Відбудова

головна / Відбудова / Львів

Відбудова
Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Львівська область , Львів / Замарстинівська , 83

У Львові будують перший в Україні Центр допомоги для людей, які зазнали тортур внаслідок воєнних злочинів росіян. Реконструкція приміщення на вулиці Замарстинівська, 83 триває. Цей заклад стане частиною екосистеми UNBROKEN | НЕЗЛАМНІ, а відкриття заплановане на січень 2025 року. Тут українці, які пережили моральну травму, зможуть не лише отримувати необхідні лікувальні процедури, а й проживати — від двох тижнів до шести місяців. Протягом першого року роботи планується надати допомогу близько тисячі пацієнтам.

Журналісти платформи “Свій дім” побували на об’єкті, поспілкувались з керівником дільниці будівництва “Центр ментального здоров’я” Віктором Ільяшовим та дізналися про цінні історичні елементи, які хочуть зберегти при реконструкції будівлі.  

Облаштують прибудову та встановлять ліфт

Виїзд на будівництво був запланований на 31 липня 2024 року. Втім, його ледь не зірвала повітряна тривога через зліт у росії винищувача Міг-31К. Візит до Центру реабілітації для військових та цивільних, які пережили полон та тортури, міг не відбутися через ворога.

Попри все, одразу після оголошення відбою тривоги, ми поїхали до Центру. Нас зустріли працівники, які проводили укріплення стін та завершували демонтаж старих елементів конструкції. Реконструкцію розпочали у травні 2024 року. Раніше будівля, що слугувала головним лікувальним корпусом Львівського шкірно-венерологічного диспансеру, була на балансі Першого медичного об’єднання. Тому вже деякий час активно розроблялася концепція її подальшого використання.

Будівля до реконструкції

Фото: Google Maps

Будівлю дещо модернізують, добудувавши до неї ліфт для доступності.

Джерело: візуалізація проєкту із сайту Львівської міськради

Зараз працівники зайняті відновленням конструкцій та укріпленням будівлі. Паралельно тривають роботи з облаштування прибудови, де встановлять ліфт. Незабаром розпочнуть відновлювати перегородки, а потім робитимуть декоративні елементи.

Будівлю відреставрують та збережуть цінні історичні елементи

Керівник дільниці будівництва “Центр ментального здоров’я” Віктор Ільяшов говорить, що роботи тривають за планом. Наразі жодних перешкод від старту реконструкції не було. Кінцева дата здачі об’єкта —  січень 2025 року.

Віктор Ільяшов, керівник дільниці будівництва проєкту

Фото: Софія Білик

За словами Віктора, вигляд будівлі планують максимально зберегти, адже вона розташована на одній з історичних вулиць міста — Замарстинівській, 83. Є там і цінні історичні елементи. Серед них — дерев’яні сходи.

«Ми досліджували ці сходи. І з’ясували, що їхня конструкція існує майже з моменту забудови. Ми стараємось їх зберегти, а потім відновити. Також планується реставрація всієї архітектури споруди — дерев’яні та металеві елементи, а також орнаменти», — зазначив він. 

Історичні сходи будівлі планують зберегти.

Фото: Софія Білик

Під час підготовки будівлі до реконструкції вдалось зберегти й плитку зі старих п’єців, які планують відтворити у майбутніх кімнатах.

За словами Віктора, конструкція будівлі передбачає цокольний, два основних, а також мансардний поверхи. Технічні приміщення розмістять у цокольному поверсі: там буде і тренажерний зал, і кабінети для спеціалістів, які надаватимуть допомогу.

Кімнати відпочинку будуть на першому, другому і мансардному поверхах.

«Це також забезпечить красивий вид на місто, адже з вікон буде видно інфраструктуру міста та Високий Замок», — каже він.

Триповерхова будівля під час реконструкції має зовсім інший вигляд.

Фото: Софія Білик

Для зручності пацієнтів тут добудують ліфт.

«Люди, які зазнали тортур від загарбника будуть лікуватися у цій будівлі та відновлювати своє ментальне здоров’я. Всі конструктивні елементи будівлі враховують можливість зручного користування ліфтом і пандусами для безперешкодного пересування», — розповідає керівник дільниці будівництва про інклюзивні елементи.

Окрім того, у дворику буде облаштована озеленена зона, де створять максимально природні ландшафти.

У внутрішньому дворику облаштують озеленену зону. 

Джерело: візуалізація проєкту із сайту Львівської міськради

Як видно на паспорті об’єкта, будівля дійсно збережеться у своєму історичному вигляді, лише ліфт додасть їй сучасності. Центр площею 1100 кв. м буде включати близько 30 комфортних кімнат для пацієнтів, де вони зможуть проживати.

*Паспорт об’єкта

Фото: Софія Білик

Ми поцікавились у Віктора і про безпечність цієї будівлі, адже під час війни ця споруда повинна містити приміщення, де можна перебувати у випадку оголошення повітряної тривоги.

«Є цокольне приміщення, що розташоване нижче рівня землі. Воно досить потужне та надійне. Його укріплюють також. Воно може використовуватися як укриття», — запевнив нас керівник дільниці будівництва.

Розміщення кімнат дозволить людям оглядати навколишній міський ландшафт

Фото: Софія Білик

Кімнати фізичної та тілесної терапії

Як розповів керівник напрямку психологічної та психосоціальної реабілітації Центру UNBROKEN Олег Березюк, для приміщення вже обрали меблі та знають, яким буде колірне оформлення інтер’єру.

«Це справді має виглядати затишно. Крім того, тут будуть психотерапевтичні кімнати, кімнати фізичної та тілесної терапії», — зазначив він.

В окремому будинку на території центру проводитимуть арттерапію, включаючи малювання, роботу з глиною та ткацтво. Його також відновлять в процесі реконструкції Центру.

В окремому будинку на території Центру проводитимуть арттерапії для постраждалих

Фото: Софія Білик

«Ми розробляємо детальні протоколи лікування арттерапією як лікувальної методики. Лікувальна арттерапія — це сім занять, що допоможуть суттєвого поліпшити душевний та фізичний стан. І ми вже готуємо команду, яка прийде сюди по закінченню робіт», — додав Олег Березюк

За його словами, в Україні наразі не так багато спеціалістів, які мають досвід роботи з такими травмами. Тому вони зможуть приїжджати і навіть жити в центрі поруч із пацієнтами, щоб вчитися лікувати невидимі травми, спричинені війною.

Олег Березюк каже, що допомогу у Центрі зможуть також отримати львів’яни та люди, які проживають у місті й мають психологічні травми внаслідок війни.

Важливо, що всі терапевтичні процедури для військових та членів їхніх сімей є безкоштовними.

Тривалість лікування у Центрі залежатиме від глибини травми та індивідуальних особливостей пацієнта. За словами спікера, це може бути 2-3 тижні, а іноді 4-6 місяців. Очікується, що тут буде достатньо місця для лікування 1000 пацієнтів на рік (стаціонарно та амбулаторно).

На розбудову Центру Уряд Фландрії виділів 1,5 млн євро

Партнером в реалізації цього проєкту став уряд Фландрії, який є частиною Королівства Бельгія. На розбудову такого Центра у Львові він виділив 1,5 млн євро.

Цьому сприяв Барт Сомерс, мер бельгійського міста Мехелен.

«Боротьба України є і нашою боротьбою. Якщо ми не можемо надати вам військову підтримку, то можемо підтримати тих, хто захищає вашу країну, і потурбуватися про їхнє здоров’я і психічний стан. Також ми намагаємося створювати зв’язки між українськими та європейськими інституціями. Наприклад, наш університет у Мехелені співпрацює з львівським університетом, і ми беремо участь у проєкті розробки протезування за допомогою 3D-технологій», — заявив Барт Сомерс під час поїздки у Львів у червні цього року. 

Барт Сомерс під час свого візиту до Львова інспектував Центр та ознайомлювався з процесом виконання робіт

Фото: Львівська міська рада

Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко розповів, що цей проєкт активно контролюється бельгійською стороною.

«Зі сторони Львова готуються та надсилаються звіти, проводиться аудит виконаних робіт і динаміки процесу. Бельгійська сторона дуже швидко та якісно зробила всю бюрократичну складову,  щоб якнайшвидше розпочати роботи, адже там розуміють важливість цього Центру», — зазначив співрозмовник.

Унікальний Центр входить в екосистему UNBROKEN «Незламні»

Андрій Москаленко розповів, що зараз триває робота на кількох напрямках. З одного боку, це інфраструктура, з іншого — підготовка фахівців.

«Колеги з Першого медичного об’єднання активно готуються, бо вже зараз надається допомога і нашим героям військовим та цивільним, які зазнали фізичних та психологічних травм. Випрацьовується багато нових практик. І, власне, такий Центр буде в межах екосистеми UNBROKEN «Незламні». Він буде підпорядковуватися Першому медичному об’єднанню», — зазначив заступник міського голови.

