Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Ярова

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Ясина дача” була моїм найкращим проєктом. Історія Ірини Кашициної

зруйновано: червень 2022 / Донецька область , Краматорський район , Ярова / Незалежності , 25

Що таке війна Ірина Кашицина знає з 2014 року, тому виїхала з країни у перший день повномасштабного вторгнення. Випробувати долю вдруге не наважилась, бо ще не загоїлись рани після подій у рідному Донецьку. Тоді родина з маленькою дитиною на руках була змушена переїхати у смт Ярова – жили на власній дачі.

У період пандемії виникла ідея зробити гостьову усадьбу. Так і з’явилася “Ясина Дача”, яку пані Ірина називає своїм найкращим проєктом.

“Ми придбали невеличкий старий будиночок з 20 сотками землі під городом з кукурудзою на межі Національного парку “Святі Гори” восени 2003 року. Спочатку це була наша родинна дача. У 2020 році в період пандемії виникла ідея перетворити її на гостьову усадьбу. Пізніше я отримала грант на розвиток туризму і ми додали каркасний басейн, садові та домашні меблі, гойдалки, батут, з’явилося багато нових ковдр, подушок, постільної білизни та посуду. Дача була заброньована майже цілий рік”, – розповіла жінка журналісту “Свій дім”.

У 2022 році “Ясина Дача” пережила обстріли й п’ять місяців була в окупації. У вересні Ірина отримала світлини з руйнуваннями свого місця сили й тим безладом, який лишили після себе російські військові та місцеві мародери.

Ми не змогли вивезти нічого, тому що виїхали з України одразу 24 лютого, бо вже мали досвід Донецька 2014 року. Тому рятували життя своєї дитини. Найбільше я сумую, що не забрала свої альбоми з фото. Це дуже велика родинна історія, яку я вже не зможу показати своїм дітям та онукам”, – каже Ірина.

Зараз родина живе в Канаді й починає все з нуля. Всі свої кошти і заощадження вони вклали у садибу, яка була справжнім райським куточком. На новий бізнес уже немає ані коштів, ані сил.

Дуже важко починати нове життя в нашому віці. На жаль, в Україні людей мого віку для роботодавців не існує. Тому зараз ми в Канаді. Важко без достатнього рівня мови, але ніхто не дивиться, скільки тобі років. Хочеш працювати – працюй. Немає надії, що влада України допоможе відбудувати нашу Ясину Дачу після закінчення війни, розробить якісь компенсаційні програми тощо”, – каже жінка.

Юлія Ступка / 29.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”