Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Житомир

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

Під вий сирен у повітрі кружляли зошити. Історія житомирського ліцею №25

зруйновано: березень 2022 / Житомирська область , Житомирський район , Житомир / Мала Бердичівська , 18

Зранку 4 березня 2022 року російські окупанти нанесли авіаудар по житомирському ліцею № 25. Половина школи, де були сучасні кабінети, спортивна зала та їдальня, зруйнована вщент.

Коли пролунав вибух, директор ліцею Іван Денисюк якраз підходив до закладу освіти. Він побачив сизу хмару пилу й зошити, що кружляли в повітрі.

За день до війни заклад працював у звичному режимі

“Це було 4 березня близько 9-ї години ранку. Будівлю ліцею було зруйновано російським ракетним ударом”, – розповів Іван проєкту “Свій дім”.

За останні два роки тут було покращено інтер’єр, зокрема вестибюлю, коридорів та рекреаційних зон. Перед новим навчальним роком завершено будівництво спортивного майданчика на території ліцею. 

За день до війни заклад працював у звичному режимі. Діти та вчителі повернулися в рідні стіни після довготривалого дистанційного навчання.

“Пам’ятаю, як переступив поріг ліцею вперше. Вразив неймовірний затишок та привітна атмосфера, – пригадує директор Іван Денисюк. – Просторий осучаснений світлий хол навчального закладу: м’які диванчики, великий телеекран, інформаційні стенди, за вікнами кружляють сніжинки”.

На стіні будівлі вцілів 12-метровий мурал

Після ворожого удару на бічній стіні будівлі вцілів 12-метровий мурал “Ти у мене єдина”, присвячений Україні. Його створив житомирський аерограф Дмитро Краб. Для закладу і міста – це справжнє диво.   

“Мурал уцілів після зухвалої ворожої атаки та став символом незламності, незнищенності, стійкості та надії, що обов’язково все подолаємо й переможемо, бо Україна-мати у нас одна”, – каже директор.

Попри бажання країни-агресора знищити все українське, освітній процес у ліцеї № 25 міста Житомира розпочали, як завжди 1 вересня. А наприкінці літа розпочали роботу над проєктом з відбудови ліцею та розробки нової освітньої програми.

Керівництво закладу вдячне за підтримку:

  • Проєкту ЮНІСЕФ за ремонт тимчасового приміщення початкової школи ліцею. 
  • Меру міста Таллінна Міхаїлу Килварту, який подарував планшети відмінникам та передав технічні засоби для вчителів. 
  • Партнерам з Голландії, які передали шкільні меблі.
  • “Українсько-німецькому” товариству, яке провело в м.Кіль (Німеччина) благодійний концерт та зібрало кошти для матеріальних потреб ліцею. 
  • Освітянам з Польщі, які неодноразово проводили концерти на підтримку ліцею. 
  • Громадській організації міста Житомира, ГО “Реновація 25 ліцею”

“Завдяки Фонду громади Житомира в рамках Міжнародного благодійного забігу на підтримку дітей в Україні “Back to School” вдалося зібрати кошти, за які придбали технічні засоби для навчання та провели поточний аварійний ремонт другого приміщення ліцею”, – розповів директор.

Довідка: Заклад заснований у 1919 році як 4-річна трудова школа. Нове приміщення школи було збудоване у 1970 році. У 2003 школа отримала статус багатопрофільного ліцею. Була лауреатом конкурсу “100 кращих шкіл України”, переможницею конкурсу “Школа року”, має золоту медаль Міжнародної виставки “Сучасні заклади освіти – 2017”, безліч дипломів диплом міжнародного форуму “Інноватика в сучасній освіті” та ін.

Юлія Ступка / 02.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”