Допомога

головна / Допомога

Допомога

Українці, які придбали нові домівки за житлові сертифікати

Станом на квітень 2024 року за державною програмою “єВідновлення” вже сформовано 5,5 тис. сертифікатів, понад 2 тисяч українців отримали нове житло. Три чверті власників обрали квартири, чверть — приватні будинки.

На початку 2024 року родина з Гостомеля придбала нову оселю за сертифікат у Бучі. Їхнє житло згоріло вщент під час активних бойових дій на Київщині. Це була перша сім’я, яка використала цей механізм компенсації. Хто ще придбав житло за допомогою сертифіката – дізнавався “Свій дім”. 

Ізюм, Харківщина

Під час російської окупації Ізюма на Харківщині будинок пані Віри був повністю знищений. Жінка подала заяву в “Дії” на отримання компенсації за зруйноване майно по програмі “єВідновлення”.

Вона отримала житловий сертифікат на суму 832,9 тис. грн та придбала нову квартиру.

Ірпінь, Київщина

Армія рф знищила будинок Леоніда Сидоренка в Ірпені. Заявку на сертифікат чоловік подав у серпні 2023 року, а в січні 2024 року зміг оформити право власності на нову оселю.

Сума житлового сертифіката за зруйноване житло площею у 90,9 кв. м склала 3,65 млн грн.

Чернігів

Алла Пилипенко з Іванівки на Чернігівщині переїхала в новий будинок в обласному центрі. Сума житлового сертифіката склала 3,19 млн грн.

ЇЇ дім в селі на 150 метрів квадратних повністю згорів під час бойових дій. Також були знищені всі заощадження та документи. Після деокупації жінка одразу подала заяву про пошкоджене житло в застосунку “Дія”.

“Власники боялися працювати з сертифі­катами. Не розуміли, як це відбувається. Продавцю треба в банку відкривати рахунок, на котрий держава переказує кошти. “Живих” грошей, що можна потримати в руках, не дають. Декілька власників відмовилися так продавати домівки”, — розповіла Анна.

Київ

85-річна Галина Мисак придбала нову квартиру в Києві за програмою “єВідновлення“. 

У червні 2023 року російські війська завдали удару ракетами “Кинджал” та “Калібр”. Їхні уламки повністю зруйнували будинок жінки у селі Старі Петрівці, який вона зводила понад 10 років. Галина отримала поранення.

Після лікарні жінці із житлом допомогли волонтери — вони орендували квартиру. А тим часом оформлювали документи, адже будинок і земля не були оформлені належним чином. 

Макарів

Родина на Макарівщині отримала житловий сертифікат, який змогла використати для придбання житлового будинку в Макарові. Дім, де проживала сім’я пенсіонерів був вщент знищений під час активної фази бойових дій. Жителі окупованих територій та населених пунктів, де проходять активні бойові дії, поки не можуть розраховувати на компенсацію. Деякі беруть будинки на виплати. Домовляються з продавцями та виплачують вартість житла протягом певного періоду.  Одна з таких родин з Попасної. Раніше Свій дім розповідав їхню історію.

4 червня 2024 року парламент проголосував у першому читанні законопроект № 11161 щодо порядку компенсації за знищене майно на тимчасово окупованих територіях

Катерина Черніговець / 08.06.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”