Відбудова

головна / Відбудова / Святогірськ

Відбудова

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”

Донецька область , Краматорський район , Святогірськ

Журналісти платформи Свій дім створили кейс-стаді під назвою “Святогірськ 2:0”. Це посібник про деокуповану Святогірську громаду Донецької області, в якій майже одразу після звільнення почали фіксувати руйнування інфраструктури та будівель. Досвід територій, які проходили перші кроки з відновлення життєдіяльності, допоможе органам місцевого самоврядування (ОМС), які вже зіштовхнулися чи зіштовхнуться з подібними викликами після деокупації.

Святогірська громада зазнала серйозних руйнувань під час окупації рф та активних бойових дій. Знищено 80-90% інфраструктури, більшість жителів покинули місто. Однак, зусилля з фіксації зруйнованого майна розпочалися майже одразу після деокупації.

Як курортний Святогірськ та прилеглі села поверталися до життя після звільнення? Якими були перші кроки з відновлення, і який алгоритм фіксації руйнувань і пошкоджень майна слід використовувати ОМС?

На ці та інші питання відповідає посібник “Святогірськ 2:0”, створений журналістами платформи Свій дім. Це корисний кейс-стаді з інфографікою про громаду, світлинами зруйнованих об’єктів та першими кроками після деокупації: від відновлення адміністрування до налагодження логістики гуманітарних місій.

У посібнику є коментарі начальника Святогірської міської військової адміністрації, експерта програми “U-LEAD з Європою” та детальні пояснення, як ефективно діяти громадам у питаннях пошкодженого та зруйнованого житла, а також відповіді про виклики фіксації руйнувань на прифронтових та деокупованих територіях.

Цей посібник — про досвід деокупованої Святогірської громади, яка досі оговтується від наслідків російського вторгнення. Тут зібрані практичні поради, які допоможуть органам місцевого самоврядування у фіксації руйнувань для подальшого відновлення

Юлія Ступка, редакторка “Свій дім”

Для створення посібника журналісти Свій дім об’єднались з онлайн-журналом Свої. Під час експедиції на схід країни у жовтні-грудні 2023 року команда зафіксувала збитки та опублікувала історії втрат і, що важливо, відновлення.

Завантажити кейс-стаді можна тут.

Даний посібник став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у посібнику, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. +38(044) 521–57–53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт, або на сторінку у Фейсбук.

Читайте ще: Збереження архітектурної спадщини українських сіл: як працює онлайн-конструктор будинків

admin / 12.06.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Пусті вікна, крізь які чорніють вигорілі квартири. Обвалені панелі будівель, ніби зруйновані карточні будиночки. Вулиці, які проросли бур’янами. Саме так виглядала Північна Салтівка після першого року російських обстрілів. Цей мікрорайон...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?