будемо максимально пришвидшуватися для того, щоб наступного року вже могли спокійно заселяти людей”.

Під час візиту на будівельний майданчик представник підрядника показав, де мають бути зведені другий, третій і четвертий будинки. Нині готуються документи для старту будівництва наступних семи будівель.

Місце для другого будинку. Тут почнуть роботи, коли завершать перший

Фото: Олеся Вакуленко

Інклюзивне житло в Львові: передові рішення енергонезалежності та комфорту

Керівник проєкту Юрій Теліпський також наголосив на тому, що ці будинки будуть повністю інклюзивні, щоб маломобільні люди могли комфортно проживати й проходити реабілітацію у центрі UNBROKEN, який знаходиться біля об’єкта будівництва: 

Будинки будуть повністю інклюзивні, оскільки так було визначено між грантодавцем і Львівською міською радою. Бо це не просто оселі для внутрішньо переміщених осіб, а для переселенців, які потребують реабілітації. Відповідно, реабілітація передбачає потребу в інклюзії, яка в нас передбачена цілісно по всьому будинку з усіма сучасними вимогами — навіть включаючи кнопку виклику медичного працівника в кожній квартирі”.

В будинку також будуть ширші двері й побудовані так, аби не було порогів і людина, в тому числі в кріслі колісному, могла пересуватися без бар’єрів. Коридори теж будуть розширені, наприклад, дві людини в кріслах колісних зможуть там роз’їхатися. Також дома можуть бути автономними і з декількома варіантами в плані енергоживлення. Енергоефективність значно більша й краща за типові будинки, каже Юрій Теліпський. Зокрема там будуть сонячні панелі й теплові насоси, домівки зможуть бути на автономному живленні у разі непередбачуваних обставин. 

Процес будівництва житла для ВПО у Львові

Фото: Олеся Вакуленко

Відсутність фінансування не може стати на заваді будівництва, адже це спільний проєкт. Кошти на роботи не Львівської міської ради, а Європейського Союзу. Це угода між міською радою та Європейською комісією. Юрій Теліпський пояснив, що кошти є, вони будуть витрачені саме на будівництво. Гроші заплатять по факту виконаної роботи, післяоплата через 60 днів з боку грантодавців. Європейська комісія виділила на це 19,5 мільйонів євро грантових коштів. Але в цю суму, окрім вартості самого будівництва, також входить і вартість проєктних робіт, і технічного та авторського нагляду, і аудиту. Вартість тільки будівництва, за словами керівника проєкту, орієнтовно 17,4 мільйони євро.

Будинки будуть здані “під ключ”, тобто з ремонтом у квартирах, з меблями та побутовою технікою. Львів, зі свого боку, додатково дофінансовує укриття в частині його облаштування, там також має бути передбачена інклюзивність. Окрім того саме місто буде фінансувати утримання цього майна, адже ці будинки стануть комунальною власністю

Житло для постраждалих від війни

Про важливість і запит на такий формат житла, і саме на цій локації, ми розпитали Андрія Москаленка, заступника міського голови Львова. Співрозмовник зазначив, що понад 90% пацієнтів, які є на лікуванні в медичному центрі в Unbroken, станом на сьогодні, з інших міст:

Таким людям може бути необхідний додатковий час для проходження лікування після операції, після протезування. І в цей момент важливо бути під наглядом лікаря”.

Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова

Джерело: Facebook/Andriy Moskalenko

Людина, яка тимчасово проживає в такому соціальному будинку може, з одного боку, бути вдома, а з іншого — мати можливість приходити до лікаря, адже медична установа поруч. Андрій Москаленко додав, що мешканці з міст, які досі знаходяться під окупацією росії, або їхнє житло зруйновано внаслідок агресії рф, зможуть перебувати в цих будинках від пів року до року на визначених умовах. У цей час вони будуть під наглядом лікарів і вся необхідна допомога, в тому числі ургентна, буде надаватися оперативно.  

