Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Ірпінь

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Мама подзвонила і сказала, що хати немає. Історія Світлани Горбач

зруйновано: березень 2022 / Київська область , Бучанський район район , Ірпінь / Південна , 8

“Зараз будинок, в якому пройшли моє дитинство та юність, повністю знищений, в ньому жити просто неможливо. І це диво, що за хвилину до прильоту моя мати та брат встигли з нього вибігти. Особливо тяжко від його втрати моїй мамі — у 76 років втратити все…це непросто осягнути”, — розказує Світлана Горбач про знищений будинок її родини.

“Не могли подумати, що Ірпінь буде окупований

Світлана все життя прожила у Ірпені. Там пройшло її дитинство, там вона одружилася і народила дітей, живе та працює. Родина Світлани не маленька — чоловік та двоє синів, мати та брат. Старший із її синів уже півтори року служить в лавах ЗСУ, молодший — працює в Києві.

Ніхто не думав і не прогнозував, що станеться окупація Ірпеня та російська ракета знищить рідний будинок. Коли почалася війна, дев’ять днів Світлана з чоловіком і знайомими переховувалися у підвалі. Всього там було 16 чоловік. “Готували їсти і чекали, думали, що це все щось нереальне”, — згадує Світлана.

Мати та брат дивом врятувалися від російської ракети

Ірпінь був вже в окупації, коли ворожа ракета зруйнувала будинок рідні пані Світлани. 5 березня 2022 року її 76-річна мати Надія Федорівна Скорік та брат втратили будинок і дивом врятувалися — за хвилину до прильоту вибігли з нього у двір. Також історія і у їх сусідів — їх будинок також повністю зруйнований. Світлана згадує, що цю ділянку купив ще її дід, а батьки її розбудовували. Все її дитинство пов’язане з ним.

Коли будинок зруйнували, Світлана разом з чоловіком та дітьми евакуйовувалася з Ірпеня. Вона розповідає, що приїхав їх друг, сказав, збиратися і що через 15 хвилин вони виїжджають. Пані Світлана зізнається, що спочатку не мали намірів покидати рідне місто, але все ж таки зробили це. Того про руйнування батьківського будинку вона дізналась після телефонного дзвінка мами. 

“Тоді ще був зв’язок. Мама подзвонила і сказала, що хати немає. Пропало все, що вони за життя добували”,  – розказує Світлана.

“Дома краще”

Після евакуації, Світлана два місяці прожила у Луцьку і як тільки з’явилася можливість, повернулася назад. Вони повернулися у місто, яке в той момент було ще без світла та газу, а їжу довелося варити на багатті. 

“Ми повернулися назад, бо дома краще. У Луцьку не вийшло знайти роботу. Ми знімали там квартиру, а це також додаткові витрати. Крім того, в Ірпені залишилися собаки, за якими потрібно було доглядати. Поки була окупація та розмінування територій їм допомагали волонтери”, — розповідає Світлана

В очікуванні грошей на відбудову

Пані Світлана розповідає, що зараз її мати живе у сусідки навпроти і для відбудови будинку чекає на гроші від програми “єВідновлення”. Крім того, їм трохи допомогли благодійні організації, а все інше поки робиться за свій рахунок. Так, власним коштом вони поставили вікна та провели проводку. Але внутрішніх робіт залишилося ще дуже багато — провести газ дуже дорого, котла і буржуйок немає.

“Вони намагаються відкладати гроші і зробити хоч щось у будинку. Поки грошей для відбудови немає, а їх потрібно дуже багато. Загалом, це відбувається так: коли гроші з’являються, то будинок відбудовується, а коли немає – то нічого не роблять” — ділиться пані Світлана.

Для отримання компенсації від держави за програмою “єВідновлення”, мама Світлани подала документи. Поки що очікують, коли будинок внесуть в реєстр пошкодженого майна, а після розгляду заявки сподіваються на отримання грошових коштів.

“Моя мама хоче жити в своєму будинку. Їй дуже важко перенести втрату всього у 80 років. Морально і фізично за рік вона вже трошки адаптувалася, але на початку, це було страшно, звичайно”, – резюмує Світлана.

Реквізити для фінансової підтримки мами Світлани

Назва банку: АТ КБ “ПриватБанк”

Номер Картки: 5168757425550409

ПІБ отримувача: Скорік Надія Федорівна

Катерина Черніговець / 02.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”