Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Попасна

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Ми ніколи не забудемо, що пережили у Попасній. А російські окупанти нагадують про це щодня”. Історія Людмили Литовченко

зруйновано: травень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Попасна / Оседача , 93

Людмила Литовченко прожила у Попасній 66 років. Мала затишний дім, город та вирощувала квіти — тільки троянд було кущів 80. Разом з чоловіком планували спокійне життя на пенсії, але через повномасштабне вторгнення рф опинились в Одесі. Постійні звуки сирени та прильоти нагадують про пекло, яке вони пережили в рідному місті, коли ховались по підвалах.

“Знаєте, як раніше казали, що Україна, росія та Білорусь — це три сестри. І у мене в голові не вкладається, як таке могло статися. Ну будь-хто міг напасти, але ж не сусіди. Ми раніше їздили до рф, а скільки родичів, знайомих звідти було у нас в гостях. А тепер українців знищують”, — говорить жінка.

Життя після повномасштабного вторгнення рф

“Поруч з Попасною — окупований з 2014 року Первомайськ. Вже у перший день повномасштабного вторгнення звідти все летіло на нас. Довелося йти у підвал 9-поверхівки. Коли її зруйнували, то довелося йти у сховище будинку культури”, — розповідає Людмила.

На свій страх і ризик інколи бігали додому, щоб взяти якісь речі та їжу. Коли стало зовсім нестерпно, то евакуювалися до Бахмута

“Вивіз нас якийсь хлопець. Знаємо, що звати Сергій. Просто забіг у підвал і сказав, що є місця. У Бахмуті орендували квартиру. На той період там було спокійно, в місто переїхали багато мешканців Попасної, і ми наче потрапили на іншу планету. Коли вилазили брудні з машини, місцеві дивились на нас і не могли повірити, що всього за кілька кілометрів — справжнє пекло. А потім почалися прильоти на околицях Бахмута і ми родиною поїхали до Одеси, де наша дочка винаймає житло”, — згадує жінка.

Спочатку орендували квартиру разом з родиною сина. Потім — роз’їхались, бо важко, коли багато людей та всього дві кімнати:

“А спокою і в Одесі немає. Чуємо вибухи. Інколи спускаємося у підвал, часто сидимо в коридорі. Моїй мамі 88 років, ходить по хаті з ходунками, бо впала та зламала стегно. Чоловік нещодавно переніс інсульт. Слава Богу швидка вчасно приїхала. І так нервую постійно, а тут ці прильоти. Душа болить. Ми ніколи не забудемо, що пережили у Попасній. Та й окупанти не дають забути”.

Будинки Людмили, її мами та сина знищені

Дім у Попасній зруйнований. Про це дізналися від знайомих, яких окупанти вивезли на територію так званої “лнр”, а потім дозволили навідатись у місто. 

“Ваша хата розбита, машина згоріла в гаражі. І нашої вулиці зовсім немає, — писали в смс сусіди. Це було навесні 2022 року. Мамине житло теж знищили. Двоповерхівка біля залізничного вокзалу, в якій жив син, згоріла, коли ми ще були у місті та рятувалися у сховищі будинку культури”, — розповідає Людмила.

Жінка пригадує, як у підвал забігли якісь хлопці й сказали, що “червоний будинок палає”. Тоді місцеві майже не виходили на вулицю. Тільки перебіжками до колодязя, щоб набрати води:

Бачили загиблих, які лежали на землі. Одній жінці уламок пробив шкіряний чобіт і травмував ногу. Бахкало постійно. Коли закінчилися свічки, то брали картоплю, робили невеликий отвір і через нього протягували бинт, просочений олією. Так і були “зі світлом”. Сиділи в місті майже місяць, сподіваючись, що ворога виженуть. Хоч і розуміли, що сили нерівні — скільки у росіян було техніки, а скільки у нас”.

“Куди захочуть, туди й кидають ці ракети. Вбивають людей, коли ті сплять”

“В Одесі теж неспокійно, житло винаймати дорого. Але куди їхати? Знайшли спочатку дешеву однокімнатну квартиру. Ну там же ніяких умов не було і спали на матраці. Зняли дорожчу. Ми пенсіонери, хоч виплати для ВПО для нас не скасували — той платимо за квартиру”.

Мама пані Людмили пережила Другу світову війну. Тоді була дитиною, але все пам’ятає: 

“Мама розповідала, що було дуже страшно. Але наступив ворог — наші його відкинули далі. А зараз, куди захочуть, туди й кидають ці ракети. Що у них в голові? Он у березні в Одесі влучили в багатоповерхівку, дитину з мамою вбили. І ще одну родину. А люди просто спали у своїх ліжках”.

“Не можу зрозуміти, що сталося з людьми”

За Попасною сумують всі, але розуміють, що там все знищено. Одеса Людмилі подобається. Каже, що це гарне місто, де живуть добрі люди. Їй боляче дивитись, як і цю красу руйнує російська армія. 

Відволікатися від сумних думок допомагає родина, онуки та робота. Жінка влаштувалася двірничкою і тепер доглядає за одеським двориком та квітами. З заробітку кожного місяця донатить на потреби українських військових

“Не можу зрозуміти, що сталося з людьми. З деякими разом виросли, ходили до школи, а вони тепер кажуть — “от якби вам Америка не давала зброю”. А чим ми маємо оборонятися? Деякі кричали, що 8 років когось бомбили. У нас окупований Первомайськ поряд був. Нехай не брешуть, бо ми все бачили. Жили там знайомі, і українську пенсію отримували, і ремонти робили”.

Допомогти родині можна за номером картки: 5167803208865381. Ощадбанк (Литовченко Л.М.)

______

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: “За три тижні в Попасній пошкодили майже всі багатоповерхівки. Ми виїхали з міста — прилетіло в наш будинок”.  Історія Марини Корнюшкіної-Карпенко

Юлія Ступка / 13.05.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”