Унікальний проєкт під координацією міста 

Що ж до ролі міста в цьому проєкті чиновник відзначив саме координаційну роль. Тобто, саме міська влада визначила окреме підприємство, яке координує роботи і виконує багато організаційних процесів. Андрій Москаленко додав, що зараз керівництво міста працює над управлінською моделлю з цими будинками. Окрім того, був проведений архітектурний конкурс і саме управління архітектури готувало детальні вимоги, як би це мало бути. 

Це унікальний проєкт, підкреслює заступник міського голови. Неподалік також будується протезна майстерня, фактично на відстані 5-10 хвилин. А у пішій доступності знаходяться всі головні елементи екосистеми Unbroken

Процес будівництва житла для ВПО

Фото: Олеся Вакуленко

Зараз люди, які проходять реабілітацію, мають за власний кошт винаймати житло або знаходяться у лікарні. Для розуміння гостроти цього питання оренда однокімнатної квартири у новобудові Львова на місяць коштує в середньому від 500 доларів (за даними профільних сайтів). Якщо говорити про вторинне житло, то ціни стартують від 9 тисяч гривень, що все одно великий тягар для людини, яка отримала травму і проходить лікування та реабілітацію. 

Хто зможе отримати соціальне житло? 

Андрій Москаленко зазначив, що всі критерії будуть погоджені Європейським Союзом, вони зараз розробляються і будуть опубліковані. 

Якщо говорити на конкретному прикладі, то є поранена людина, вона отримала протез і потребує, наприклад, додаткового супроводу. Тобто має приходити до лікаря та протезної майстерні для підлаштування. Саме такий пацієнт буде першочергово там розміщуватися, щоб мати змогу завершити лікування: 

Мова йде про поєднання медичної частини, адаптації, соціалізації, бо є дуже різні травми. Є й такі, які потребують, зокрема, відвідування психолога. Тобто людині не потрібно бути, наприклад, у стаціонарі, але вона має відвідувати лікаря. І фактично, пацієнт може проживати поруч до завершення повного циклу адаптації і соціалізації”, — каже Андрій Москаленко.

Квартири, які нині будуються, не продаються — так визначили партнери, що фінансують проєкт. Європейська комісія має багаторівневу систему контролю і аудиту всіх процесів. Також європейські грантодавці будуть контролювати, щоб тимчасове житло отримали саме ті, хто цього потребує, а не скористалися шахраї.

Історія соціальних будинків 

Про саме будівництво таких будинків та перші плани Львівська міська влада заявила ще в червні 2023 року. Тоді на ютуб каналі міської ради з’явилося відео, на якому презентували проєкт. Комунальні служби тільки готували майданчик для проведення будівельних робіт. На місці, де зараз йдуть активні роботи, тоді були зелені насадження, дерева і городи місцевих мешканців. 

Презентація проєкту

Джерело: скрин youtube/Львівська міська рада

Безпосередня історія зведення соціальних будинків, за інформацією з сайту Львівської міської ради, розпочалася у листопаді 2023 року. Тоді обрали й генерального підрядника — будівельну компанію “Прогресбуд”. Загалом у тендері на зведення соціального житла взяли участь 23 компанії —  серед них турецькі, естонські та фінські бізнеси. Вже у грудні того ж року команда Представництва Європейського Союзу в Україні – Клое Алліо, Андрій Бандура та Станіслав Тошков відвідала об’єкт будівництва, поспілкувалась з представниками генпідрядника та керівниками проєкту. 

Джерело: Львівська міська рада, грудень 2023

Вже за кілька днів, 15 грудня, Катаріна Матернова, пані Посол Європейського Союзу в Україні, та мер Львова Андрій Садовий урочисто заклали капсулу під будівництво. Міський очільник тоді зазначив, що сьогодні Україна відома у всьому світі і важливо, щоб ця відомість була конвертована у допомогу людям, які тратять своє життя і здоров’я, захищаючи цінності Європейського Союзу, цінності демократичного світу. 

