Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Попасна

Історії, які ви нам розповіли
Житло

“Ми місяць просиділи в підвалі багатоповерхівки, а наш будинок знищили”. Історія Лариси Ступак

зруйновано: березень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Попасна / Ніколенко , 22

“Я панічно боялася вийти з підвалу, тому що обстріли були страшні. Я тоді п’ять раз прощалася з життям, з усіма людьми й думала, що ми не вийдемо звідти”, — згадує Лариса Ступак місяць, який вона з чоловіком просиділи в підвалі багатоповерхівки у Попасній.

Перед війною ми закінчили ремонт

В будинку в Попасній вона разом з родиною прожила все життя. Ще у 2014 році планували ремонт, але потім почалася війна і вони не стали цього робити. У 2018 році, коли стало “трішки тихіше”, наважилися на капітальний ремонт.

“Я змінила все. На день народження чоловік подарував мені великий телевізор. Він купив мені нову піч. Я її навіть не встигла розпакувати. Дуже жаль, що все це втрачено. Так хотілося пожити гарно”, — поділилася вона.

Пані Лариса зізнається, що і не вірила, що станеться велика війна, хоча вони прожили 8 років і постійно десь чули звуки вибухів. 

“Додому вже не повернулися”

На початку березня 2022 року в будинок пані Лариси прилетів російський снаряд. В той час, як з її житла повилітали вікна і зруйнувався сарай, вона була у дворі. Лариса разом з чоловіком та свекрухою спочатку просиділи в підвалі пів дня, але там було холодно, тому вирішили побігти до багатоповерхівки, де жила сестра чоловіка.

“До її будинку ми бігти хвилин 15, але через постійні обстріли ми падали в канави, а це була зима і в той час було дуже холодно. Я думала, що у мене серце вискочить”, — поділилася вона.

Пані Лариса згадує, що наступного дня було трошки тихіше і вона разом з чоловіком пішла до будинку забрати документи і ноутбук та сховати речі.

“А потім почалися обстріли, ми побігли у підвал й додому вже не повернулися”, — поділилася вона.

Місяць в підвалі

Пані Лариса розповідає, що в підвалі багатоповерхівки вони просиділи цілий місяць, бо вийти було неможливо через постійні обстріли. Вона згадує, що були молоді люди, які виходили на вулицю, щоб своїх собак  погодуватати, хліб та інші продукти для людей привезти. В один з таких днів наприкінці березня пані Лариса і дізналася, що у їх будинок було пряме влучання і залишився один фундамент.

Попасна-Бахмут-Краматорськ-Львівщина

Лариса боялася виїжджати з Попасної, тому що на той час вже було багато випадків, коли люди намагалися покинути місто та потрапляли під обстріли й залишалися пораненими на дорозі.

І ось в один з днів до них в підвал зайшов чоловік і назвав її прізвище і сказав “швидко йдіть в машину”. Як виявилося, син Лариси прислав за ними таксі. 

“В той момент, я забула телефон і документи в підвалі, але нам пощастило і сестра чоловіка згодом передала необхідні речі”, — розповіла пані Лариса.

З Попасної вони виїхали в Бахмут, а потім – в Краматорськ. Долі потягом евакуювалися у Львівську область, де живе рідна сестра пані Лариси.

“Чоловік каже, що як тільки звільнять Попасну, то він піде туди пішки”

Родина Лариси дуже очікують на звільнення рідного міста. Але як буде далі — не зрозуміло. Її будинок зруйнований, квартира сина також постраждала. Пані Лариса каже, що вона не така оптимістка, як її чоловік, який готовий йти пішки додому після звільнення.

“Чоловік каже, що у мене гараж теплий, я його оборудую і буду там жити, а потім може хтось допоможе або будемо самі відновлювати. Я кажу, тобі скільки років строїться? Коли звільнять Попасну? Не відомо”, — розповіла вона.

Допомогти родині можна за номером картки: 

Приват банк 5457 0822 7360 1208

Катерина Черніговець / 03.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”