Відбудова

головна / Відбудова / Чернігів

Відбудова
Житло

“Від дому лишилась жменька силікатної цегли. А вже є фундамент і коробка”. Волонтери Чернігова відбудовують оселі сусідів

Чернігівська область , Чернігівський район , Чернігів / Шевченка

Вулиця Шевченка на околиці Чернігова. Після нападу рф тут майже немає вцілілих будинків. За 300 метрів Новоселицький район. Там ситуація ще гірше.

У невеликому дворі кипить робота. Це волонтери ріжуть дерево для майбутнього даху зруйнованої оселі. Тут і чоловіки, і жінки різних професій, і навіть 8-річна донька засновника ГО “БО Можемо” Андрія. Катя допомагає в’язати арматурні каркаси — опанувала цю справу швидше за дорослих.

Розходяться додому за п’ять хвилин до 12-ї ночі

Усі волонтери мають основну роботу, тому допомагають людям у вечірній час. Серед них: високовольтник, фотограф, айтішник, бухгалтерка-цеглярка (так її називають) та штукатур. Часто розходяться додому за 5 хвилин до 12-ї ночі. І то тільки через комендантську годину. 

Пані Наташа — пенсіонерка. Живе у маленькому будиночку, який надала ООН. Жінка погано ходить, але доглядає город та готує смачні страви. Запах смаженої печінки розноситься по вулиці. Волонтери кажуть: “Нас не просто підгодовують, а годують на убой!”.  

Цю зиму жінка проведе не у своєму дому, але знає, що обов’язково туди повернеться — завдяки небайдужим людям:

“Мій чоловік не добіг до погреба… Сарай розбило, потім дім. Нас солдати звідси вивезли… Тут блокпост був, бліндаж, танки. Вулицю перекопали, зробили окопи. Ми з дочкою у квітні 22-го року приїхали розбирати тут. А Андрій (засновник фонду ГО “БО Можемо”, — ред.) їздив на велосипеді – дивився, як у кого. Поміг сусідам з дахом. Якось вже цього року каже: можемо починати будувати. Бо у цьому вагончику холодно. Ми жили у добрих людей. Лиш на літо я рано приїжджала сюди, бо город. Своя земля…“.

Допомагає YouTube та технічна освіта

Будівельникам не заважає ні холод, ні темрява. Перші роботи з латання дахів були в мороз і під снігом. У кожного є свій налобний ліхтарик, тому атмосфера на даху досить романтична.

Організація добровольців ГО “Бо Можемо” та БФ “Дах Чернігів” налічують близько 200 людей. З них п’ятеро знаються на будівництві: вони вчать, планують та перевіряють роботу на різних етапах. А ще допомагає YouTube, технічна освіта, прямі руки та гарячі серця.

Для будівництва даху та коробки потрібно близько 10 000 доларів

Кошти надходять від українських та закордонних донаторів, тому проблем з матеріалами нема. 

Привертати увагу до проблеми руйнувань допомагають світлини ще одного члена команди — фотографа Андрія, який започаткував благодійний фотопроєкт з кадрами людей, які втратили житло: 

Ці фото допомагають розповісти про нашу роботу за кордоном та збирати кошти. Інші українські фотографи теж брали участь, але моїх світлин більшість. Найбільше задоволення у процесі відбудови мені продовжують приносити фото: коли я порівнюю два. Одне “до”, інше “після”. 

? Платформа “Свій дім” вдячна vechir.media за світлини та інформацію для підготовки статті.

? На платформі “Свій дім” можна поділитися власними спогадами про зруйновану оселю або заклад, в якому працювали. Для цього є зручна анкета https://bit.ly/sviydim

Читайте також: “Не просто відновити, а зробити краще, ніж було до війни”. Історія відбудови Гостомельської школи

admin / 21.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію