Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Маріуполь

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

У моєму під’їзді залишилися літні люди, і я у свої 60 була кухаркою і медсестрою. Історія Ольги Гапоненко

зруйновано: березень 2022 / Донецька область , Маріупольський район , Маріуполь / Будівельників , 62

У маріупольчанки Ольги Гапоненко ще в листопаді 2021 року було чітке відчуття біди. Те, що буде війна вона була впевнена. Але валізу не збирала – мама була хвора, лежача. Коли почалося повномасштабне вторгнення, Ольга не відходила від неї.

“Навіть продукти не могла закупити в перші дні, – згадує Ольга. – Тож дякувати мамі, вона в мене запаслива – їжа в нас була. Потім 4 березня вона померла, бо відмовилася їсти й пити, щоб не бути тягарем, щоб онучка з правнучкою могли виїхати.Чотири дні ми чекали на службу, яка забере тіло до моргу. З того часу я її не можу знайти. Я не знаю, де і коли її поховали. Під вогнем дістатися до моргу було неможливо”. 

Восьмий під’їзд завалився від попадання снаряда

Будинок Ольги у Маріуполі на пр. Будівельників, 62 постраждав частково: восьмий під’їзд завалився від попадання снаряда. Жінка мешкала у першому під’їзді. В її квартирі 12 березня 2023 року вилетіли вікна та міжкімнатні двері від бомби, яка впала в центрі перехрестя з вул. Бахчиванджи.

“Руйнувалося все за моєї безпосередньої присутності поступово протягом двох місяців, – розповідає Ольга.  – У мене у під’їзді залишилися тільки літні люди, і я у свої 60 була наймолодшою: кухаркою, медсестрою, водоношею. Вода – це окрема тема. Поки був сніжок та дощ – збирали. Потім тягали з люка біля ринку брудну воду. На ній готували”.

Виїхала з однією сумкою та кішкою в переносці

Її донька з онукою виїхали до Дніпра і потім до Польщі. Сама Ольга не хотіла виїжджати, поки не стане відомо щось про померлу матір, але зрештою погодилася на прохання дітей. 25 квітня сіла в автобус на Нікольське, потім виїхала в Бердянськ. З однією сумкою та кішкою в переносці. Далі Василівка, де кілька днів ночували де прийдеться. Врешті решт дісталися до Запоріжжя. Зараз жінка у Києві та намагається відновити свій квітковий бізнес.

“Важко – сльози увесь час, – говорить Ольга. – Я розумію, що повинен пройти час, щоб все уляглося. Я не впадала в депресію. Там мало хто впадав. Бо треба було триматися”.

admin / 19.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”