Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Авдіївка

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“У капкані троянд” та інші мурали, знищені в Авдіївці

зруйновано: січень 2023 / Донецька область , Покровський район , Авдіївка / Молодіжна , 13

В Авдіївці на Донеччині окупанти влучили в будинок по вулиці Молодіжній, 13, на якому зображено мурал “У капкані троянд”. Це крайній стінопис у місті в рамках проєкту “Алея муралів”. 

Після ворожого обстрілу у січні 2023 року загорілись кілька квартир, пошкоджена стіна з малюнком, присвяченим шахтарям. Художник Роман Мінін зобразив видобувачів вугілля не такими, як їх звикли бачити, а в оточенні квітів. 

“Поїздку в Авдіївку згадую з теплом. А малюнок зробимо новий”, – Роман Мінін

Цей стінопис створювали у два етапи. Спочатку молоді авдіївські художники розфарбували ескіз балончиками з фарбою, а потім за роботу брався митець Роман Мінін, який доводив його до ідеалу.

“Створив я його доволі швидко за допомогою організаторів. Це така колективна творчість. Дуже приємно, що мій мурал зображено на вулиці, де є роботи інших талановитих митців. Про цю поїздку в Авдіївку завжди згадую з теплом. А малюнок зробимо новий”, – розповів проєкту “Свій дім” його автор.

Для прифронтової Авдіївки, яка знаходиться неподалік від окупованого Донецька, війна йде вже десятий рік. Попри періодичні обстріли, місто розвивалося. 

Алею муралів почали створювати перед великою війною

Напередодні повномасштабного вторгнення почали реалізовували проєкт “Алея муралів”. Протягом трьох місяців українські художники створювали серію унікальних малюнків на стінах будинків, які стали справжньою окрасою центрального району. 

Кожен мурал у місті, а їх близько п’ятнадцяти, був на лінії вогню.

“У капкані троянд” – не єдиний твір вуличного мистецтва, який пошкодили російські загарбники. Частину стінописів зруйнували ще влітку 2022 року. Наприклад, авдіївський оберіг “Мати – всесвіт”.

“Частину цих стінописів зруйнували російські вбивці, мародери та нелюди. Після перемоги, відбудуємо та розмалюємо ще краще”, – прокоментував обстріли Олександр Брітцев, автор муралів “Мати-всесвіт”, “Козак Мамай” та інших.

Портрет вчительки був найвідомішим символом бойових дій на сході країни

Загалом історія муралів в Авдіївці почалася з портрета вчительки української мови та літератури Марини Марченко. У 2016 році на розбитій багатоповерхівці його намалював австралійський художник Гвідо ван Хелтен. Свого часу ця робота очолювала рейтинг найвідоміших символів бойових дій на сході країни. Після повномасштабного вторгнення жінці, зображеній на муралі, довелося покинути рідне місто. 

“Ми почали створювати мурали у 2019 році, – розповіла проєкту “Свій дім” Євгенія Васильєва, голова ГО “Сила ідей”. На той час у місті вже були стінописи. Так, центральну вулицю прикрасили мурали “Ріка життя”, “Козак Мамай” і “Мати-всесвіт” художника Олександра Брітцева. Згодом з’явилася “Слобожанка” митця з Івано-Франківська Юрія Пітчука. Місцевий художник Олексій Бака, який виїхав з міста у 2014 році, намалював 136-й автобус, який колись їздив з Авдіївки до Донецька”.

Останню роботу в рамках проєкту “Алея муралів” створив художник Роман Мінін, який народився у Мирнограді на Донеччині. 

“Це той самий малюнок “В капкані троянд”, пошкоджений внаслідок одного з останніх обстрілів. Першим у 2022 році був зруйнований мурал “Мати-всесвіт”, – додала Євгенія.

Юлія Ступка / 24.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”