Співрозмовник розповів, що дуже важливо, щоби ця будівля була розташована неподалік Центру UNBROKEN «Незламні», де зараз будується житло для поранених, функціонує протезна майстерня і хірургія.

Для забезпечення інклюзивної доступності до центру передбачено облаштування дороги, включаючи тротуари та під’їзди до будівлі. Як зазначив наш спікер, у міськраді наразі працює спеціаліст з питань доступності, який здійснює аналіз зупинок та під’їздів до медичних закладів.

«Все буде додатково перевірятися. Вся інфраструктура поруч також буде адаптовуватися, де це буде потрібно», — конкретизує Андрій Москаленко.

Інфраструктуру поблизу Центру облаштовують для людей зі спеціальними потребами

Фото: Софія Білик

Екосистема UNBROKEN «Незламні» зараз активно розвивається

Національний реабілітаційний Центр «Незламні»  (UNBROKEN) — це місце, у якому постраждалі від війни дорослі та діти можуть отримати комплексну кваліфіковану медичну допомогу.

За даними сайту Центру, від початку повномасштабного вторгнення Росії, у UNBROKEN вже пролікували понад 18 тисяч поранених українців.

У Центрі працюють за напрямками реконструктивної хірургії, ортопедії і протезування. Функціонує протезна майстерня, де виготовляють протези для постраждалих від війни. Також там надають фізичну, психологічну та психосоціальну допомогу, яка є безоплатною для пацієнтів.

У центрі функціонує протезна майстерня

Джерело: Facebook/UNBROKEN Foundation

В UNBROKEN часто приїжджають іноземні фахівці, які допомагають проводити складні протезування та навчання для протезистів. Також вони безкоштовно займаються реконструкцією обличчя для військових та виконують надскладні пластичні операції потерпілим від російських обстрілів.

Там створюються всі умови, щоб люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Крім цього, як розповів нам заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, екосистема UNBROKEN «Незламні» зараз активно розвивається. 

Екосистема Центру UNBROKEN активно розвивається

Джерело: сайт UNBROKEN

«Один із напрямків, над яким наразі працюють — це університет «Незламні». Йдеться про не про університет в класичному розумінні цього слова, не про студентів 1, 2 чи 3 курсів. А про додаткові навички для вже працюючих спеціалістів та медичні дослідження. Це дуже критично, тому що додаткові спеціалісти зараз потрібні у всіх галузях», — зазначив він.

Також він згадав про 8 будинків для людей, які отримали поранення внаслідок російської агресії. За його словами, цьогоріч планується підготувати першу будівлю і наступного року ще 7 будівель.

90% військовополонених росією страждають від тортур

Про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін, уточнивши, що в росії українські військовополонені страждають від різного роду катувань, нелюдського ставлення і насильства.

Про це стало відомо з першого так званого скринінгу — неофіційної розмови з тими, які зараз повертаються з полону.

Під час перебування у російських катівнях українські військові втратили по 40-50 кг ваги

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

«Цей скринінг показує, що до 90% наших людей страждають від різних видів катувань, нелюдського поводження, фізичного, сексуального і ментального насильства», — розповів Костін.

Також він наголосив, що росія створила систему, побудовану на катуваннях і нелюдському поводженні на території рф і тимчасово окупованих територіях України.

Крім цього, загалом росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України, зазначав у липні 2024 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Як свідчать очевидці, який змогли повернути із полону ворога, цивільні також піддаються тортурам — їх б’ють, ґвалтують та чинять психологічний тиск.

Від початку повномасштабного вторгнення загалом вдалося повернути додому 3405 наших людей. Відтак кожній людині, яку повернули із російського полону необхідна якісна психологічна допомога.

Від початку повномасштабного вторгнення додому повернули 3405 наших людей

Джерело: Telegram/Омбудсман Лубінець Дмитро

За словами Олега Березюка, найскладнішим етапом для людей, які пережили тортури, є відновлення довіри до оточуючих. Цьому потерпілі від невидимих травм війни зможуть знову навчитися із січня 2025 року у Центрі реабілітації. Професійні спеціалісти за допомогою арттерапії допоможуть пережити біль минулого та розпочати нове життя. 

Загалом від початку 2024 року у Центрі ментального здоровʼя UNBROKEN та UNBROKEN Kids провели 20 тисяч консультацій, а психологічну допомогу отримали 8 тисяч пацієнтів. 

“Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте ще: Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Софія Білик / 13.08.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?