Допомога

головна / Допомога

Допомога
Житло

Де в Україні планують будувати житло для переселенців?

В парламенті обговорюється законопроєкт, за яким передбачене створення інтерактивної мапи з об’єктами нерухомості, придатними для розміщення ВПО. На думку депутатів, такий підхід дозволить ефективніше розподіляти переселенців по країні та забезпечити їх житлом. Але поки він не ухвалений і робота не почалася, питання пошуку квартир чи будинків є найгострішим для сотень тисяч людей, які залишилися без домівки.

З іншого боку у багатьох містах України розпочинається та вже триває будівництво осель за кошти благодійних організацій. Багатоповерхівки зводять від Полтави до Волині. Вони зараз знаходяться на різних стадіях. Десь вже житло вводять в експлуатацію, в деяких населених пунктах тільки закладають фундамент. Де та що будують — в матеріалі “Свій дім”.

Львів

У Львові перший із восьми запланованих будинків для переселенців перебуває на фінальній стадії будівництва. Заселення очікується до кінця 2024 року. 

Вісім будівель розраховані на розміщення до 750 осіб і призначені для тимчасового проживання поранених переселенців, які проходять реабілітацію в центрі “Незламні”.

Проєкт, бюджет якого становить 19,5 млн євро, фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО.

Станом на червень 2024 року у Львівській громаді проживають більше 95 тисяч ВПО.

Дубно, Рівненська область

У Дубно збудують багатоквартирний будинок для переселенців. Наразі проводяться підготовчі роботи.

Проєкт відбувається в рамках гранту “Підтримка ЄС у забезпеченні житлом внутрішньо переміщених осіб, який фінансує Європейський Союз. 

На території Рівненської області станом на кінець лютого 2024 року офіційно зареєстровані близько 50 тисяч ВПО

Полтава

В одному з мікрорайонів Полтави в 2024 році планують розпочати будівництво соціального житла для переселенців. Це буде два будинки по 12 квартир кожен.

Зараз підбирається земельна ділянка.

Секретарка Полтавської міської ради Катерина Ямщикова розповіла, що в першу чергу поселять багатодітні родини. 

Наразі в Полтавській громаді проживає 50 тисяч переселенців, з них 400 досі живе у школах та дитячих садочках. 

Вінниччина

У Хмільнику на Вінниччині розпочнуть будівництво будинку на 180 квартир. Проєкт фінансує Міжнародна організація міграції.

У громаді живуть майже 5 тис. внутрішньо переміщених осіб. Такий будинок дозволить залишитись на постійному місці проживання в громаді великій кількості переселенців.

Житомирщина

В Андрушівській громаді Житомирщини упродовж 8 місяців збудують 20 індивідуальних одноповерхових будинків. Благодійники з Норвегії на це виділяють кошти.

У громаді зараз фактично живе 597 ВПО, з яких 98 дітей.

Нововолинськ, Волинська область

У Нововолинську будують два будинки та укриття, на яке з бюджету громади виділять 7 млн гривень. Квартири надаватимуть переселенцям, які втратили своє житло, багатодітним сімʼям, тим, хто працює та проживає у громаді. 

Пріоритетність надання житла визначатимуть за бальною системою. На чергу наразі зареєструвалися понад 270 осіб. Надане помешкання приватизації не підлягатиме.

Читати по темі: Перший внесок від 10% та нові можливості для ВПО. Уряд вніс зміни до програми “єОселя”

Катерина Черніговець / 04.09.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань