Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Сєвєродонецьк

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“За тиждень до вторгення рф я дізналася, що вагітна четвертою дитиною”. Історія Юлії Загорулько

зруйновано: травень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Сєвєродонецьк / просп. Гвардійський , 29/7

Вторгнення рф Юлія Загорулько з родиною зустріли вдома у Сєвєродонецьку. 

Провівши три тижні у місті під обстрілами та ледве не загинув подружжя евакуювалося до Дніпра.

Росіяни вже не вперше зіпсували життя

Юлія родом зі Станиці Луганської, вищу освіту здобувала в обласному центрі в ЛНУ ім. Т. Шевченка.

Мій чоловік з Сєвєродонецька, в 2015 році приїхали сюди. Через рік придбали цю квартиру за 9 тисяч доларів, а вклали в неї ще стільки ж, якщо не більше. Все робили з нуля, до нас там жили літні люди, ремонту ніякого не було, фактично гола оселя. Поміняли підлогу, вирівняли стіни, купили нові меблі й техніку, замінили труби, тобто провели капітальний ремонт. У нас там було 48 квадратів, це небагато для такої великої родини, але все свої та рідне. В травні подзвонили родичі, які залишилися в місті і сказали, що нашої квартири більше немає. В будинок було влучання, все знищено. Знайомі повідомили, що окупаційна влада відновлювати нічого не планує. Вони хочуть просто знести залишки будинку. Сльози на очах, ми тепер безхатьки”, — розповідає Юлія.

Якихось 5 хвилин і троє дітей могли б залишитися сиротами

Перші вибухи родина Юлії почула вже зранку 24 лютого 2022 року. 

“Ми вже планували йти до родичів розповідати їм новину про мою вагітність. Саме в той ранок подзвонили вихователі з садочка і сказали, що почалася війна. Потім були вибухи. Спочатку думали, що все буде добре й Сєвєродонецьк омине лихо, як у 2014 році”. 

Юлія з чоловіком  пробули в місті три тижні та ледве не загинули:

8 березня — це наш з чоловіком другий День Народження. Ми тоді вийшли шукати продукти, бо з ними в місті вже були проблеми. Тільки ми відійшли від магазина, як туди влучив снаряд, одна людина тоді точно загинула, а нам неймовірно пощастило. Якихось 5 хвилин і троє дітей могли б залишитися сиротами. Один раз врятувала удача, більше такого може не бути. Авто в нас не було, шукали через знайомих, домовилися й за 4 дні евакуювалися. Тобто ми витримали три тижні”.

Юлія з Віталієм евакуювалися в Дніпро, ані родичів, ані знайомих у місті в них не було.

“Приїхали просто на вокзал, просто так, ні до кого. Наближалася комендантська година, а ми ще не знали, де ночувати. Потім знайшли волонтерів, які допомагають переселенцям. Нас відправили в село неподалік міста. Спочатку в школі жили, а потім нам дали будиночок. Коли чоловік влаштувався на роботу, то ми переїхали в Дніпро. З липня 2022 року живемо тут.

Плани на майбутнє

Нині родина Загорулько винаймає квартиру за 10 тисяч гривень плюс оплату комунальних послуг. Чоловік працює на одному з сєвєродонецьких підприємств, яке евакуювалося з міста. 

“Все заради дітей, їх в нас четверо. Ми хочемо, щоб вони жили гідно, спокійно, вільно. Старші хлопці в нас спортом займаються, як тільки ми переїхали в Дніпро, то вони одразу відновили тренування. Все зробимо, щоб вони не відчували, що в країні війна”, — каже дівчина.

Про повернення додому Юлія поки що не думає. Натомість родина серйозно замислюється про виїзд за кордон:

“В Дніпрі не дуже безпечно, росіяни часто його обстрілюють. Про повернення додому — я взагалі мовчу.  Якщо місто звільнять й відновлюватимуть, то так, поїхали б. Мій чоловік будівельник, він би міг навіть брати участь у цьому процесі. В окупації жити ніколи не будемо. Вони там без власної думки, без можливостей, це просто існування. Там майже немає зв’язку. Росіяни просто зробили з Сєвєродонецька воєнний об’єкт. Заради дітей — там робити нічого. Це гетто. Думаємо про евакуацію в Європу та шукаємо варіанти”

Допомогти родині Юлії можна за реквізитами: 4149 4993 8579 1155 (Загорулько Ю)

_______________

“Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів”.

Читайте ще: “Серце бабусі не витримало вибухів, а батько ледве не загинув, намагаючись її поховати”. Історія Марини Колядінцевої

Олександр Забродін / 29.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”