Відбудова

головна / Відбудова / Плоске

Відбудова
Заклад освіти

Будівля згоріла на 35%, а на шкільній дошці окупанти залишили напис: “русские – ваши братья”. На Київщині відбудовують Плосківський ліцей

Київська область , Броварський район , Плоске

В селі Плоске на Київщині відбудовують місцевий ліцей. Капітальний ремонт триває з осені 2023 року. Учні та вчителі сподіваються в грудні 2024 року розпочати навчання у відновленій будівлі. Школа частково згоріла під час тижневої окупації в березні 2022 року. Тоді вона була штабом для окупантів.

“На дошці залишився напис: “русские — ваши братья”

Російські військові розмістилися в одному з класів школи, а з музею зробили склад боєприпасів. Біля будівлі стояли два їхні танки. Під час боїв за визволення села один танк вибухнув та здетонували всі боєприпаси, які були в приміщенні. Спалахнула пожежа — загасити її було нікому.

“У нас повністю згоріло одне крило ліцею, де був спортзал, музей, майстерня та чотири класи. Вікна повилітали і в приміщеннях, які не постраждали від вогню. Вже згодом в знищеній будівлі ми знаходили російські військові жетони, а на шкільній дошці побачили напис: “русские — ваши братья””, — розповіла журналістці “Свій дім” заступниця директора Юлія Гавріянова.

Велика втрата для ліцею — це музей історії села. Колись його створила вчителька географії й все життя збирала експонати місцевого побуту, Другої світової війни та інші.

“Ми планували зробити уніфікований паспорт музею, але не встигли. Через пожежу жоден експонат не вцілів. Ми знаходили лише маленькі шматочки від глиняних горщиків”. 

“Відновлювальні роботи мають завершитися в грудні”

Вже у квітні 2022 року Плосківський ліцей почали відновлювати. Тоді вдалося зібрати кошти, щоб заміни вікна і встановити перегородку між зруйнованим крилом та вцілілою частиною. Так провчилися рік. 

Капітальна відбудова ліцею почалася восени 2023 року. Її фінансує Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. На початку було заплановано відремонтувати зовнішні стіни, фасад, внутрішні перегородки та покрівлю, замінити вибиті вікна та двері. Крило, яке згоріло, вже відновлено. 

В ліцеї також облаштують укриття, яке знаходиться під будівлею, та зведуть ще одне поруч — вони буде протирадіаційним.

“Нам обіцяли завершити роботи до 1 вересня, але трохи не встигають. Сподіваємося, що в грудні цього року повернемося у відбудований ліцей”, — розповіла Юлія Гавріянова.

“Поки навчання проходить в будівлі дитячого садочка”

На відміну від багатьох інших шкіл, кількість учнів у Плосківському ліцеї збільшилася — з 276 перед початком великої війни до 290 в минулому навчальному році. В сусідніх селах закрили 10-11 класи, тому діти їздять на уроки до них. 

У 2023-2024 н.р. Плосківський ліцей проводив заняття у дитячому садочку поруч зі школою. Все обладнання, меблі та необхідні речі перенесли у нову будівлю.

“Нам пропонували організувати дистанційне навчання. Але ми пішли іншим шляхом, тому що хотіли зберегти ліцей і не втратити дітей. Бо зараз проходить оптимізація навчальних закладів. Звичайно, нам трохи тіснувато, але це тимчасові труднощі”, — каже Юлія Гавріянова.

Читати по темі: Юнайтед24, Lego Creators та українські співачки. Як збирають кошти на відбудову гімназії на Дніпропетровщині

Катерина Черніговець / 10.08.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію