Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Лисичанськ

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

Було зафіксовано понад 30 прильотів: армія рф зруйнувала Центр позашкільної роботи зі школярами та молоддю

зруйновано: червень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Лисичанськ / Юнацька , 78

У 2022 році під час потужних обстрілів у Лисичанську Луганської області продовжували працювати гуманітарні штаби. Один з них був у Центрі позашкільної роботи зі школярами та молоддю. Місцеві називали його «будинок техніки».

У ніч на 5 червня 2022 року окупанти розстріляли будівлю, було зафіксовано понад 30 прильотів. Більше ніж сорок людей, які постійно перебували там у сховищі, дивом не постраждали. Пожежа безжально знищувала те, що будувалося та відновлювалося роками.

Перші руйнування були ще у 2014 році

Центр зазнав руйнувань і у 2014 році, коли російські окупанти вперше ступили на нашу землю. Після цього була зроблена колосальна робота з його відновлення. Заклад відвідували майже дві тисячі дітей. А приводили їх бабусі, які у свого часу самі тут займалися.

Пожежа знищила роботи місцевої художниці

Під час обстрілу та пожежі були знищені роботи місцевої художниці Інни Гудковської, яка довгий час тут працювала і її музей знаходився в Центрі.

 «У 2014 році будівля була пошкоджена й нами почали займатися серйозно», – розповіла Галина Шадріна, керівниця театрального гуртка. – Відновили систему опалення, повністю оновили глядацьку залу на 300 місць (замінили крісла, одяг сцени, освітлення й озвучення), реконструювали санвузли, парадні сходи. Кожен сантиметр нашого закладу був облаштований з любов’ю майстерними руками співробітників».

“У цьому закладі у мене виросли крила”

Ще маленьким дівчиськом прибігала до Центру позашкільної роботи зі школярами та молоддю Анна Дарміна. Все її життя пов’язане з цим закладом. Одна з найкращих випускниць хореографічного гуртка працювала тут педагогом-організатором, вчила дітей танцювати та відкрила власний театральний гурток.

«Пам’ятаю, що коли вперше приступила до роботи, то мені все було рідне та знайоме, – розповідає Аня. – Тоді у 20 років було справжнім щастям займатися улюбленою справою, за яку я вперше почала заробляти нормальні гроші. Тут, як кажуть, в мене виросли крила і я почала творити, а може інколи й «витворяти». Найкращі діти нашого міста, а особливо з ліцею №8 та «Гаранту» активно записувалися до гуртка, де ми з ними навчалися театрального мистецтва».

Юлія Ступка / 28.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”