Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли

Історії, які ви нам розповіли
Заклад торгівлі та послуг

Подружжя Кошель з Маріуполя відновило власну справу в Запоріжжі

Анна Кошель разом з чоловіком Сергієм зустріли вторгнення рф в Маріуполі, де подружжя мало власну справу — майстер додому. Чоловік за плату робив різні хатні справи від встановлення ван до проблем з електрикою, а дружина займалася рекламою та організаційними питаннями. Тікати з міста довелося без нічого. Згодом все робоче обладнання згоріло від обстрілів армії рф. Тепер вже в Запоріжжі вони знову відновили сімейний бізнес.

“Пекло в місті почалося відразу 24 лютого 2022. З Маріуполя ми дивом евакуювалися 1 березня. По дорозі вже стояли розбити цивільні автівки. Бачили ми й російських військових на танках. Тікали власним транспортом, куди забрали мою сестру з дитиною та домашніх улюбленців. Спочатку переїхали до моїх батьків у Розівку Запорізької області, там пробули більше місяця. Роботи не було, гроші теж закінчилися. Почалися вже і проблеми з продуктами. Тоді ми вирушили в Запоріжжя до батьків чоловіка. Рік прожили в них. Декілька місяців оговтувалися від пережитого. Я не працювала, а чоловік влаштувався на “Мотор Січ”. Постійно були думки про повернення додому. Тішили себе марною надією, що скоро це все закінчиться. Так пройшло понад пів року — до жовтня 2022. Тоді вже зрозуміли, що треба починати нове життя на іншому місці. Так й відновили бізнес”, — розповідає Анна Кошель журналісту “Свій Дім”.

Гранти, бізнес-план та реклама

Відновлення власної справи подружжя почало з Інстаграму та Фейсбуку, де створити сторінки та зайнялися рекламою послуг.

“Я ще закінчила курси маркетолога і ми почали купляти інструменти. Також від  Маріупольської школи підприємництва отримали грант. Показали свій проєкт, представили бізнес план та захистили стратегію —  в результаті зайняли перше місце та отримали 60 тисяч гривень. На ці кошти придбали додатковий інвентар”, — каже жінка.

Згодом подружжя виграло ще один вже державний грант на суму 110 тисяч гривень. Ці гроші вклали в розробку сайту, докупили все необхідне обладнання та орендувати гараж, а потім власну оселю, де тепер й зберігають всі інструменти. Також умовою гранту було створити робоче місце. Вони найняли жінку,  яка оформляє замовлення та веде базу обліку.

“Ми з чоловіком мріяли про власну справу та вирішили на базі його вмінь та досвіду започаткувати сімейний бізнес майстра додому. На ньому вся фізична робота, а з мене — реклама та організація. Ми надаємо всі види сантехнічних послуг: проводимо каналізацію, встановлюємо ванни, унітази тощо. По електриці — проводка, люстри, розетки. Також займаємося підключенням техніки, зокрема пральних машин та посудомийок. Збираємо меблі на банально можемо прибити полицю для книг. Серед останнього ми запустили нову послугу —  це ремонт техніки: чайники, мікрохвильовки і так далі”, — розповідає Анна.

Мрії на майбутнє

Жінка народилася в селі Розівка Запорізької області, освіту залізничниці здобула в Донецьку й по розподіленню потрапила в Маріуполь в 2009 році. Чоловік жінки — запорожець, після знайомства Сергій переїхав до неї. 

Про повернення назад ми поки що не думаємо. В нас там вціліла квартира. Тому тягне назад, але це дуже важко. Якщо у нас тут буде все добре, бізнес піде вгору, то звичайно не поїдемо. Особливо якщо вистачить грошей придбати житло”, — каже Анна.

Мрія родини — це відкрити власний магазин. Не тільки надавати послуги, а й мати власні необхідні для цього матеріали.

Назва — Santel, вона виникла ще вдома. Значення доволі просте: sant – сантехніка, el — електрика. Багато клієнтів — це маріупольські переселенці. Інколи ми про це дізнаємося в процесі замовлення наших послуг або вже під час безпосередньої роботи”.

Особливості бізнесу в іншому місті

Відмінностей між веденням бізнесу в Маріуполі й Запоріжжі майже немає, каже жінка.

“На фоні війни люди стали менше вкладатися в ремонт власної оселі. Тобто почали  купляти сантехніку і меблі дешевле, ніж до вторгнення рф. В Маріуполі гроші ніхто не економив, тут люди більше обачні, але це через воєнний стан, я вважаю. Конкуренція тут є, але багато хто надає подібний сервіс саме від офісів. Люди таке не люблять. В чоловіка навіть питають, ми фірма чи приватна особа. Наша перевага перед іншими — це професіоналізм та знання власної справа. Працюємо охайно та чисто. Також консультуємо людей до й після виконання робіт”.

Читайте ще: Дві сестри з Луганщини відкрили салон краси Sisters.studio в Рівному

Олександр Забродін / 08.07.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію