Відбудова

головна / Відбудова / Красилів

Відбудова
Заклад освіти

“ЮНАЙТЕД 24 фінансує відбудову навчального закладу, але вони потребують нового бомбосховища”. Історія Красилівського ліцею

Київська область , Броварський район , Красилів / Лесі Українки , 30

У Красилівському ліцеї Броварського району Київщини до початку повномасштабного вторгнення рф навчалися понад 450 школярів. Під час бойових дій його будівля була суттєво пошкоджена і продовжувати освітній процес там було неможливо. Але в 2024 році, за фінансування UNITED24, почалася відбудова навчального закладу.

“Збита ракета впала біля ліцею”

“18 березня 2022 року стався вибух і уламки збитої ракети впали за 500 метрів від Красилівського ліцею. В будівлі був лише сторож. На щастя, ніхто не постраждав”, — розповіла журналістці “Свій дім” заступниця директора з виховної роботи Світлана Марченко. 

В школі вибуховою хвилею вибило всі вікна та двері. Впала підвісна стеля. Дах побило уламками.

“Коли стався вибух, моя колега вийшла на вулицю і зрозуміла, що зі школою трапилася біда. Вона нам написала і покликала всіх прийти, щоб забрати комп’ютерну техніку та мультимедійні дошки та зробити все, щоб будівля далі не руйнувалася”. 

Наступного дня громада привезла OSB-плити, якими забили всі вибиті вікна.

“Відбудова має закінчитися до серпня”

Протягом 2022 року у Красилівському ліцеї встановили майже 100 нових вікон зі склопакетами. Але школа потребувала капітального ремонту, тому громада подала заявку на її відновлення. В січні 2024 року UNITED24 розпочав відбудову ліцею. Вони фінансують зовнішні роботи — ремонт даху та утеплення фасаду.

Підрядник вже провів підготовчі роботи, демонтував пошкоджену покрівлю та виконав гідроізоляцію фундаменту. Наразі будівельники будують новий дах.

“Точної дати завершення будівництва ми не знаємо, але кажуть, що до серпня 2024 все зроблять”, — розповіла Світлана Марченко.

Ми потребуємо бомбосховища”

“У нас навчається 400 людей в дві зміни, а укриття розраховане на 120. Кількість учнів з кожним роком стає все меншою, тому що батьки переводять дітей в інші навчальні заклади, де є бомбосховище та група продовженого дня”, —  каже Світлана Марченко.

На території навчального закладу є місце, де можна збудувати бомбосховище. Громада шукає інвестора: 

“Якщо його побудують, воно буде відкритим не лише для учнів та працівників школи, а й для всього села. Бо місцевим немає, де ховатися під час повітряних тривог”.

_____________

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі:  “ЮНІСЕФ надав 4,8 млн євро на відновлення навчального закладу”. Історія відбудови Ірпінського ліцею №3

Катерина Черніговець / 13.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”