Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Заклад харчування

Маріупольчанка Галина Букіна відновила бізнес з продажу їстівних букетів в Запоріжжі

З 2020 року жінка розпочала свою власну справу — створення та продаж їстівних букетів. За 2 роки роботи в місті кількість замовлень та клієнтів неупинно збільшувалася. Галина готувалася до відкриття власної студії, але все змінило повномасштабне вторгнення рф. Під обстрілами та під звуки вибухів вона з родиною змогла виїхати в Запоріжжя, де невдовзі відновила улюблену справу.

“Все почалося з того, що я знайшла фото в інтернеті. Перший їстівний букет я зробила на річницю весілля сестри. Це були мої проби пера. Фуд-флористика мене захопила, я відвідувала різні майстер-класи та багато про це читала. Невдовзі запустила рекламу в Фейсбуці й почала продавати. Було мало конкурентів, а люди купляли все більше. Це були як корпоративні замовлення, так і просто індивідуальні. На місяць я мала від 30 до 70 покупців. В березні 2022 року я хотіла орендувати приміщення та проводити майстер-класи зі створення їстівних букетів. Моїм планам завадила велика війна”, — розповідає жінка журналісту “Свій Дім”.

Важка втеча в Запоріжжя

О 4 ранку 24 лютого 2022 року родині Галини подзвонив знайомий й попередив, що росіяни напали на України. Після цього жінка з чоловіком й донькою евакуювалася в Мелекіне Донецької області до батьків. Окупацію зустріли там.

“Декілька місяців ми жили у батьків, бо росіяни зодити по будинкам та перевіряли машини. В квітні ми вирішили евакуюватися, бо ситуація ставала дедалі важче. Ми сконтактуватися зі знайомими й намагалися виїхати всі разом. Це було 5 машин. Окупаційні війська нас зупиняли та забирали речі, це все супроводжувалося погрозами та залякуваннями. Один раз навіть були постріли в повітря. Було дуже страшно. Ми летіли як скажені. Нам пощастило й ми змогли дістатися точки призначення”, — каже Галина.

Будинок в Маріуполі, де була квартира родини постраждав від російських обстрілів. Згодом окупанти його взагалі знесли. Зараз на тому місці  котлован.

Новий початок та мрії повернутися додому

20 квітня 2022 року жінка була в Запоріжжі. Через тиждень вона вже вийшла на роботу в маріупольський центр для біженців на посаду адміністраторки.

“Згодом я розказала керівнику про свої їстівні букети. В нас багато дітей, яким було б цікаво якось відволіктися від війни. Я показала, що це таке. Всім настільки сподобалось й в мене знову виник той самий азарт почати займатися улюбленою справою”, — каже жінка.

Потім Галина закінчила Маріупольську школу підприємства та паралельно вже мала замовлення від людей. 

“В 2023 році я знову відновила бізнес. Звичайно, клієнтів набагато менше. Війна дає про себе знати. Це доволі дорого, ціна нормального букета стартує від 700 гривень. Перші клієнти як й вдома були знайомі. Зараз це більше як хобі й додатковий прибуток. Поки що фінансово це не дозволяє мені себе забезпечувати. На відміну від того, що я мала в Маріуполі. Ще одна велика проблема — це світло, а точніше його відсутність. Треба мати великі холодильники для продуктів, щоб робити замовлення та пропонувати різний товар. Вимкнення електроенергії не дає можливості розгорнути справу на повну”, — говорить жінка.

Серед незвичайних замовлень нещодавно Галина робила їстівний патріотичний букет, який був проданий на аукціоні. Гроші, а саме 4 тисячі гривень, пішли  на допомогу військовим.

“Цікава особливість та відмінність — в Маріуполі більше було “чоловічих” замовлень: з м’ясом та алкогольними напоями, а тут “жіночі” — цукерки, шоколад та інші солодощі”.

Попри знищення рідного міста та власної оселі жінка планує повернутися додому після деокупації та відновлювати Маріуполь й власний бізнес.

Читайте ще: Подружжя Кошель з Маріуполя відновило власну справу в Запоріжжі

Олександр Забродін / 16.07.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Пусті вікна, крізь які чорніють вигорілі квартири. Обвалені панелі будівель, ніби зруйновані карточні будиночки. Вулиці, які проросли бур’янами. Саме так виглядала Північна Салтівка після першого року російських обстрілів. Цей мікрорайон...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?