Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Лиман

Історії, які ви нам розповіли
Заклади

Він пережив Другу світову війну. Армія рф його знищила. Історія Будинку науки і техніки залізничників

зруйновано: травень 2022 / Донецька область , Краматорський район , Лиман / Привокзальна , 27а

Будинок науки і техніки Лиманського локомотивного депо пережив Другу світову війну, зазнав руйнувань, але відновився. Навесні 2022 року його знищила армія рф. А ще у 2019 році уся громада святкувала 90-річчя закладу, який був центром культурного життя залізничників і лиманців. 

“Це єдиний Палац залізничників, який залишився при регіональній філії “Донецька залізниця”. Для маленького Лимана з населенням 20 тисяч осіб такий палац – велика вдача”, – розповіла проєкту “Свій дім” директорка Інна Труш, яка очолила заклад у липні 2009 року. 

Ще 23 лютого 2022 року пані Інна була на роботи. Якраз готувалися до відкриття нового креативного простору “Хакер”. 

“Вранці  24-го лютого о 5-й годині подзвонила мама і сказала, що бомблять аеропорт у Краматорську. Про це їй повідомила рідна тітка. Слідом – дзвінок від сина з Харкова про те саме”, – пригадує вона.

З цього дня пані Інна разом з колективом і службами депо почали готувати заклад під прихисток і бомбосховище.  

Палац культури приймав біженців з Луганщини

“Були завезені вода, провіант, матраци, ковдри. Були й перші біженці з Луганської сусідньої області, евакуаційні поїзди на Захід, співпрацювали з волонтерами “Червоного хреста”, які знаходилися в нашій будівлі. Палац був наповнений людьми до останнього”, – розповідає директорка.

Так тривало до восьмого квітня 2022 року, але фронт був все ближче. Інна разом з мамою виїхала з міста і весь час підтримувала зв’язок з працівниками, які вирішили залишитися у Лимані. Вони наглядали за порядком й підтримували людей, котрі знаходили у закладі захист.

“У ніч 30 квітня десь о півночі до мене додзвонилася моя прибиральниця Тетяна і повідомила, що палац палає. Вона була у підвалах разом з іншими 30 людьми, нарахували 12 прильотів. Тетяна допомагала  вийти останнім стареньким, які там були і раптом зв’язок перервався. Я почала дзвонити всім: голові міста, начальнику депо, МНС, але це був надскладний час. До тих пір, поки я не почула знову голос живої Тетяни, а це вже був ранок, я знаходилася в заціпенінні”, – пригадує Інна.

Руйнування та загибель знайомих

Пані Інна отримала жахливі звістки про загибель знайомих і руйнування рідного палацу, на сцені якого виступала з семи років.    

“Вщент вигоріла велика зала, лекційна зала, деякі репетиційні кімнати, що знаходилися поруч. Після пожежі й під час окупації все, що вціліло було безжально розмородерено”, – розповідає пані Інна.

“Велика зала вміщала 850 глядачів, тож гастролюючі колективи з задоволенням відвідували наше місто. До 90-річчя закладу були придбані дороговартісне сценічне освітлення, сценічний професійний лінолеум, звукопідсилювача апаратура, радіосистеми та інше. У 2020 році зробили капітальний ремонт.  Нове освітлення, нові барви, комфортні меблі. Усе це ми втратили через війну”, – розповідає вона. 

У закладі працювали різні колективи, у тому числі й найстаріший – естрадно-духовий оркестр під керівництвом Ігоря Голубницького.  У минулому – духовий оркестр залізничників. І хоч назва з часом трансформувалася, цей вид мистецтва зберігався від покоління до покоління.

Для Інни Труш Будинок науки і техніки став другою домівкою. Сюди вона прийшла маленькою дівчинкою, потім працювала на посаді керівника студії естрадної пісні “Камертон” і врешті-решт очолила заклад.  

Минув рік, як жінка покинула рідний Лиман. Після звільнення у місто поїхав її чоловік – житло родини теж постраждало від обстрілів.

Читайте ще: Розфарбовує картини, що нагадують про будинок дитинства. Історія Ірини Паюк

Юлія Ступка / 18.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”