Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Лиман

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Ніколи надовго з Лимана не виїжджав. На старості літ був змушений тікати з дому через вторгнення рф”. Історія Володимира Шепеля

зруйновано: травень 2022 / Донецька область , Краматорський район , Лиман / Зелений Гай , 8

Володимир Шепель народився, вчився та все життя провів у Лимані на Донеччині. Впродовж 42-х років чоловік працював на тамтешній залізниці. Покинути власну домівку на старості літ його змусило російське вторгнення в Україну. 

Майно та дім повністю знищені прямим влучанням, від нажитого за 20 років нічого не залишилося”.

З Лимана втекли у Львівську область

Нині чоловік живе у місті Ходорів Львівської області з донькою, онукою та 82-річною мамою. Родина вірить у перемогу та мріє повернутися на малу Батьківщину.

Перша донька Володимира ще до війни з чоловіком поїхала в Польщу на заробітки: 

“Коли почалася велика війна, то я другу доньку одразу відправив на Львівщину з дитиною. Ми з мамою залишилися, в неї є свій дім. Обстріли були вже в перший день, особливо гаряче стало у другій половині наступного місяці. 24 березня я востаннє вийшов на роботу, потім нас відпустили. Незабаром прилетіло біля моєї хати, світло і води вже не було. Ми з мамою взяли найнеобхідніше й евакуювалися до доньки. Майже через місяць у травні в будинок було пряме влучання. Все згоріло вщент”.

В домі було все для щасливого життя

“Право власності на дім я отримав у 2005 році, він мені дістався від дядька. В нього були проблеми зі здоров’ям, я його доглядав, за це він мені віддав будинок. За майже два десятиліття, що я там жив, багато чого зробив: купив нову техніку та меблі, замінив стару підлогу.

В 2018 році все було готове. Єдине, що не доробив — це утеплення, лише наполовину встиг. Планував також на пенсії замінити дах, але не сталося”.

Двічі був вдома після деокупації

Чоловік двічі їздив до Лимана після звільнення аби подивитися на власне житло та рідне місто:

“Місто звільнили на початку жовтня, а вже наприкінці, як тільки дозволили, то одразу поїхав. Картина жахлива, суцільна катастрофа, відсотків 70 міста розбито вщент. Вдруге навідався додому майже за рік. Вже працювали державні установи. Я хотів подати документи у “Дію” на відновлення житла, але там все складно. Не вийшло, бо місто недалеко від лінії фронту й комісії поки не працюють”.

Все одно хочу повернутися

Володимир з рідними вже 2 роки живуть на Львівщині очікуваннями повернення додому. 

“Нас тут прийняли гарно, допомогли, але все одно ми тут не в своїй тарілці. Та й важно знайти новий дім, коли 60 років прожив в одному місці. Це вже психологічне. В мами будинок не постраждав, то є надія, що повернемося й будемо жити. Поки що це мрії, бо лінія фронту недалеко, там постійно гучно від вибухів й обстрілів, а сам Лиман майже повністю зруйнований”.

Артем Безрук, адвокат:

Злочини, описані паном Володимиром, свідчать про грубе порушення Росією принципів міжнародного гуманітарного права та кваліфікуються як воєнні злочини. Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС) містить кілька статей, які можуть бути застосовані до даного випадку: – умисне спрямування нападів на цивільні об’єкти, тобто об’єкти, що не є військовими цілями [стаття 8 (2) (b) (ii) Римського статуту]; – умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.


Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.


У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читайте ще: “Коли питаю у сусідів, яка ситуація в Лимані, то вони кажуть, що мені краще не знати”. Історія Галини Ковальової

Олександр Забродін / 07.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”