Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

Над цією будівлею вперше на Донбасі підняли український прапор. Історія Бахмутської земської управи

зруйновано: жовтень 2022 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Миру , 8

Колишня Бахмутська повітова земська управа була однією з найвизначніших та найкрасивіших будівель міста. У 1955 році тут розташували технікум залізничного транспорту, який у наші роки перейменували на коледж транспортної інфраструктури. У жовтні 2022 року її знищили російські окупанти.

Історія повітової земської управи

Будівля управи була зведена у 1898 році в стилі історизму з елементами ренесансу. Початковий зовнішній вигляд зберігся до середини 1950-х років. Потім на неї добудували третій поверх, але зберегли архітектурний дизайн фасадів.

Поштова листівка початку XX ст. з колекції Бахмутського краєзнавчого музею

Автор: Бахмутський краєзнавчий музей

Земство приділяло увагу питанням утримання і ремонту доріг. Важливим напрямком також був розвиток народної освіти. Ця будівля мала статус історичної пам’ятки місцевого значення. Але у 2015 його скасували, у відповідності до закону про декомунізацію. Департамент культури Донецької ОДА та міська влада Бахмута планували оновити цей статус, вже як пам’ятки історії та культури державного значення. 

Григорій Соколовський, науковий співробітник КЗК “Бахмутський краєзнавчий музей”

“У ті часи Бахмутське Земство приділяло увагу питанням зв’язку в повіті та стану поштових станцій, піклувалося про медичне обслуговування населення”, — Григорій Соколовський, науковий співробітник КЗК “Бахмутський краєзнавчий музей”

Після революції тут розташували Донецький губвиконком, далі — Центральне управління кам’яновугільної промисловості, а з 1934-го — Управління Північно-Донецької залізниці, переведене з Харкова.

Поштова листівка початку XX ст. з колекції Бахмутського краєзнавчого музею

Автор: Бахмутський краєзнавчий музей

У травні 1953 року за рішенням уряду Північно-Донецьку залізницю з управлінням в Артемівську об’єднали з Південно-Донецькою залізницею з управлінням у Ясинуватій. Була створена нова Донецька магістраль з керуванням в місті Донецьк.

Демонстрація в Бахмуті у день похорон комуністичного лідера Леніна, 1924 р.

Фото: Facebook/КЗК “Бахмутський краєзнавчий музей”

Перший український прапор на Донбасі

Земська управа пам’ятає і кращі часи, які були стерті радянським минулим: 20 листопада 1917 року над будівлею вперше на Донбасі було піднято український синьо-жовтий прапор і проголошено владу Української Народної Республіки.

14 жовтня 2015 року, під час святкування Дня захисника України, на Артемівському коледжі транспортної інфраструктури з’явилася нова меморіальна дошка. Її розмістили на місці демонтованої за законом про декомунізацію пам’ятної дошки Власу Чубарю.

“На цьому місці у листопаді 1917 року було проголошено владу Української Народної Республіки й піднято над Бахмутською повiтовою земською управою жовто-блакитний український прапор”.

Автор: Михайло Кулішов

Бахмутський коледж транспортної інфраструктури

У 1955 році “Московський технікум залізничного транспорту імені Жовтневої революції” був переведений в місто Артемівськ. Розмістився він у будівлі колишнього Управління Донецької залізниці і пізніше став Бахмутським коледжем транспортної інфраструктури.

До початку повномасштабного вторгнення у цьому навчальному закладі працювало понад 200 людей. Зараз він тимчасово переміщений до Дніпра.

“Будівля Бахмутського коледжу транспортної інфраструктури — це видатна пам’ятка архітектури і, безумовно, одна із прикрас нашого міста. В наш час для містян це був не просто навчальний заклад і тролейбусна зупинка, але і цікавий арт-об’єкт з унікальним годинником-паровозом, який щогодини прямував “з минулого у майбутнє”… А також почесне місце зустрічі на День Державного прапора України”, — говорить Юлія Мінейкіс, викладачка Бахмутського коледжу транспортної інфраструктури.

Юлія навчалася у тоді ще Бахмутському технікумі залізничного транспорту, а тепер тут викладає.

Автор: особистий архів Юлії Мінейкіс

“Особисто для мене  це, без перебільшення, моя друга домівка, з якою пов’язана половина мого життя. Свого часу я сама навчалася в коледжі, тоді  технікумі залізничного транспорту. Тому для мене, як і для всіх його студентів-залізничників, це теплі спогади про безтурботне студентське життя. Після отримання вищої освіти я повернулася сюди вже як викладач спеціальних дисциплін, на відділення “Організація перевезень і управління на залізничному транспорті”.

Дуже боляче бачити фото понівеченої будівлі коледжу…”

Але ми з колегами тримаємо освітній фронт, віримо в перемогу і чекаємо того часу, коли наш рідний Бахмутський коледж транспортної інфраструктури, як і ми всі, повернеться до своєї домівки”, — додає вона.

Знищення повітової земської управи росіянами

До війни в будівлі був музей та лабораторний корпус, де студенти відпрацьовували практичні навички. Фасад будівлі відреставрували, відремонтували і переобладнали багато аудиторій та лабораторій, створили комп’ютерний центр, заново збудували бібліотеку. На місці старого тиру облаштували сучасний навчально-лабораторний комплекс, відновили фонтан, впорядкували подвір’я.

“У нас були діючі моделі, стенди та обладнання. Мали великий ангар, де в натуральний розмір була залізнична дорога”, — говорить Микола Федорович Зінченко, директор Бахмутського коледжу транспортної інфраструктури.

Микола Федорович Зінченко, директор Бахмутського коледжу транспортної інфраструктури

У ніч з 13 на 14 жовтня 2022 року внаслідок ворожого обстрілу в будівлі сталася пожежа. За даними ДСНС, вогнем охопило 1000 квадратних метрів. Локалізувати пожежу вдалося лише о 5:30, однак через обстріл та небезпеку для життя рятувальників вони були змушені припинити гасіння та повернутися до бази.

Фото: Facebook/Головне управління ДСНС України у Донецькій області

Фото: Facebook/Головне управління ДСНС України у Донецькій області

Фото: Facebook/Головне управління ДСНС України у Донецькій області

Вогонь повністю знищив праве крило будівлі. Ліве крило та парадний вхід вціліли.

“Я там якраз був, коли будівля починала горіти. Ми разом з ентузіастами намагалися якось допомогти, захистити її… Але відновити все можливо. Той, хто хоче зробити справу, той і шукає можливості, а той, хто не хоче, шукає, як уникнути. На це потрібне головне — бажання”, — додає Зінченко.

Повністю будівля вигоріла 25 жовтня 2022 року, під час чергового російського обстрілу.

Фото: Facebook/Головне управління ДСНС України у Донецькій області

Знищена вогнем будівля коледжу у Бахмуті

Фото: Полк імені Кастуся Калиновського, Telegram

Автор тексту – Михайло Кулішов

Цей матеріал створений у рамках спецпроєкту “Бахмут. Свої пам’ятки” спільно із платформою Свої. Якщо ви хочете поділитися власними спогадами про оселю або заклад, які зруйнувала армія рф – заповніть коротку анкету https://bit.ly/sviydim.

admin / 29.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”