Фото: Роман Балук для Львівської міської ради, грудень 2023

Національний реабілітаційний центр “Незламні“ (“Unbroken”), про який згадували всі наші співрозмовники — це місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу.

Згідно даних з сайту центру, понад 15 тисяч поранених українців, серед яких 350 — діти отримали там лікування від початку повномасштабного вторгнення. Серед напрямків роботи – реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування. Людям не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, тут займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією. Усю медичну допомогу люди отримують безоплатно. Цей центр працює на базі Першого медоб’єднання Львова — найбільшої медичної установи України, до якої входять дві дорослі лікарні та одна дитяча. Туди часто приїжджають й іноземні спеціалісти, які допомагають проводити складні протезування та навчання для протезистів.

Місто Львів стало великим гуманітарним хабом, в якому знаходять прихисток ті, хто рятується від війни. За словами Андрія Москаленка, першого заступника міського голови, внутрішньо переміщених осіб у місті, які офіційно зареєстровані, близько 150 тисяч, і ця цифра зберігається незмінною протягом останнього року. Для тих, хто шукає прихистку у Львові та не може самостійно знімати житло, є інші, безкоштовні, можливості від міської влади. Основні варіанти розміщення — це модульні будиночки, які розгорнуті на Сихові. Інші такі оселі нині законсервовані, але готові прийняти тих, хто буде цього потребувати, у разі якщо безпекова ситуація в інших регіонах погіршуватиметься. Проте формат модульних будинків менш комфортніший для проживання, ніж формат соціальних будинків, робота над якими триває на вулиці Миколайчука. 

Фото: Олеся Вакуленко 

“Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте ще: «Три контейнери пряжі та борги – ось з чого ми стартували на новому місці». Як Рубіжанська панчішна мануфактура з Луганщини відновлює виробництво у Львові

    

Олеся Вакуленко / 15.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ми ніколи не забудемо, що пережили у Попасній. А російські окупанти нагадують про це щодня”. Історія Людмили Литовченко

Людмила Литовченко прожила у Попасній 66 років. Мала затишний дім, город та вирощувала квіти — тільки троянд було кущів 80. Разом з чоловіком планували спокійне життя на пенсії, але через...

читати історію

Об'єкт інфраструктури (міст, шляхопровід, залізниця, депо тощо)

Споруда-рекордсмен та іноземні швидкозбірні конструкції: як в Україні відновлюють мости, зруйновані війною

Від початку повномасштабної війни в Україні зруйновано 346 мостів, майже половина з них — на дорогах державного значення. Найбільше постраждали переправи на території Київської, Чернігівської, Херсонської, Сумської, Харківської, Миколаївської та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ми ніколи не забудемо, що пережили у Попасній. А російські окупанти нагадують про це щодня”. Історія Людмили Литовченко

Об'єкт інфраструктури (міст, шляхопровід, залізниця, депо тощо)

Споруда-рекордсмен та іноземні швидкозбірні конструкції: як в Україні відновлюють мости, зруйновані війною

Підприємство

Відновлення Тростянецького лісгоспу: як підприємство долає наслідки війни в умовах реформування

“Відновлювати житло під час війни — це як зводити будинок без фундаменту. Але ми ризикнули”. Історія родини Галдашенко

Мінне поле. Як реабілітувати українські землі від наслідків війни

Святогірськ/Лиман 2.0: голоси людей, які не здаються.”Свій дім” та “Свої” запрошують на публічну дискусію про руйнування і відбудову 

Багатоквартирний будинок

 Унікальна плитка, кіно та “маленький Париж”. У Запоріжжі завершують відновлення будинку в центрі міста, в який влучила російська ракета

Багатоквартирний будинок

Перша рана Ірпеня. Коли відбудують багатоповерхівку, на яку російські окупанти скинули бомби