Відбудова

головна / Відбудова / Чернігів

Відбудова
Житло

“Від дому лишилась жменька силікатної цегли. А вже є фундамент і коробка”. Волонтери Чернігова відбудовують оселі сусідів

Чернігівська область , Чернігівський район , Чернігів / Шевченка

Вулиця Шевченка на околиці Чернігова. Після нападу рф тут майже немає вцілілих будинків. За 300 метрів Новоселицький район. Там ситуація ще гірше.

У невеликому дворі кипить робота. Це волонтери ріжуть дерево для майбутнього даху зруйнованої оселі. Тут і чоловіки, і жінки різних професій, і навіть 8-річна донька засновника ГО “БО Можемо” Андрія. Катя допомагає в’язати арматурні каркаси — опанувала цю справу швидше за дорослих.

Розходяться додому за п’ять хвилин до 12-ї ночі

Усі волонтери мають основну роботу, тому допомагають людям у вечірній час. Серед них: високовольтник, фотограф, айтішник, бухгалтерка-цеглярка (так її називають) та штукатур. Часто розходяться додому за 5 хвилин до 12-ї ночі. І то тільки через комендантську годину. 

Пані Наташа — пенсіонерка. Живе у маленькому будиночку, який надала ООН. Жінка погано ходить, але доглядає город та готує смачні страви. Запах смаженої печінки розноситься по вулиці. Волонтери кажуть: “Нас не просто підгодовують, а годують на убой!”.  

Цю зиму жінка проведе не у своєму дому, але знає, що обов’язково туди повернеться — завдяки небайдужим людям:

“Мій чоловік не добіг до погреба… Сарай розбило, потім дім. Нас солдати звідси вивезли… Тут блокпост був, бліндаж, танки. Вулицю перекопали, зробили окопи. Ми з дочкою у квітні 22-го року приїхали розбирати тут. А Андрій (засновник фонду ГО “БО Можемо”, — ред.) їздив на велосипеді – дивився, як у кого. Поміг сусідам з дахом. Якось вже цього року каже: можемо починати будувати. Бо у цьому вагончику холодно. Ми жили у добрих людей. Лиш на літо я рано приїжджала сюди, бо город. Своя земля…“.

Допомагає YouTube та технічна освіта

Будівельникам не заважає ні холод, ні темрява. Перші роботи з латання дахів були в мороз і під снігом. У кожного є свій налобний ліхтарик, тому атмосфера на даху досить романтична.

Організація добровольців ГО “Бо Можемо” та БФ “Дах Чернігів” налічують близько 200 людей. З них п’ятеро знаються на будівництві: вони вчать, планують та перевіряють роботу на різних етапах. А ще допомагає YouTube, технічна освіта, прямі руки та гарячі серця.

Для будівництва даху та коробки потрібно близько 10 000 доларів

Кошти надходять від українських та закордонних донаторів, тому проблем з матеріалами нема. 

Привертати увагу до проблеми руйнувань допомагають світлини ще одного члена команди — фотографа Андрія, який започаткував благодійний фотопроєкт з кадрами людей, які втратили житло: 

Ці фото допомагають розповісти про нашу роботу за кордоном та збирати кошти. Інші українські фотографи теж брали участь, але моїх світлин більшість. Найбільше задоволення у процесі відбудови мені продовжують приносити фото: коли я порівнюю два. Одне “до”, інше “після”. 

? Платформа “Свій дім” вдячна vechir.media за світлини та інформацію для підготовки статті.

? На платформі “Свій дім” можна поділитися власними спогадами про зруйновану оселю або заклад, в якому працювали. Для цього є зручна анкета https://bit.ly/sviydim

Читайте також: “Не просто відновити, а зробити краще, ніж було до війни”. Історія відбудови Гостомельської школи

admin / 21.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”