Відбудова

головна / Відбудова / Бородянка

Відбудова
Заклад освіти

“Литовський подарунок Україні”. Як відбудовують Бородянський ліцей №1

зруйновано: лютий 2022 / Київська область , Бучанський район , Бородянка

Бородянський ліцей №1 зазнав серйозних пошкоджень під час окупації селища. Минулого року заклад працював дистанційно. Нині діти навчаються в другу зміну на базі Бородянського академічного ліцею.

Завдяки фінансуванню Литовської республіки у 2024 році учні повернуться до навчання в оновлену й сучасну школу. 

“23 лютого довго не хотіли йти зі школи”

23 лютого 2022 року колектив Бородянського ліцею №1 довго залишався на роботі. Вони проводили засідання атестаційної комісії, на якому вчителі звітували про свої досягнення та роботу.

“Не хотіли довго розходитися. Поганого передчуття зовсім не було, але наступний день все змінив”, — поділилася директорка ліцею Інна Романюк.

Колона танків поцілила в ліцей

Під час активних бойових дій у Київській області та тимчасової окупації селища Бородянський ліцей №1 був зруйнований внаслідок ракетних ударів та неодноразових попадань снарядів. 

Усе майно в навчальному закладі повністю знищено, понівечено та розграбовано російською армією. 

“Від одного з вчителів я дізналася, що наприкінці лютого колона танків поцілила в ліцей. В результаті — постраждала будівля, повилітали вікна та згорів кабінет зарубіжної літератури“, — розповіла Інна Романюк.

“Казали, що відновлення можливе лише після закінчення війни”

Працівники ліцею, які були в Бородянці одразу після деокупації, почали наводити лад в закладі та прибирати те, що залишила по собі армія рф. У цьому їм допомогли волонтери руху “Незламні”.

Навчальний процес змогли відновити дистанційно вже в травні 2022 року

Пошуки благодійників, які б погодилися відновити ліцей, були непростими. Доводилося писати в різні організації з проханням про допомогу.

“У Бородянку приїжджало багато організацій з різних куточків України та світу. На початку їх цікавила відбудова нашої школи, але потім щось змінювалося і вони зникали або казали, що відновлення можливе лише після закінчення війни”, — ділиться директорка.

“Литовський подарунок Україні”

Восени 2022 року до Бородянки приїхала делегація з Литви. Саме тоді вони запевнили пані Інну, що відновлять ліцей. А в лютому 2023 року стартували перші роботи

“Спочатку підрядники пропонували знести будівлю, але їм не дозволили. Тепер всі жартують про те, що треба було так зробити. Це було б простіше і дешевше”.

У рамках проєкту будівельники мають виконати термомодернізацію приміщення, повністю оновити фасади, замінити покрівлю, комунікації та внутрішні мережі, вікна, двері, підлогу, стелі, стіни. Вже завозиться обладнання, техніка та меблі, які поки зберігаються в новому укритті.

 “Всі роботи — від капітального ремонту до побудови протирадіаційного укриття фінансуються за кошти Литви для створення сучасного європейського ліцею”, — зазначила пані Інна.

Читати по темі:  Був “Радість” — став “Рута”. Уряд Литви відновив зруйнований обстрілами дитячий садок в Ірпені

Катерина Черніговець / 27.01.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”