Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Василівка

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Затопило будинок, який понад 100 років передавався у спадок членам однієї родини. Історія Тетяни Авраменко

зруйновано: червень 2023 / Миколаївська область , Миколаївський район , Василівка / Садова , 9

Вода накрила дім майже повністю, затопило город, квіти й дерева. Усе шкереберть і жити тут неможливо. 

Тетяна з села Василівка Миколаївської області називає свій будинок “членом родини”. Його збудували у далекому 1914 році – там жили лише нащадки родини Авраменків.

Будинок з історією у п’ять поколінь

“Цей будинок – частина нашого життя. В ньому було багато особливих моментів. Звідти прадідусь пішов захищати нашу Батьківщину у 1941 році й, дякувати Богу, повернувся туди живим. Там народжувалися діти, онуки, правнуки, святкували весілля”, – розповіла жінка журналісту Свій дім.

До великої війни у будинку проживала Тетяна з чоловіком, його мама і четверо дітей. 

“В 1975 році батьки мого чоловіка почали розбудовувати дім. Мама розповідала, що тоді всі робили домівки більшими й гарнішими. На той час вона була вагітною, носила глину й подавала її для мазки стін. Тато працював водієм і після роботи займався будівництвом. Були толоки, коли всі сусіди сходилися й допомагали одне одному”, – розповіла Тетяна. 

У цьому домі Тетяна з чоловіком прожила 21 рік, мама чоловіка – 49. Після повномасштабного наступу їм довелося покинути своє місце сили. Спочатку оселя постраждала від обстрілів, а потім її затопило. Знищено все, що наживали, а також світлини дітей і пращурів – архіви п’яти поколінь.

Початок великої війни: у слухавці хтось кричав і плакав

День, коли росія напала на Україну, вони не забудуть ніколи. Старша донька навчалася у Миколаєві, троє інших – спали у своїх ліжках. Приблизно о третій годині ночі Тетяна почула, як чоловік говорить телефоном, а у слухавці хтось кричить і плаче. Перша думка – щось сталося і комусь потрібна допомога. 

Без пояснень чоловік вийшов на вулицю, бо переривався зв’язок. Коли стояв на городі, то почув свист. Підняв голову наверх і побачив, як летить ракета. Тоді повернувся до хаті й сказав, що почалася війна.

“Перша моя думка була про доньку Аннушку, яка навчалася у Миколаєві. Там вже бомбили аеродром. Сльози рікою. Вона довго не брала слухавку. Коли відповіла, то спросоння не могла зрозуміти, що ми від неї хочемо. І тут ми почули прильоти поруч з нею. Дитина схопила документи й пішки йшла до автовокзалу, бо жодне таксі чи маршрутка не їздили”, – пригадує жінка.

У Миколаєві жив рідний брат Тетяни. Вона попросила його забрати Аню й довезти її хоча б до траси на місто Снігурівка. Там рідні її і забрали. 

“Якби ж ми знали, що Миколаїв буде більш безпечним місцем аніж Снігурівка, яка пробула в окупації 8 місяців, то не вивозили б туди дітей”, – говорить вона.

Сиділи у підвалі й закривали дитині рота, бо поруч ходили російські солдати

Наймолодшій дитині на той час не було й півтора року. У магазинах закінчувалися продукти. Дістати ліки було нереально. Від обстрілів ховалися у погребі, де зберігалися овочі. 

“Сиділи й закривали рота рукою дитині, щоб вона мовчала. Вона ж маленька, не розуміє… А російські солдати ходять по подвір’ю, і хто знає, що у них в голові”, – розповідає жінка.

Пробувши певний час в окупації, родина вирішила виїхати. Боялися і навіть подумки готувалися до найгіршого. Але знали, що треба використати цей шанс на порятунок. З мінімальним запасом бензину дісталися Миколаєва, а потім виїхали до Чернівців.

“21 лютого 2022 було пів року, як помер мій тато. Ми їздили до нього на могилку. Там у селі є меморіал військової техніки ще за часів Другої світової війни. Ми фотографувалися біля неї і навіть не здогадувалися, що через пару днів це вже буде зовсім не фото і не пам’ять про війну, а реалії сьогодення”, – розповідає Тетяна.

Допомогти родині можна за номером картки: 5168745163155515 ПриватБанк (Тетяна Авраменко).

Юлія Ступка / 03.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”