Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Святогірськ

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

Замість вікон тепер плівка, через сирість поцвіли стіни. Історія Валерія зі Святогірська

Донецька область , Краматорський район , Святогірськ / Мазепи

“День ракетного удару я пам’ятаю добре. Я тоді сидів на кухні — і відчув вибух. Ми із дружиною вибралися, але нічого не було не видно, тільки руїни, які почали горіти. Із сусідами довго сиділи під іншим будинком. Дах горів, але я прорвався додому, взяв документи”, — розповів мешканець Святогірська Валерій в інтерв’ю “Свої”.

Квартира чоловіка — у будинку на вулиці Мазепи. У 2022 році багатоповерхівку зруйнував ракетний удар. Центральні під’їзди рухнули.

Під завалами дому знайшли сусідку

Після ворожого удару чоловік разом з військовими витягували людей через вікна другого і третього поверхів. Під завалами знайшли сусідку Марію, дістали її за тиждень-півтора, коли кран зміг під’їхати з іншого боку дому й підняти плити.

“До удару в будинку було багато людей. А після — розбігалися, як миші, хто куди. Я тут зимував. Мене коти гріли. У мене дуже багато котів. Мені допомагає волонтер із Дніпра, приїжджає, привозить корми. А я доглядаю за ними, бо сусіди покидали, коли виїхали. Я котів люблю, і вони мене врятували, між іншим, обклали узимку, як ковдра”, — розповів Валерій.

У будинку немає жодних комунікацій, а платіжки приносять

Квартира Валерія вціліла, але замість вікон тепер плівка. Повідлітали шпалери, через сирість поцвіли стіни.

Чоловік розповідає, що до великої війни, було інше життя. У дворі збиралися люди, гомоніли діти. Тепер в будинку немає жодних комунікацій, але й досі приносять свіжі платіжки за комунальні послуги. 

“Коли місто було окуповане, я пів року не отримував пенсію. Проблеми були такі, що сухарями ділилися, картоплі не було де дістати. Це жах. А так і хліб, і коржики пекли, виживали якось. Коли Україна повернулася — відразу гуманітарка пішла”, — розповідає він. 

“Не хочу ніякої росії”

Валерій каже, що любить Україну й не хоче ніякої росії:

“Нікуди їхати не збираюся, тим паче за кордон. В мене он скільки котів. Я люблю свій гімн, прапор, свою Україну. І чим швидше зараз закінчиться війна, тим краще — все відбудуємо. Я вірю, що ті, хто виїжджав, повернуться сюди. Цей будинок теж маємо відновити. Кажуть, проєкт готують, ламати його ніхто не буде. Бо він цегляний, а не панельний. Тож сподіваємося на відновлення”.

Платформа “Свій дім” вдячна Свої за інформацію для підготовки даного допису.

admin / 25.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”