Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Запоріжжя

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Мій п’ятий поверх. І я знала, що там мама. Її дістали у чорному мішку”. Історія Юлії Весельєвої

зруйновано: березень 2023 / Запорізька область , Запорізький район , Запоріжжя / Незалежної України , 67

Велика війна змусила виїхати з рідного Запоріжжя викладачку фізики Марину Весельєву. Разом з донькою та внуками вона тимчасово оселилася у Львові, але за першої нагоди повернулася у місто. Жінка так раділа, що нарешті може проводити онлайн-уроки з кімнати, яку облаштувала під кабінет, доглядати за улюбленими квітами й засинати у своєму ліжку. 

У ніч на друге березня 2023 року вона лягла спати і більше не прокинулась. Її та інших мешканців будинку по вулиці Незалежної України, 67 вбили російські ракети С-300, які влетіли з заднього боку дому між другим і третім поверхом третього під’їзду. 

Тієї ночі донька Марини Юлія працювала допізна. Вона повернулася у Запоріжжя по роботі:

“Було настільки гучно, що довелося навіть перебігти у коридор. Я одразу схопила телефон і почала писати мамі у Вайбер. У цей момент пролунав ще один вибух. Бачу, що вона в мережі, але повідомлення не читає, а вона завжди відповідала. Я тоді їй телефоную, гудки йдуть, але слухавку не підіймає. Набирала кілька разів”.

“На фото був мій під’їзд, а мама не відповідала”

Юлія Весельєва не знаходила собі місця, бо мама завжди просила дзвонити, коли були вибухи. Жінка продовжувала тиснути на екран телефону й шукала інформацію в інтернеті. На годиннику 1:34, час сорок, час сорок п’ять – хвилини, які тривали цілу вічність.  

“Я відкрила телеграм, щоб почитати новини й подивитися, куди ж воно влучило. І тут бачу будинок. Я дивлюсь, а це мій дім. Збільшила фото, третій під’їзд…мій”, – розповідає Юлія.

А далі все як в тумані. Набрала подругу Інну – вона заспокоювала, казала, що всі будинки у місті схожі.

Юля вирішила пішки йти на місце трагедії. Була комендантська година, на вулиці темінь. Подруга, яка жила у маминому районі, сказала: “Сиди вдома, я піду сама”. 

“За 5-7 хвилин вона зателефонувала і каже: “Все. Юлю, тримайся, це будинок мами”, – пригадує жінка.

“Було видно, що дах впав, але я вірила у диво до останнього”

Юлія одразу побігла до сусіда-військового, який на машині довіз її до місця ракетного удару. Там вона побачила жахливу картину зруйнованих стін й людського життя. 

“Коли я приїхала, то рятувальники витягували загиблих з перших поверхів. Навколо темінь, світили лише ліхтарями. Було погано видно, але я дивилась у бік того єдиного вцілілого куточка, де спала мама. Було видно, що дах впав, але я вірила у диво до останнього. Підходила до військових, поліцейських, а вони казали, що по 57-й квартирі поки інформації немає”, – розповідає Юлія.

У ту ніч російські ракети забрали життя багатьох людей

“Коли розквітло, я побачила, що вся квартира завалена будівельним сміттям, як наче взяли акваріум і наскладали туди каменів. Ось такий вигляд мали вікна нашої кухні, зали і спальні”, – додає жінка.

Пані Юлія так сподівалася зустріти й обійняти маму, але побачила її лише наступного дня – у чорному мішку. У ту ніч російські ракети забрали життя багатьох людей. 

“Моя мама народилася у 1960 році й все життя прожила у цій квартирі. Спочатку з батьками, потім з чоловіком, який теж був з цього під’їзду. Своєї бабусі я зовсім не знаю, вона трагічно загинула, коли матусі було 18 років. Діда не пам’ятаю, його не стало, коли я була зовсім маленькою. Хоча мені розповідали, що саме він навчив мене пити чай з кружки”, – пригадує Юлія.

Допомогти Юлії та її дітям можна за номером картки: 4149 4998 0574 8223 (Весельєва Юлія Володимирівна).

Читайте ще: “Якби мама у момент вибуху була у залі або на кухні, її би посікло уламками ракети”. Історія Юлії Островської

Юлія Ступка / 05.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”