Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Попасна

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

Прильоти, руйнування та пропагандистські сюжети окупантів. Історія Попаснянського ліцею №20

зруйновано: березень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Попасна / Вокзальна , 25

Рідний ліцей у Попасній директорка Олена Терпелюк востаннє бачила на відео окупантів. Російські військові нишпорили по обстріляній будівлі, знаходили українські книги та брошури з патріотичного виховання:

“Вони взяли папку з написом “Класна година, присвячена Героям Небесної Сотні”, в бібліотеці знаходили книжки з історії держави, брошури від ЮНІСЕФ щодо правил поводження під час артобстрілів. Все це показували і розповідали, що ми дітей готували до війни”.

Будівля Попаснянського ліцею № 20 знаходиться у центрі, тому часто потрапляє до пропагандистських сюжетів. Вона сильно пошкоджена, але не зруйнована. 

Усього в місті п’ять шкіл, три з яких дуже пошкоджені.

Після 2015 року зі школи зробили “лялечку”

У 2015 році Попаснянський ліцей № 20 після обстрілів залишився без вікон, але все відновили. Хоч місто і залишалося прифронтовим, але жило й розвивалось.

Керівництво закладу підтримувало участь і дітей, і вчителів  у багатьох проєктах, завдяки чому зі школи зробили “лялечку”. Так директорка лагідно називає заклад, якому присвятила 29 років життя. 

“В закладі функціонувало електричне опалення, внутрішні туалети, спортивний майданчик з тренажерами. Поставили добротні лавки, ковану огорожу, подвір’я виклали плиткою та освітили ліхтарями на сонячних батареях. У кожному класі були телевізори, ноутбуки, принтери, інтерактивні дошки.Функціонувало 2 комп’ютерних класа ”, – каже пані Олена.

Все змінилось 24 лютого 2022-го. 

“Попали, попали. Я так і знала”, – кричала у слухавку техпрацівниця

На роботу директорка завжди ходила пішки, а це п’ять кілометрів. Вранці цього дня вона щосили бігла на маршрутку, щоб приїхати раніше і попередити дітей і батьків про початок війни.  

Активно обстрілювати Попасну російська армія почала на початку березня. Саме тоді був перший прильот в історичну будівлю ліцею.

“Другого березня я дистанційно проводила нараду. Почула вибух, вчителі закричали: “Завершуємо!”. Десь о 13.00 побігла додому. Прилетіло у район, де я жила. Зв’язку не було, а у мене там мама і дитина”, – пригадує жінка.

Ніч на третє березня була страшною. Стріляли кожної секунди.

Вранці о 6.50 Олені зателефонувала техпрацівниця, яка прийшла на роботу. Жінка кричала: “Попали, попали. Я так і знала”. Це був перший прильот в основний корпус. Згодом окупанти влучали сюди п’ять разів, як мінімум.

“Там, де закінчується шкільне подвір’я починається дев’ятиповерхівка і там є підвал. Я їй кричу: “Давайте швиденько туди”. А людина в паніці, не знає, що робити. Побігла у другий корпус і намагалася заховатися за резервуарами з водою і по дорозі впала, пошкодила ногу. Я просила зажати рану чимось міцним, одягом, і не кидати слухавку, бути на зв’язку”, – пригадує той жахливий день пані Олена.

До школи директорка більше не потрапила

“А я у слухавці чую, як воно свистить і відскакує каміння чи уламки градів. Кричу їй: “Швидко звідти. Тож пластик, він не захистить”. У цей момент зв’язок обірвався. Згодом передзвонила й сказала, що добігла до підвалу”, – каже жінка.До

До школи Олена більше не потрапила. Під час нетривалої тиші заступники відвідали заклад і зібрали техніку в другому корпусі. Частково віднесли її додому, але і їх домівки потрапили під щільні обстріли градами та були теж спалені. Там залишилися всі документи, у тому числі печатка.

З Попасної пані Олена поїхала 10 березня, коли вже зателефонував кум і запропонував виїжджати: “Чого ти сидиш, рятуй дитину”. 

У квітні жінка дізналася, що її квартира повністю згоріла. Про оселю Олени “Свій дім” розкаже у найближчих публікаціях.

Читайте ще: “Разом з квартирою згоріли цінні книги та колекція жетонів”. Історія Володимира Цокура

Юлія Ступка / 16.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”