Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Сєвєродонецьк

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Місяць в Сєвєродонецьку після початку вторгнення рф був наче фільм жахів”. Історія Олени Савельєвої

зруйновано: березень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Сєвєродонецьк / шосе Будівельників , 7А

Олена Савельєва на власні очі бачила жахіття війни. За день до евакуації в її будинок прилетів російський снаряд. Нове життя вона почала в Канаді.

До війни жінка мала власну справу та надавала послуги людям.

“Я за освітою інженер-електронщик, але по професії ніколи не працювала, мене життя пов’язало з програмуванням. В мене добре виходило. Зокрема, я робила різну аналітику у системах обліку для бізнесу”, — розповіла жінка журналісту “Свій дім”. 

Життя до війни

Олена народилася в Горлівці, вчилася в Харкові, де познайомилася з чоловіком. В 1992 році пара переїхала у Сєвєродонецьк, звідки був коханий. 

“Саме цю квартиру ми придбали у 2004 році, це було важливе місце для нашої родини. Попадання було у квартиру поверхом нижче. Підлога в наших двох спальнях впала на руїни сусідської квартири. З таким пошкодженнями несучих стін та панелей, я не думаю, що під’їзд взагалі можна відновити. Нині інформації про те, що зараз там відбувається — немає”.

Місяць жахів

Жінка евакуювалася з міста наприкінці березня. До цього з чоловіком допомагала іншим жителям Сєвєродонецька. 

“Я розвозила гуманітарку, а чоловік облаштував підвал у нашому будинку. Там ми ховалися разом з сусідами, в яких були діти. Щоб дівчатам не було страшно ми з чоловіком намагалася їх відволікти книжками або настольними іграми. Так в підвалі під світло ліхтариків або свічок ми
проводили дозвілля. Вони заспокоювалися та починали усміхатися, але це все було до першого наступного вибуху”.

Переїзд за океан

“Спочатку ми виїхали в Черкаси, потім у Київ. Морально було важко знаходитися в Україні, але не вдома, не в Сєвєродонецьку. Мій син працює в IT, живе в Канаді, то він запропонував поїхати туди. Я отримала візу і вже з жовтня 2022 року живу у місті Ванкувер. Тут в країні нас, українців, багато, тому підтримка є, а це дуже важливо. Канадський уряд також дав підйомні гроші у розмірі 3 тисяч доларів, це теж допомогло, особливо на старті. Потім я влаштувалася на роботу, щоб мати можливість платити велику орендну плату за житло. 24 лютого, коли було 2 роки від початку вторгнення рф, ми разом з іншими українцями ходили на мітинг на підтримку України та співали гімн. Це було дуже зворушливо”.

Артем Безрук, адвокат:

Дії російських військових, описані пані Оленою, чітко підпадають під визначення воєнних злочинів, згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (МКС): умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.


Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.


У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читайте ще:Росіяни забрали вже 2 міста, з якими було пов’язане моє життя”. Історія Олесі Вакуленко

Олександр Забродін / 01.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”